Fietsroutes Zeeland

Fietsroutes Zeeland

Waar kun je de mooiste fietsroutes in Zeeland ontdekken?

Fietsroutes in Zeeland leiden je door een landschap van water, dijkjes, kronkelende paden en de duinen. Je komt bekende steden als Middelburg, Vlissingen, Renesse en Goes tegen. Het is nog maar een greep van wat de provincie te bieden heeft op haar prachtige (schier)eilanden. Fiets een rondje Zeeland, plan een knooppuntenroute verdeeld over een aantal van de eilanden of bekijk elk eiland stuk voor stuk. Zeeland is het meer dan waard om op de fiets ontdekt te worden. De fietsroute in Zeeland worden samengesteld in samenwerking met onze partner De Badkoerier, het grootste toeristische magazine van Zeeland. Met unieke fietsroutes ontdek je de prachtige gebieden die Zeeland te bieden heeft.

Fietsroutes in Zeeland

Schouwen-Duiveland op de fiets

Schouwen-Duiveland op de fiets

Routes op Schouwen-Duiveland, ook wel de kroon op Zeeland genoemd, leiden je langs de Greveling, de Oosterschelde en natuurlijk de Noordzee. Langs de kustlijn met mooie stranden, duinen en de watergebieden ervaar je rust. En die rust wordt niet alleen door mensen gewaardeerd maar ook door de vele vogelsoorten die hier vertoeven. De knooppuntenroutes leiden je niet alleen langs het water: achter de duinen en dijken liggen karakteristieke dorpjes zoals Dreischor en badplaatsen als Renesse en Burg-Haamstede.

Fietsen door Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Fietsen door Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Op Noord-Beveland liggen veel polders die achter de zeedijk liggen, op plekken waar men een dijkdoorbraak vreesde. Dit worden ook wel inlagen genoemd. Vanaf de dijken zijn deze gebieden goed te bekijken. Een goede reden om daar tijdens een knooppuntenroute eens een kijkje te gaan nemen. De plekken die voor het merendeel uit open water bestaan zijn het hele jaar door bezet met vogels. Het bekende Nationaal Park Oosterschelde is in dit gedeelte van de provincie te vinden. Het is het grootste Nationaal Park dat we in Nederland hebben. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren.

In de 13e eeuw bestond Zuid-Beveland uit allerlei stukjes, omringd door water. In de loop der tijd is er steeds meer land op de zee veroverd. Precies in het midden van Zeeland ligt de oude handelsstad Goes, een mooi punt om diverse fietstochten te starten. De Deltawerken, Oosterscheldekering en de dammen zorgen voor extra bescherming tegen het water, maar ook voor een betere bereikbaarheid van de Zeeuwse eilanden. Bijkomend voordeel van de deltawerken zijn de mooie recreatiegebieden die zijn ontstaan. Dankzij de fietsknooppunten kun je heerlijk fietsen in Zeeland.

Routes in Walcheren en naar Zeeuws-Vlaanderen

Routes in Walcheren en naar Zeeuws-Vlaanderen

Er zijn in dit gedeelte van Zeeland ontzettend leuke knooppuntenroutes te fietsen door de afwisseling van de natuur en bekende steden. Vlissingen met haar gezellige haven, Middelburg als hoofdstad van de provincie en het omliggende water rond Walcheren, de Noordzee, Westerschelde en het Veerse Meer. Vergeet niet om Veere een bezoek te brengen. Ook leuk om te ontdekken zijn de vliedbergen, waarvan de meeste dateren uit de 11e en 12e eeuw. Ze werden gebouwd om er een verdedigingstoren, ook wel motte kasteel genoemd, op te plaatsen. 

Knooppuntenroutes door oneindig veel landweggetjes met uitzichten op zee, dijken, forten en vestingwerken kan je vinden richting Zeeuws-Vlaanderen. Dit is het enige gedeelte van Zeeland dat niet aan minstens drie zijden wordt omringt door water. Zin om uit te kijken over het landschap? Fiets dan elektrisch of op eigen kracht naar de zestig meter hoge watertoren bij het plaatsje Axel. Ga haaientanden zoeken op het strand van Cadzand of bezoek Aardenburg, de oudste stad van de provincie. Laat je meevoeren in de historie van de stad die helemaal teruggaat tot in het Stenen Tijdperk.

Tholen en Sint Philipsland per fiets

Tholen en Sint Philipsland per fiets

Op het eiland Tholen is na de Watersnoodramp van 1953 een zeewering van ruim veertig kilometer aangebracht. Het was hard nodig, omdat het eiland zich beter moest kunnen weren tegen het geweld van de zee. Hoewel de veranderingen ingrijpend waren voor het landschap heeft het wel opnieuw prachtige natuur opgeleverd waar vogels graag neerstrijken. De leuke ’oude’ karakteristieke plaatsjes zoals Tholen en Sint Philipsland zijn gelukkig behouden gebleven. Fietsroutes over dit eiland laten je genieten van de mooiste plekjes in de natuur en de gezellige stadjes en dorpen van Zeeland.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik fietsroutes in Zeeland?

Samen met de partner Badkoerier worden de fietsroutes in Zeeland ontwikkeld. Wil je de provincie of bepaalde delen van Zeeland ontdekken? We doen dat op fiets! Ook kom je langs de benste en minder bekende bezienswaardigheden. Bekijk de fietsroutes in Zeeland en bekijk wat jij graag van de provincie wilt zien.

Welke eilanden heeft Zeeland?

Zeeland is onze provincie met de meeste eilanden en worden ook wel de Zeeuwse eilanden genoemnd. Eeuwenlang waren de afzonderlijke eilanden enkel met de boot te bereiken. Door de huidige infrastructuur zijn de eilanden aan elkaar verbonden en kan je makkelijker van eiland naar eiland hoppen. Breng een bezoek aan Schouwen-Duivenland, Sint Philipsland, Tholen, Noord-Beveland, Walcheren en Zuid-Beveland.

Wat zijn de bekendste bezienswaardigheden in Zeeland?

Ga je fietsen door de provincie Zeeland? Vergeet niet om onderweg deze highlights te bezoeken:

  • Deltapark Neetlje Jans: recreatief leren over de bekende Nederlandse Deltawerken.
  • Bezoek Middelburg: breng een bezoek aan de hoofdstad van de provincie, een schitterde monumentenstad.
  • Oosterschelde Nationaal Park: prachtige natuurlijke omgeving om te wandelen en wild te spotten.

Uiteraard zijn er nog veel meer unieke bezienswaardigheden om te bezoeken in Zeeland. Bekijk de fietsroutes in Zeeland voor de mooiste knooppuntenroutes inclusief de leukste afstapmomenten.

Wie is de partner Badkoerier?

Badkoerier is een gratis populaire toeristische informatiemagazine voor de provincie Zeeland. Zij kennen de provincie op hun duimpje. Met deze kennis kunnen zij de mooiste knooppuntenroutes ontwikkelen, inclusief de leukste en meest bijzondere afstapmomenten. Bekijk ook de website van Badkoerier voor evenementen en andere informatie.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant