Fietsknooppunten

Een fietsknooppunten bordje

Wat zijn fietsknooppunten en waar vind je ze

Fietsknooppunten zijn een systeem van regionale fietsroutes, samengesteld uit nummers van 0 tot 99. De knooppunten zijn gemakkelijk te herkennen aan witte borden met twee, of in België vaak drie, groene cijfers die de nummers aangeven. Deze borden kom je tegen langs de regionale fietsroutes in Nederland, België en een deel van Duitsland en Oostenrijk.

Het systeem maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier zelf een fietsroute uit te stippelen, door simpelweg de knooppunten aan elkaar te verbinden. Dit biedt fietsers de mogelijkheid om op een ontspannen manier nieuwe gebieden te ontdekken en te genieten van prachtige landschappen en interessante bezienswaardigheden. Bovendien zijn er tal van fietsroute aanbieders die je kunnen helpen bij het plannen van je route en het verkennen van de omgeving.

Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon een dagje wilt ontspannen in de buitenlucht, fietsknooppunten bieden een ideale manier om te genieten van de natuur en bezienswaardigheden in de omgeving. Dus waar wacht je nog op? Stap op je fiets en ontdek de schoonheid van de regio op een unieke en ontspannen manier!

Hieronder vind je alvast een selectie van de mooiste fietsroutes langs knooppunten. Filter op jouw favoriete thema of lengte om je keuze te verfijnen.

Fietsroutes in Nederland

een fietsroute langs knooppunten met afstapmomenten

Zelf een knooppunten fietsroute samenstellen

Een fietsrouteplanner gebruiken 

Er bestaan verschillende fietsrouteplanners waarmee je zelf routes kunt maken aan de hand van bepaalde punten. Het nadeel hiervan is dat het veel tijd kan kosten en dat de zelf samengestelde fietsroute soms tegen kan vallen. Niet altijd is namelijk duidelijk wat er langs de route te zien of te doen is, en ook het type wegdek wordt vaak niet aangegeven. Hierdoor kan het voorkomen dat de route langs een snelweg loopt of een groot deel van slechte fietspaden bevat.

Een voordeel van het gebruik van fietsrouteplanners is wel dat je de route digitaal hebt en deze over het algemeen actueel is. Bovendien zijn de meeste routes als GPX-bestand te downloaden, zodat je ze kunt gebruiken in combinatie met fietsnavigatie.

Fietskaarten 

Zowel in fysieke winkels als online kun je fietskaarten aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat je een goed overzicht hebt van de knooppunten en het handig is om iets tastbaars te hebben tijdens het fietsen. Het nadeel is echter dat de kaarten niet altijd even actueel zijn en dat je niet altijd kunt zien wat er langs de route te zien en te doen is.

Kant en klare fietsroutes 

Op Fietsnetwerk.nl kun je bij ons kiezen voor kant-en-klare fietsroutes. Fietsnetwerk.nl is één van de meest complete aanbieders van deze service en je kunt kiezen uit duizenden gratis fietsroutes. Deze routes zijn altijd actueel en voorzien van vele leuke afstapmomenten. Bovendien zijn ze beschikbaar in alle gangbare formaten om te printen of te downloaden en zijn alle routes beschikbaar in GPX-formaat en in onze gebruiksvriendelijke fietsroute app.

Afstapmoment aan een fietsroute

Ontdek de mooiste afstapmomenten onderweg

Het volgen van fietsroutes via de fietsknooppunten is heel eenvoudig, maar wat als je onderweg graag iets wilt eten of drinken of als je meer wilt zien dan alleen de prachtige natuur? Dan is het natuurlijk ideaal om even af te stappen bij een heerlijk terras of een mooi uitzichtpunt.

Ons plansysteem is in-house ontwikkeld en kan afstapmomenten integreren in en buiten je route. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld restaurants, hotels, musea en andere hotspots toe te voegen aan jouw fietsroute. Zo kun je je eigen selectie maken op basis van jouw eigen interesses. In onze fietsapp zijn deze afstapmomenten standaard zichtbaar en krijg je begeleiding tijdens het fietsen naar deze locaties. Zo verdwaal je nooit en ga je altijd met mooie herinneringen naar huis!

Veelgestelde vragen

Wat zijn fietsknooppunten?


Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn. (bekijk voorbeeldafbeelding) Elk knooppunt heeft een uniek nummer en van knooppunt naar knooppunt loopt een bewegwijzerde fietsroute. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen.

Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende knooppunten. De knooppunten zijn in Nederland en België inmiddels een bekend begrip en vormen samen een uitgebreid netwerk van fietsroutes. Het gebruik van fietsknooppunten is laagdrempelig, omdat het voor iedereen makkelijk te volgen is en je zo je eigen route kunt samenstellen.

Hoe maak ik een knooppunten route?

 
Het maken van een knooppuntenroute is heel eenvoudig. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Kies een startpunt: bepaal waar je jouw fietstocht wilt beginnen.

 2. Zoek de dichtstbijzijnde fietsknooppunten: gebruik een fietskaart, een fietsrouteplanner of een fiets-app om de dichtstbijzijnde knooppunten te vinden. Kijk naar het nummer van het eerste knooppunt waar je naartoe wilt fietsen.

 3. Bepaal de volgorde: noteer de knooppunten waar je langs wilt fietsen in de juiste volgorde. Het is handig om dit op te schrijven of op te slaan in een fiets-app.

 4. Fiets de route: volg de knooppunten van het ene naar het andere punt. Onderweg zie je altijd de volgende knooppunten staan, zodat je altijd weet waar je naartoe moet.

 5. Optioneel: voeg afstapmomenten toe: Als je onderweg wilt stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties, kun je deze ook toevoegen aan de route.

Als je deze stappen hebt gevolgd, dan heb je een eigen knooppuntenroute samengesteld en ben je klaar om te gaan fietsen!

Wie is verantwoordelijk voor de fietsknooppunten borden?

 

De lokale overheid zoals gemeenten en rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheer van de fietsknooppunten borden. Zij zorgen ervoor dat de borden altijd zichtbaar zijn. Bij missende, kapotte of foutieve knooppunten borden kan dit gemeld worden bij meldpuntroutes.nl. Deze organisatie zorgt dat de melding bij de juiste instantie terecht komt.

Waar kan ik de fietsknooppunten app downloaden?


Er zijn verschillende fietsknooppunten apps beschikbaar om te downloaden, afhankelijk van het type telefoon dat je hebt. Hier zijn enkele opties:

 • Voor de mooiste routes in Nederland kun je de Fietsnetwerk app downloaden in de App Store of Google Play Store
 • Als je zelf een route wilt plannen kun je de Fietsknoop app downloaden in de App Store.
 • Daarnaast is er ook de app van de Fietsersbond, die niet alleen fietsknooppunten toont, maar ook andere handige functies heeft, zoals het plannen van een route op basis van adres of postcode, het vinden van fietsenstallingen en het bekijken van de weersverwachting.
 • Een andere optie is de ANWB Fietsen app, waarin je naast de fietsknooppunten ook informatie vindt over horeca, fietsenmakers en bezienswaardigheden in de buurt van de route.

De meeste van deze apps zijn gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel sommige mogelijk extra functies bieden als onderdeel van een betaalde premium-versie.

Welke landen gebruiken fietsknooppunten?


Het fietsknooppuntensysteem is ontstaan in België in de jaren '90 en is daar sindsdien enorm populair geworden. Tegenwoordig is het systeem ook in andere landen geïntroduceerd en uitgebreid. Naast België wordt het fietsknooppuntensysteem inmiddels ook in Nederland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en delen van Frankrijk en Groot-Brittannië gebruikt. 

Hoe maak ik een GPX bestand van de fietsknooppunten?

 

Er zijn verschillende manieren om een GPX-bestand van een fietsknooppuntenroute te maken, afhankelijk van de tools die je tot je beschikking hebt. Hieronder vind je enkele suggesties:

 1. Fietsrouteplanner: Als je een fietsrouteplanner gebruikt, kun je deze vaak gebruiken om een GPX-bestand van de route te downloaden. Bijvoorbeeld, op Fietsnetwerk.nl kun je bij het downloaden van een fietsroute kiezen voor het GPX-formaat. Dit bestand kun je vervolgens overzetten naar je fietsnavigatie-apparaat.

 2. Fiets-app: Als je onderweg een fiets-app gebruikt, kun je vaak de route exporteren als GPX-bestand. In de Fietsnetwerk app kun je bij een route kiezen voor "GPX exporteren". Dit bestand kun je vervolgens delen of overzetten naar je navigatie-apparaat.

 3. Online conversietools: Als je de fietsknooppuntenroute hebt uitgestippeld op een kaart, bijvoorbeeld via Google Maps, kun je gebruik maken van een online conversietool om de route om te zetten naar een GPX-bestand. Een voorbeeld van zo'n tool is GPS Visualizer.

Het is ook mogelijk om met behulp van GPS-apparaten en software zelf een GPX-bestand te maken van de route die je hebt gefietst. Hiermee kun je de route opslaan en delen met anderen of gebruiken voor toekomstige fietstochten.

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant