Fietsknooppunten

Een fietsknooppunten bordje

Wat zijn fietsknooppunten en waar vind je ze

De fietsknooppunten vormen een bewegwijzeringssysteem dat bestaat uit regionale fietsroutes die opgebouwd zijn uit steeds nummers van 0 tot 100 (of eigenlijk 99). Je kunt ze herkennen aan de witte borden met twee, of in België ook vaak met drie, groene cijfers die de nummers aangeven. Deze borden kom je tegen langs de regionale fietsroutes. Er zijn inmiddels al fietsnetwerken door heel Nederland, België en een deel van Duitsland en Oostenrijk. Je kunt met deze knooppunten zelf je routes uitstippelen, of gebruik maken van fietsroute aanbieders. 

Hieronder vind je alvast een selectie van de mooiste fietsroutes langs knooppunten. Filter op jouw favoriete thema of lengte om je keuze te verfijnen.

Fietsroutes in Nederland

een fietsroute langs knooppunten met afstapmomenten

Zelf een knooppunten fietsroute samenstellen

Een fietsrouteplanner gebruiken 

Er bestaan verschillende fietsrouteplanners waar je met behulp van deze punten zelf routes kunt maken. Het nadeel is dat het veel tijd kost en de zelf samengestelde fietsroute kan tegenvallen. Niet altijd is duidelijk wat je langs de route kun zien of doen en ook het type wegdek is meestal niet aangegeven. Het is dan ook geen uitzondering dat de route langs een snelweg loopt of een groot deel slechte fietspaden bevat. Een voordeel is wel dat je de route digitaal hebt en deze dus meestal actueel is. Ook zijn ze vaak als GPX te downloaden voor gebruik in combinatie met fietsnavigatie

Fietskaarten 

Zowel in winkels als online kun je fietskaarten aanschaffen. Voordeel is dat je een goed overzicht hebt over de knooppunten en het fijn is om iets in handen te hebben onderweg. Nadeel is dat de kaarten niet altijd even actueel zijn en je op de kaarten ook niet altijd kunt zien wat er op de route te zien en te doen is. 

Kant en klare fietsroutes 

Zelf een route plannen met Fietsnetwerk.nl is niet mogelijk. Je kunt er bij ons namelijk voor kiezen om een kant en klare fietsroute te gaan ontdekken. Fietsnetwerk.nl is één van de meeste complete aanbieders hiervan. Je kunt een keuze maken uit duizenden gratis fietsroutes. Deze zijn altijd actueel, voorzien van veel leuke afstapmomenten en beschikbaar in alle gangbare formaten om te printen of te downloaden. Ook zijn alle routes beschikbaar in GPX en in onze gebruiksvriendelijke fiets app

Afstapmoment aan een fietsroute

Ontdek de mooiste afstapmomenten onderweg

Het volgen van fietsroutes met behulp van de fietsknooppunten is erg eenvoudig, maar wat nu als je onderweg even iets wilt eten of drinken? Of als je graag iets meer wilt zien dan alleen de prachtige natuur? Dan stap je natuurlijk het liefst af bij een heerlijk terras of een mooi uitzichtpunt. 

Ons plansysteem is in eigen huis ontwikkeld en kan afstapmomenten combineren op en buiten je routes. Het maakt het mogelijk om bijvoorbeeld restaurants, hotels, musea en andere hotspots toe te voegen aan jouw fietsroutes. Zo kun je jouw eigen selectie maken op basis van jouw eigen interesses. In onze fiets app zijn ze standaard zichtbaar en krijg je begeleiding tijdens het fietsen ernaartoe. Nooit meer de weg kwijt en altijd met een mooie herinnering naar huis!

Veelgestelde vragen

Wat zijn fietsknooppunten?

De fietsknooppunten zijn onderdeel van het landelijke fietsroutenetwerk. Je kunt de knooppunten langs de fietspaden herkennen aan de groene borden met witte tweecijferige nummers (bekijk voorbeeldafbeelding). De fietsknooppunten worden gebruikt om veilige en recreatieve fietsroutes uit te stippelen. De fietser kan hier zelf mee aan de slag gaan of gebruik maken van een knooppuntenroute aanbieder. 

Hoe maak ik een knooppunten route?

Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met het maken van een fietsknooppunten route. Je kunt de knooppunten handmatig aan elkaar koppelen met een routenetwerkkaart. Ook zijn er aanbieders waar je online of via een Fiets app zelf routes kan uitstippelen. Geniet je liever van nog meer gemak en unieke knooppuntenroutes? Bekijk het aanbied in kant-en-klare fietsroutes die worden aangeboden op de website.

Wie is verantwoordelijk voor de fietsknooppunten borden?

De lokale overheid zoals gemeeten en rijkswaterstaat zijn in het beheer van de fietsknooppunten borden. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat de borden altijd zichtbaar zijn. Bij missende, kapotte of foutieve knooppunten borden kan dit gemeld worden bij meldpuntroutes.nl. Deze organisatie zorgt dat de melding bij de juiste instantie terecht komt.

Waar kan ik de fietsknooppunten app downloaden?

Afhankelijk van je type apparaat kan je de fietsroute app downloaden in de App Store of Google Play Store. Gebruik de app op je smartphone of fiets de routes via de tablet. Het goede nieuws is... alle knooppuntenroutes zijn gratis te fietsen!

Welke landen gebruiken fietsknooppunten?

Naast Nederland zijn er steeds meer landen die gebruik maken van fietsknooppunten. België en Duitsland maken al fanantiek gebruik van het knooppuntennetwerk. Ook Oostenrijk is dit netwerk aan het opzetten.

Hoe maak ik een GPX bestand van de fietsknooppunten?

Je kunt heel eenvoudig van de knooppuntroute een GPX bestand downloaden. Deze zijn geschikt voor de fietsnavigatie systemen van o.a. Garmin, Sigma, Wahoo, Mio, Polar, etc. Volg hiervoor de onderstaande instructies:

  1. Zoek een knooppunten route en voeg de afstapmomenten toe.
  2. Ga naar 'Print of download' en kies voor GPX bestanden downloaden.
  3. Upload het bestand in jouw fietsnavigatiesysteem

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant