Fietsknooppunten

Fietsknooppunten

Wat zijn fietsknooppunten?

Dit zijn punten die door heel Nederland (en een deel van België) te vinden zijn. Al deze punten tezamen worden ook wel het fietsroutenetwerk, fietsnetwerk of fietsknooppuntennetwerk genoemd. Je herkent deze punten aan de bordjes langs fietspaden. De bordjes bevatten twee cijfers, gekleurd in het groen en wit. 

Hoe werken de fietsknooppunten?

Ze zijn bedoeld om eenvoudig fietsroutes te kunnen plannen en volgen. Er zijn in Nederland zo’n 8900 van deze punten te vinden. Fiets jij een fietsroute langs deze bordjes, dan bestaat deze route uit de nummers 1 t/m 99. Er zijn sites waar je zelf zo’n fietsroute kan maken, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bestaande route te fietsen. Dit scheelt een hoop tijd, tijd die jij al op de fiets kan zitten! Het enige dat je dan hoeft te doen, is de bordjes met de juiste cijfers volgen. Deze bordjes zijn voorzien van pijlen zodat je precies weet waar je naartoe moet fietsen. 

Fietsroutes in Nederland

Fietsroute met de fietsknooppunten

Smaakvolle en bijzondere afstapmomenten op de fietsroute met knooppunten

Het volgen van een fietsroute langs knooppunten is erg eenvoudig. Toch wil je natuurlijk onderweg meer dan alleen maar borden volgen. Stel bijvoorbeeld dat er een lekkere lunch locatie of een mooi uitkijkpunt verder van zo’n knooppunt vandaan ligt? Je moet dan afwijken van de fietsroute en kan deze daarna misschien niet meer vinden. Bij Fietsnetwerk hebben we de oplossing: een uniek routesysteem dat afstapmomenten aan de route verbindt. Op onze website en in de app zijn locaties voorzien van een uniek driecijferig nummer. Op de website kan je jouw favoriete afstapmomenten herkennen aan dit nummer en aan de route toevoegen. In de app zijn ze standaard zichtbaar. Het grote voordeel van dit uitgebouwde routenetwerk is dat de route naar de afstapmomenten zichtbaar is. Dus ook wanneer deze van de standaard route afwijken. Zo raak je nooit meer de weg kwijt! 

Fietsknooppunten met de app

Binnen een paar klikken je knooppunten fietsroute

Waarom zou je zelf veel tijd en moeite steken in het maken van een fietsroute, terwijl wij prachtige, bijzondere en unieke thematische fietsroutes voor jou hebben gemaakt? Fietsnetwerk is geen traditionele fietsrouteplanner. Onze routes lopen natuurlijk langs de fietsknooppunten, maar ook langs bezienswaardigheden en horeca die nét even wat verder van de route af liggen. De voordelen: verdwalen is geen optie, je ontdekt de omgeving rondom deze fietsknooppunten én je kan er een volledig dagje uit van maken. Download onze fietsroute app en ontdek alle afstapmomenten en fietsroutes. 

Veelgestelde vragen

Kan ik ook zelf een fietsroute langs knooppunten plannen bij jullie?

Wij zijn geen fietsrouteplanner en bieden dus niet mogelijkheid om zelf je route uit te stippelen. Wij bieden vaste thematische fietsroutes voor een echt dagje uit. Wij stippelen voor jou de optimale route uit zodat jij al het moois kunt zien dat wij onderweg te bieden hebben. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod en dit filteren op de door jou gewenste lengte en een thema dat je aanspreekt. 

De borden kloppen niet onderweg, waar kan ik dit melden?

Wij gaan zelf niet over de borden onderweg, die worden beheerd door de lokale overheid. Als je een bord mist of je ziet bijvoorbeeld vandalisme dan kun je dit het beste melden op https://www.meldpuntroutes.nl/#/fietsen. Zij zorgen er dan voor dat het bij de juiste instantie terecht komt. Als er iets mis is met de route op onze website of in de app dan kun je dit uiteraard bij ons melden via ons contactformulier of via feedback@fietsnetwerk.nl.

Hoe houden jullie bij of de knooppunten kloppen onderweg?

Wij controleren elke nacht automatisch of er wijzigingen zijn in het fietsnetwerk. Dit is gebaseerd op data die de regionale overheden invoeren in een centraal systeem. Als de data niet klopt op een route dan passen wij deze dezelfde dag nog aan.

Hebben jullie alleen fietsroutes in Nederland of ook daarbuiten?

Momenteel bieden wij alleen fietsroutes in Nederland aan omdat er in ons mooie land nog zoveel te ontdekken is. Wel zijn alle routes in drie talen beschikbaar en werken we aan een netwerk buiten Nederland. Wellicht kun je dus binnenkort ook buiten Nederland de unieke fietsroutes van Fietsnetwerk.nl gaan beleven! 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant