Fietsknooppunten

Een fietsknooppunten bordje

Wat zijn fietsknooppunten en waar vind je ze?

Het fietsknooppuntennetwerk een systeem van regionale fietsroutes, samengesteld uit nummers van 0 tot 99. De punten zijn gemakkelijk te herkennen aan witte borden met twee, of in België vaak drie, groene cijfers die de nummers aangeven. Deze borden kom je tegen langs de regionale fietsroutes in Nederland, België en een deel van Duitsland en Oostenrijk.

Het systeem maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier zelf een fietsroute uit te stippelen, door simpelweg de knooppunten aan elkaar te verbinden. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon een dagje wilt ontspannen in de buitenlucht, het netwerk biedt een ideale manier om te genieten van de natuur en nieuwe gebieden te ontdekken.

Hieronder vind je alvast een selectie van de mooiste fietsroutes langs knooppunten. Filter op jouw favoriete thema of lengte om je keuze te verfijnen.

Fietsroutes in Nederland

een fietsroute langs knooppunten met afstapmomenten

Hoe werk je met fietsknooppunten?

Een knooppuntenroute fietsen kun je op verschillende manieren doen.

1. Een fietsrouteplanner gebruiken 

Er bestaan verschillende fietsrouteplanners waarmee je zelf routes kunt maken aan de hand van bepaalde punten. Het nadeel hiervan is dat het veel tijd kan kosten en dat de zelf samengestelde fietsroute soms tegen kan vallen. Niet altijd is namelijk duidelijk wat er langs de route te zien of te doen is, en ook het type wegdek wordt vaak niet aangegeven. Hierdoor kan het voorkomen dat de route langs een snelweg loopt of een groot deel van slechte fietspaden bevat.

Een voordeel van het gebruik van fietsrouteplanners is wel dat je de route digitaal hebt en deze over het algemeen actueel is. Bovendien zijn de meeste routes als GPX-bestand te downloaden, zodat je ze kunt gebruiken in combinatie met fietsnavigatie.

2. Fietskaarten 

Zowel in fysieke winkels als online kun je fietskaarten aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat je een goed overzicht hebt van de knooppunten en het handig is om iets tastbaars te hebben tijdens het fietsen. Het nadeel is echter dat de kaarten niet altijd even actueel zijn en dat je niet altijd kunt zien wat er langs de route te zien en te doen is.

3. Bestaande fietsroutes in Nederland

Op Fietsnetwerk.nl kun je bij ons kiezen voor kant-en-klare fietsroutes. Fietsnetwerk.nl is één van de meest complete aanbieders van deze service en je kunt kiezen uit duizenden fietsroutes in Nederland en België. Deze routes zijn altijd actueel en voorzien van vele leuke afstapmomenten. Bovendien zijn ze beschikbaar in alle gangbare formaten om te printen of te downloaden en zijn alle routes beschikbaar in GPX-formaat en in onze gebruiksvriendelijke fietsroute app.

Ons plansysteem is in eigen huis ontwikkeld en kan afstapmomenten integreren in en buiten je route. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld restaurants, hotels, musea en andere hotspots toe te voegen aan jouw fietsroute. Zo kun je je eigen selectie maken op basis van jouw eigen interesses.

fietsroute App

Fietsknooppunten app

Het volgen van fietsroutes via de knooppunten is heel eenvoudig, maar wat als je onderweg graag iets wilt eten of drinken of als je meer wilt zien dan alleen de prachtige natuur? Dan is het natuurlijk ideaal om even af te stappen bij een heerlijk terras of een mooi uitzichtpunt. In de fietsroute app van Fietsnetwerk.nl worden de afstapmomenten direct getoond in de routekaart en krijg je tijdens het fietsen begeleiding naar deze locaties. Zo verdwaal je nooit en ga je altijd met een mooie herinnering naar huis!

Waarom je met de Fietsnetwerk App moet fietsen?

  • De routes worden dagelijks geüpdatet;

  • Routebegeleiding tussen de knooppunten én naar de afstapmomenten en hotspots onderweg;

  • Keuze uit duizenden routes samengesteld door onze eigen gespecialiseerde routeredacteurs;

  • Fietsroutes van onder andere Natuurmonumenten, Toerisme Vlaanderen, UNESCO Werelderfgoed en meer interessante partners;

  • Simpel, gebruiksvriendelijk én gratis te gebruiken!

Download de fietsroute app in de Google Play Store of in de Apple App Store.

fietsroutenetwerkknooppunten

Hoe zijn knooppunten ontstaan?

Na jarenlang een bloeiende industrie te zijn geweest, kwam er eind jaren 80 van de twintigste eeuw een einde aan de mijnbouw in België en Limburg. Toch hebben we een handig systeem aan de mijnbouwindustrie overgehouden. Om zich in de donkere tunnels te kunnen voortbewegen, was er een handig knooppuntensyteem bedacht. Mijnwerkers konden door de nummers te volgen vinden waar ze die dag aan de slag moesten en via de nummers ook weer gemakkelijk de uitgang terugvinden aan het einde van de dag.

Mijningenieur Hugo Bollen bedacht dat dit systeem ook wel eens handig kon zijn om in de provincie een waardig fiets- en wandelwegennetwerk te realiseren. In 1995 werd het eerste fietsknooppunt opgezet, in het Belgische Ellikom. In Nederland werden de eerste knooppunten in 1999 gerealiseerd in Limburg.

Hoeveel fietsknooppunten zijn er?

Inmiddels is Nederland het land met de meeste knooppunten: we tellen er meer dan 9.400*. Deze zijn verdeeld over veertig regionale netwerken. In totaal is dit goed voor bijna 35.000 kilometer* aan knooppuntenroutes!

Zin om zo'n route te proberen? Hieronder zie je een selectie van de mooiste fietsroutes in Nederland. Selecteer eventueel op thema en lengte om de beste route voor jou te zoeken. Voeg je afstapmomenten toe, print of download de route of scan de QR-code met je mobiel om de route te openen in de Fietsnetwerk App. Alvast veel fietsplezier!

*Bron: Landelijke Routedatabank, 2022

Veelgestelde vragen

Wat zijn fietsknooppunten?

Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn (bekijk voorbeeldafbeelding). Elk knooppunt heeft een uniek nummer van 01 t/m 99. Tussen de twee knooppunten loopt een bewegwijzerde route. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen.

Op veel plekken langs de knooppuntenroutes vind je een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende punten. Zo kun je je route elk moment aanpassen naar wens.

Hoe maak ik een knooppunten route?

Het maken van een knooppuntenroute is heel eenvoudig. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Kies een startpunt
    Bbepaal waar je jouw fietstocht wilt beginnen.

    Gebruik een fietskaart, een fietsrouteplanner of een fietsroute app om de dichtstbijzijnde knooppunten te vinden:
    Kijk naar het nummer van het eerste knooppunt waar je naartoe wilt fietsen.

  2. Bepaal de volgorde
    Noteer de knooppunten waar je langs wilt fietsen in de juiste volgorde. In de fiets app van Fietsnetwerk.nl hoef je dit niet meer te doen: onze routeredacteurs hebben de mooiste en meest complete knooppuntenroutes al voor je uitgestippeld.

  3. Fiets de route
    Volg de knooppunten van het ene naar het andere punt. Onderweg zie je altijd de volgende knooppunten staan, zodat je altijd weet waar je naartoe moet.

  4. Optioneel: Voeg afstapmomenten toe
    Als je onderweg wilt stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties, kun je deze ook toevoegen aan de route. De Fietsnetwerk App begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.

Als je deze stappen hebt gevolgd, ben je klaar om te gaan fietsen!

Wie is verantwoordelijk voor de fietsknooppunten borden?

 

De lokale overheid zoals gemeenten en rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheer van de fietsknooppunten borden. Zij zorgen ervoor dat de borden altijd zichtbaar zijn. Bij missende, kapotte of foutieve knooppunten borden kan dit gemeld worden bij meldpuntroutes.nl. Deze organisatie zorgt dat de melding bij de juiste instantie terecht komt.

Waar kan ik de fietsknooppunten app downloaden?


Er zijn verschillende fietsknooppunten apps beschikbaar om te downloaden, afhankelijk van het type telefoon dat je hebt. Hier zijn enkele opties:

  • Voor de mooiste routes in Nederland kun je de Fietsnetwerk app downloaden in de App Store of Google Play Store
  • Als je zelf een route wilt plannen kun je de Fietsknoop app downloaden in de App Store.
  • Daarnaast is er ook de app van de Fietsersbond, die niet alleen fietsknooppunten toont, maar ook andere handige functies heeft, zoals het plannen van een route op basis van adres of postcode, het vinden van fietsenstallingen en het bekijken van de weersverwachting.
  • Een andere optie is de ANWB Fietsen app, waarin je naast de fietsknooppunten ook informatie vindt over horeca, fietsenmakers en bezienswaardigheden in de buurt van de route.

De meeste van deze apps zijn gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel sommige mogelijk extra functies bieden als onderdeel van een betaalde premium-versie.

Welke landen gebruiken fietsknooppunten?


Het fietsknooppuntensysteem is ontstaan in België in de jaren '90 en is daar sindsdien enorm populair geworden. Tegenwoordig is het systeem ook in andere landen geïntroduceerd en uitgebreid. Naast België wordt het fietsknooppuntensysteem inmiddels ook in Nederland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en delen van Frankrijk en Groot-Brittannië gebruikt. 

Hoe maak ik een GPX-bestand van de fietsknooppunten?

 

Er zijn verschillende manieren om een GPX-bestand van een fietsknooppuntenroute te maken, afhankelijk van de tools die je tot je beschikking hebt. Hieronder vind je enkele suggesties:

  1. Fietsrouteplanner website: Als je onze website gebruikt en je hebt een mooie route gevonden, dan kun je deze printen of downloaden. Klik op 'Download als GPX-formaat'. Dit betsand kun je vervolgens overzetten naar je fietsnavigatie-apparaat. Tip! Voeg voor het downloaden de afstapmomenten toe aan de route. Deze punten worden dan meegenomen in het GPX-bestand.

  2. Fietsnetwerk App: Als je onderweg een fiets-app gebruikt, kun je vaak de route exporteren als GPX-bestand. In de Fietsnetwerk app kun je bij een route kiezen voor "GPX exporteren". Dit bestand kun je vervolgens delen of overzetten naar je navigatie-apparaat.

  3. Online conversietools: Als je de fietsknooppuntenroute hebt uitgestippeld op een kaart, bijvoorbeeld via Google Maps, kun je gebruik maken van een online conversietool om de route om te zetten naar een GPX-bestand. Een voorbeeld van zo'n tool is GPS Visualizer.

Het is ook mogelijk om met behulp van GPS-apparaten en software zelf een GPX-bestand te maken van de route die je hebt gefietst. Hiermee kun je de route opslaan en delen met anderen of gebruiken voor toekomstige fietstochten. 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant