Fietsknooppunten

Wat zijn Fietsknooppunten?

Fietsroutes met fietsknooppunten

Alle knooppunten zijn onderdeel van het fietsroutenetwerk van Nederland. Je kunt ze herkennen aan de twee cijfers op de wit-groen gekleurde bordjes. Deze bordjes kom je tegen langs de fietspaden verspreid door ons land en een stukje over de grens van België. Je kunt het netwerk ook wel kennen als het fietsnetwerk of het fietsknooppuntennetwerk. Bij Fietsnetwerk.nl gebruiken wij de punten voor het maken van onze knooppuntenroutes. Op een unieke wijze breiden wij het knooppuntensysteem uit. 

Fietsroutes in Nederland

Het hulpmiddel voor het maken van unieke themaroutes

De fietsknooppunten zijn een hulpmiddel om vooraf fietsroutes eenvoudig te plannen en tijdens het fietsen op te volgen. In Nederland kom je ruim 8900 van deze punten tegen tijdens het fietsen. Om het systeem bruikbaar te maken loopt er langs elke fietsroute herkenbare groen-witte bordjes met de knooppuntennummers 1 t/m 99. Er bestaan verschillende sites waar je met behulp van de deze punten zelf routes kunt maken. Het nadeel is dat het veel tijd kost en de route kan tegenvallen. Gebruik in plaats daarvan bestaande fietsroutes die aansluiten op jouw interesses. Want zeg nou eerlijk: al de tijd die je kwijt bent aan het uitzoekwerk kan je beter besteden aan het fietsen zelf! Het enige wat jij dan hoeft te doen, is de bordjes met de juiste cijfers te volgen. Op de knooppuntenbordjes staat een pijl dat aangeeft welke richting je op moet fietsen. Bekijk de onderstaande video voor meer uitleg over het ontstaan van onze knooppuntenroutes.

Bezienswaardigheden langs de knooppuntne

Bezienswaardigheden langs de knooppunten

Het volgen van fietsroutes met behulp van knooppunten is erg eenvoudig. Het geeft je de mogelijkheid om tijdens het fietsen veel om je heen te kijken. Om jouw route nog leuker te maken kan je bezienswaardigheden toevoegen. Hoe doen wij dat? Het unieke Fietsnetwerk routesysteem maakt het mogelijk om afstapmomenten zoals restaurants, hotels, musea, kastelen, etc. toe te voegen aan de fietsroutes. Bezienswaardigheden en andere locaties krijgen een uniek driecijferig Fietsnetwerk knooppuntennummer. Op de website kan je jouw favoriete afstapmomenten herkennen aan dit nummer en aan de route toevoegen. In de Fietsnetwerk app zijn ze standaard zichtbaar. Het grote voordeel is dat je een ondersteuning hebt tijdens het afwijken van de originele fietsroute. Zo raak je nooit meer de weg kwijt! 

 

Maak gebruik van de kant-en-klare knooppuntenroutes

Maak gebruik van de kant-en-klare knooppuntenroutes

Dagelijks zijn wij bezig met het maken van bijzondere en unieke thematische fietsroutes. Waarom zou je het dan zelf gaan doen? Filter eenvoudig op jouw gewenste regio en interesses en kies een fietsroute die bij jou past. Voeg bezienswaardigheden toe die in de omgeving van de fietsroute liggen en maak er een volledig dagje uit van. Dat maakt Fietsnetwerk anders dan traditionele fietsrouteplanners. Fietsroutes vind je op onze website of download de fietsroute app en ontdek alle afstapmomenten en fietsroutes. Het is altijd gezellig, want de app fietst met je mee!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zelf een fietsroute plannen via Fietsnetwerk?

Helaas is dat niet mogelijk. Wij onderscheiden ons met een traditionele fietsrouteplanner door het aanbieden van vaste thematische fietsroutes. Onze route edittors ontwerpen dagelijks recreatieve fietsroutes met mooie bezienswaardigheden en andere afstapmomenten. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod van meer dan 900 fietsroutes. Filter op een door jou gewenste lengte en thema dat je aanspreekt.

Hoe actueel zijn de knooppunten op jullie website?

De regionale overheden geven middels een systeem wijzigingen in het knooppuntennetwerk aan ons door. Elke nacht controleren wij deze data. Klopt er iets niet? Dan passen wij het dezelfde dag nog aan! Zo fiets jij altijd complete en actuele fietsroutes over de juiste knooppunten.

Wat kan ik doen als er knooppunt borden missen, kapot zijn of niet kloppen?

Fietsnetwerk plaatst zelf niet de knooppunt borden die je onderweg tegenkomt. De lokale overheid heeft het in beheer en zijn verantwoordelijk dat de borden altijd zichtbaar zijn. Als een bord mist, bijvoorbeeld door vandalisme, kan je dit het beste melden op meldpuntroutes.nl. Deze organisatie zorgt dat de melding bij de juiste instantie terecht komt. Mocht er iets mis zijn met de route op onze website of in de app, dan kan je dit uiteraard bij ons melden via het contactformulier of via feedback@fietsnetwerk.nl.

Welke knooppuntenroutes hebben jullie in de aangrenzende landen?

Momenteel bieden wij alleen fietsroutes aan in Nederland. Er zijn nog te veel onontdekte plekken die we willen toevoegen aan onze fietsroutes. Ondertussen zijn we wel al begonnen aan het ontwikkelen van een fietsnetwerk buiten Nederland. Wellicht kun je dus binnenkort ook buiten Nederland de unieke fietsroutes van Fietsnetwerk.nl gaan beleven. Een groot deel van de huidige fietsroutes zijn al wel drietalig: Nederlands, Duits en Engels. 

Hoe kan ik mij aanmelden als knooppuntenhouder?

Als ondernemer kan je je gratis aanmelden als knooppuntenhouder. Je ontvangt dan een uniek driecijferig knooppuntennummer in ons Fietsnetwerk. Hoe doe je dat? Ga naar https://www.fietsnetwerk.nl/fietsknooppunt-worden/ en vul je bedrijfsgegevens in. Wij zullen zo snel mogelijk je aanmelding verwerken en het bedrijfsprofiel op de website plaatsen. Ook nemen we contact met je op om je kansen te bespreken.

Hoe kan ik de Fietsknooppunten app downloaden?

Afhankelijk van je type apparaat kan je de app downloaden in de App Store of Google Play Store. Je kunt de Fiets app gebruiken op zowel je smartphone of tablet. Alle knooppuntenroutes zijn gratis te fietsen in de app. Mocht je gebruik willen maken van extra functies en andere voordelen, dan kan je je account upgraden naar Fietsnetwerk Premium.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant