Fietsroutes Flevoland

Fietsroutes Flevoland

Fietsroutes Flevoland

De fietsroutes die u kunt maken door de provincie Flevoland gaan uiteraard door de polders, maar er is meer. De jongste provincie van Nederland bevat mooie natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen; prachtige uitzichten over de vele wateren als het Ketelmeer en Vossemeer in en om de provincie; en ook de voormalige eilanden Schokland en Urk met hun eigen cultuur. Ontdek ze met onze knooppuntenroutes!

Fietsroutes in Flevoland

Fietsen naar de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen

Fietsen naar de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen

Tussen Almere en Lelystad, aan de Oostvaardersdijk, ligt het prachtige natuurgebied de Oostvaardersplassen. Door de drooglegging van de Flevopolder kon kreeg het gebied ruimte om te ontstaan. Het bestaat voor een groot deel uit een moerasgebied, met daarbij rietvlaktes, graslanden en waterplassen. Vogels voelen zich hier helemaal op hun plek om te broeden. Grote grazers (heckrunderen, konikpaarden en edelherten) leven allemaal samen in dit gebied.Knooppuntenroutes rond het gebied gaan niet door, maar langs de Oostvaardersplassen. Vanuit observatiehutten kunt u de dieren bestuderen. Al fietsend kunt u dit natuurgebied in Flevoland goed in u opnemen. Voor meer informatie kunt u terecht op deze website. Meer naar het zuiden aan het Markermeer in Flevoland, bij Almere, ligt het natuurgebied de Lepelaarsplassen. Het gebied bestaat uit kleimoeras en drie plassen die ontstaan zijn door zandwinning voor de bouw van de Oostvaardersdijk. Er loopt een fietsroute van 12 kilometer rond het gebied. Het gebied is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Plan daarom een knooppuntenroute in dit gebied van augustus tot en met begin maart.

Fietsen langs Ketelmeer en Vossemeer

Fietsen langs Ketelmeer en Vossemeer

Het Ketelmeer en Vossemeer in Flevoland staan in een open verbinding met het IJsselmeer, Zwarte Meer en de rivier de IJssel. Ze zijn beide onderdeel van de randmeren. Het Ketelmeer zelf heeft te kampen met verontreinigd slib. In het Ketelmeer is daarom een kunstmatig eiland gemaakt waarin het slib wordt geborgen. Dat eiland, het IJsseloog, heeft daarnaast een recreatiefunctie. U kunt rond dit gebied leuke fietsroutes maken, bijvoorbeeld rond het meer vanaf Dronten, via Ens en weer terug langs Swifterband.

Fietsen naar Lelystad en de Bataviawerf

Fietsen naar Lelystad en de Bataviawerf

In de provincie Flevoland ligt in Lelystad de Bataviawerf. Het is de moeite waard om een bezoekje aan de Bataviawerf te combineren met een knooppuntenroute door het natuurpark Larserbos-Hoge Vaart. In de werf ligt een reconstructie van het oude VOC-schip Batavia uit 1628. Vindt u het leuk om tijdens uw fietstocht vanuit Flevoland richting Noord-Holland te gaan? De Houtribdijk is de verbinding naar Enkhuizen, waar u overheen kunt fietsen met uitzicht over het water.

Urk, Schokland en de Noordoostpolder per fiets

Urk, Schokland en de Noordoostpolder per fiets

Bijna stond de Noordoostpolder op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, maar de lokale politiek hield dit tegen omdat het mogelijk de economische ontwikkeling in de weg zou staan. Toch geeft het ‘bijna’ al aan dat het om een bijzonder gebied gaat vanwege de drooglegging van het gebied door mensen. In de Noordoostpolder liggen de twee voormalige Zuiderzee- eilanden Urk en Schokland. Schokland geeft een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur Het staat symbool voor het Nederlandse leven met het water. Om die reden is het toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het feit dat de inwoners van Urk zeggen dat ze op Urk wonen, en niet in Urk geeft al aan dat het eilandgevoel er nog steeds heerst. Plan prachtige fietsroutes langs deze eilanden op Flevoland en begrijp al fietsend waarom UNESCO de Noordoostpolder zo graag zou toe voegen aan de werelderfgoedlijst.

 

Ontdek hier alle Fietsnetwerk fietsroutes in de provincie Flevoland

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant