Fietsknooppunten

Fietsknooppunten

Hoe zijn de fietsknooppunten ontstaan?

Het netwerk van knooppunten voor fietsers is oorspronkelijk in Belgisch Limburg bedacht met als uitgangspunt: een nieuwe manier van het bewegwijzeren van de fietsroutes. Intussen is dit netwerk uitgerold over de belangrijkste provincies van België en over alle provincies van Nederland. Er worden nog wel verschillende namen gebruikt, zoals fietsroutenetwerk, fietsnetwerk of fietsknooppuntennetwerk. In alle gevallen bedoelt men de steeds meer gebruikte en bekende 2-cijferige knooppuntnummers die dus nu in heel Nederland en Belgie te vinden zijn. Ze zijn bedoeld om eenvoudig jouw fietsroute te kunnen plannen en volgen. Voordat het knooppuntennetwerk ontstond waren er langeafstandsfietsroutes, zogenaamde lusvormige fietsroutes. Het nadeel van deze fietsroutes was dat er steeds dezelfde route werd gevolgd. Daarom hebben knooppunten in het fietsroutenetwerk nu deze nummers gekregen die je kan gebruiken om een eigen route samen te stellen, of bestaande routes van bijvoorbeeld fietsroutewebsites te fietsen.

Fietsroutes in Nederland

Hoe werken de fietsknooppunten?

Er zijn in Nederland ongeveer 8500 knooppunten te vinden. Deze knooppuntennummers staan in Nederland weergegeven op de wit- met groene borden. Door middel van dit fietsknooppuntensysteem kun je dus je eigen fietsroute van fietsknooppunten samenstellen of een bestaande route volgen. Een fietsroute bestaat uit knooppunten, aangegeven met cijfers tussen 1 tot 99. Je kunt de nummers van de verschillende punten en routes willekeurig gebruiken om een fietsroute samen te stellen. Als extra ondersteuning staan er tussen de nummers onderweg borden met pijltjes als verwijzing, zodat je kan zien in welke richting gereden moet worden voor het volgende fietsknooppunt. Eenmaal hier aangekomen kun je dus op de borden of bijvoorbeeld in onze Fiets App zien wat het volgende punt op de route is en zo de fietsroute vervolgen. Soms kan het wel eens voorkomen dat er een bord ontbreekt. Dit kan dan bij ons gemeld worden via de 'bordje weg' pagina. Wij geven dit dan door aan de lokale beheerder. Zo houden we gezamenlijk het systeem op orde.

De fietsknooppunten van Fietsnetwerk.nl

Er zijn veel manieren waarop je zelf jouw fietsroute kunt samenstellen en natuurlijk kunnen wij je van harte aanbevelen om de knooppuntenroutes van Fietsnetwerk.nl te gebruiken. De traditionele fietsrouteplanners geven je een route langs de knooppunten, maar niet langs bijvoorbeeld bezienswaardigheden, horeca of andere mooie stops om uzelf (en/of uw fiets) even op te laden. Wij hebben daarom het initiatief genomen om een aanvulling te bouwen op het bestaande knooppuntennetwerk. Vele locaties in Nederland hebben van ons een eigen nummer toegewezen gekregen. Zo is een uniek systeem van 3-cijferige nummers op de knooppunten  ontstaan. Dit zijn allemaal prachtige afstapmomenten die je op onze website en in onze App mee kunt nemen in jouw fietsroute. De locaties zijn herkenbaar aan de raamsticker 'gecertificeerd Fietnetwerk.nl' en een certificaat met hun eigen knooppuntnummer. Bij 'Hoe het Werkt' kun je precies lezen hoe jij jouw persoonlijke fietsroute buitengewoon eenvoudig kan samenstellen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant.