Visit Brabant Routebureau

Fietsen doe je in Brabant!

Visit Brabant Routebureau

Stap op de fiets en ga op pad in Noord-Brabant. Geniet van een tocht vol variatie, door de stad, over de heide, door bossen en langs sfeervolle dorpjes. Met het fietsroutenetwerk, dat over de hele provincie is uitgestippeld, bepaal je zelf de route en afstand van je fietstocht. Ieder knooppunt heeft een paneel met een routekaart, zodat je je route altijd kunt aanpassen.

Voor de liefhebbers heeft VisitBrabant Routebureau diverse Brabantse belevingsroutes ontwikkeld in de thema’s Van GoghSagen & Legenden, Verhalen aan de grens, De Brabantse eetcultuur, Natuur en de Liberation routes. Bijzondere routes die je leiden langs speciale plekjes in Noord-Brabant. Laat je inspireren! Bekijk alle routes hieronder of op routesinbrabant.nl.

In Brabant voel je je als fietser extra welkom. We hebben namelijk Brabantse Fietscafés. Dit zijn bijzondere horecalocaties om tijdens jouw fietstocht even een hapje te kunnen eten of een drankje te drinken. Dé perfecte start- en rustplekken tijdens jouw fietsroute dus. Een overzicht van alle Brabantse Fietscafés vind je hier.

VisitBrabant Routebureau is hét startpunt voor de mooiste fiets- en wandelroutes, paardrijnetwerken en mountainbike-routes in het veelzijdige Brabant. Stel met de routeplanner via de knooppunten je eigen route samen. Of laat je inspireren door de themaroutes, de Brabantse Fietscafés en koop je routekaarten via de webshop.

Fietsen in een schilderij van Van Gogh

Het Brabantse land vormt de basis van het werk van de schilder Vincent van Gogh (1853 – 1890). In de Nederlandse provincie Noord-Brabant werd hij geboren, groeide hij op, vond hij inspiratie en zette hij zijn eerste schetsen op papier.  De Van Gogh fietsroute nodigt je uit om je te laten inspireren door het Brabantse landschap dat Vincent in zijn hart sloot. Je fietst waar Vincent wandelde, stopt op plekken waar hij tekende en schilderde en bezoekt plekken die een bijzondere rol speelden in zijn leven.

De Van Gogh fietsroute – in 2016 uitgeroepen tot Europese fietsroute van het Jaar - loopt via het fietsknooppuntennetwerk en is volledig bewegwijzerd. De totale lengte is 435 kilometer, opgedeeld in tien prachtige lussen:

Fiets via de fietsknooppunten
De Van Gogh fietsroute in Brabant is uitgezet over het fietsknooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord tref je een Van Gogh fietsroutebord. Volg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem. 

Sagen & Legenden fietsroutes

In Brabant leven de sagen en legenden voort. Prachtige routes leiden je langs de meest indrukwekkende plekjes waar streekverhalen tot leven komen. Durf jij mee op ontdekkingstocht door Brabant met de Sagen & Legenden routes?

Verhalen aan de grens

Ontdek de verhalen aan de grens tussen Nederland en België, bijvoorbeeld het smokkelverleden in De Groote Heide. De route neemt je mee langs de plekken waar commiezen (grenspolitie) hun werk deden om smokkelaars tegen te houden.

Food fietsroutes

In Noord-Brabant kent men een rijke eetcultuur. Ga al fietsend op culinaire ontdekkingsreis en proef de verschillende streken. Van hippe foodconcepten tot traditionele streekproducten. De lokale bierbrouwerijen en wijngaarden maken het bourgondische gevoel compleet!

TOP Natuur fietsroutes

Eeuwenoude bossen, meandere beken en rivieren, dieppaarse heide en mysterieuze vennen... De Brabantse natuur is wonderschoon! Neem de prachtige landschappen in je op tijdens één van de natuurroutes.

Liberation routes

De Liberation Route Brabant laat je zien welke strijd er geleverd is door de geallieerden om Nederland te bevrijden. Een strijd die begon in Brabant. Maar je ziet ook wat de Tweede Wereldoorlog betekende voor de gewone Brabanders. De route is verspreid over acht lussen langs indrukwekkende verhalen, luisterzuilen, monumenten en musea.

Green bike icon Themaroutes
Green eye icon Onderweg te zien en te doen