Fietsroutes Friesland

Fietsroute Feest in Friesland

Friesland een afwisselende fietsprovincie

In het hoge noorden geniet je van een onvergetelijk dagje uit op de fiets of een complete fietsvakantie in eigen land! De fietsknooppunten in Friesland zorgen ervoor dat je moeiteloos langs de schilderachtige meren, historische steden en overweldigende natuurgebieden rijdt. Wat dacht je van fietsen langs de Waddenkust of door de Fryske Marren? Stap af in één van de Elfstedenstadjes voor een terrasje, een bezoek aan een museum of om door de winkelstraatjes te wandelen. Stap vervolgens weer op je tweewieler om het land van terpen, polders en trekvaarten te verkennen. Friesland biedt eindeloos fietsplezier voor jong en oud!

Fietsroutes in Friesland

Friese cultuur in Leeuwarden

Leeuwarden, de Friese hoofdstad

De bruisende hoofdstad van Friesland weet historie, cultuur en een frisse, moderne uitstraling te combineren. In 2018 nog uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa, en sindsdien heeft Leeuwarden een blijvende indruk achtergelaten met haar kunst, festivals en Friese trots. Verken de stad op de fiets. Langs de grachten, de historische hoogtepunten zoals de scheve toren van de Oldehove, de stadsparken en het aangrenzende recreatie- en natuurgebied De Groene Ster. Met de fiets ben je in een mum van tijd ook buiten de stadsgrenzen, waar je gelijk de Friese weidsheid of juist de rijkdom aan water ontdekt.

Fietsen langs het werelderfgoed de Waddenzee

Noordwest Friesland: Harlingen, Franeker en de verhalen van een Oude Zee

In deze regio is het rijke verleden van de voormalige Middelzee nog steeds voelbaar. Deze oude binnenzee liep van de Waddenzee, ter hoogte van waar nu ongeveer Oude Bildtzijl ligt, langs de westzijde van Leeuwarden en diep landinwaarts. De indijking van deze zee is één van de oudste deltawerken aan de Noordzee. Pak dit innovatieve staaltje techniek mee tijdens je fietstocht. Met Harlingen als maritieme havenstad, Franeker als historische universiteitsstad en grenzend aan de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed, heeft dit polderlandschap veel in zijn mars. Fiets door het landschap vol terpen en dijken en volg de waterwegen die allemaal aan elkaar zijn verbonden. Oude vuurtorens, waarvan je in sommige zelfs kunt slapen om 's nachts nog echte duisternis te ervaren. En nóg een UNESCO Werelderfgoed: sinds 2023 is ook het Eise Eisinga Planetarium in Franeker opgenomen op de erfgoederenlijst. Pak je fiets en verken deze schatkist aan cultuur en natuur.

Lauwersmeer

Noordoost Friesland: Dokkum en het Lauwersmeer

Wie wil fietsen door ongeëvenaarde natuur, moet in Noordoost Friesland zijn. De natuurgebieden worden (inter)nationaal wordt erkend. De ruige Waddenkust, het kleinschalige en bosrijke coulisselandschap van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, en maar liefst twee Nationale Parken: De Alde Feanen en het Lauwersmeer. In deze beide natuurparken spelen het uitgestrekte water en de talrijke vogels de hoofdrol. Midden in dit prachtige gebied ligt Dokkum, de noordelijkst gelegen stad van Nederland. Fiets door het intieme centrum, langs historische grachten met mooie gevelpanden en de Dokkumer Bolwerken van deze mooie vestingstad.

WattedoeninSneek

Zuidwest Friesland: Sneek, Bolsward en de Friese Meren

Het Waterland van Friesland! Het zuidwesten is dankzij de uitgestrekte Friese Meren, ofwel de Fryske Marren, en het bosrijke Gaasterland een paradijs voor waterliefhebbers en natuurgenieters. Deze regio barst van karakter, met schitterende Elfstedenstadjes zoals Sneek, Bolsward, Stavoren, Hindeloopen, Sloten en Workum. In Lemmer kun je het indrukwekkende UNESCO Werelderfgoed Ir. DF Woudagemaal bewonderen, een staaltje watermanagement dat nog steeds in gebruik is. En ja, Zuidwest Friesland heeft zelfs kliffen! Weliswaar niet zo imposant als die aan de Engelse kust, maar bijzonder zijn ze wel. De kliffen bieden een spectaculair uitzicht over het IJsselmeer.

Drents-Friese Wold

Zuidoost Friesland: de provincie zoals je hem nog niet kende

Het Andere Friesland, zoals deze streek ook wordt genoemd, is met zijn enorme variatie aan landschappen dan ook écht wat anders. De uitgestrekte natuurgebieden zijn walhalla voor buitenmensen. Zandvlaktes, bossen, heide, moerassen en beekdalen... Je vindt het hier allemaal, zoals in het Nationaal Park Drents-Friese Wold of het natuurgebied Fochteloërveen. Maar ook cultuur is hier volop te ontdekken. Niet alleen in het cultuurhistorische landschap, veelal ontstaan door turfwinning, maar ook in Friese plaatsen als Heerenveen, Drachten, Wolvega en Appelscha. Bezoek tijdens je fietsroute de musea, buitenplaatsen en weelderige landgoederen die deze regio sieren.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de Friese elf steden?

De elf steden die bij de Elfstedentocht horen, zijn (in volgorde van de schaatstocht):

  1. Leeuwarden (Ljouwert)
  2. Sneek (Snits)
  3. IJlst (Drylts)
  4. Sloten (Sleat)
  5. Stavoren (Starum)
  6. Hindeloopen (Hylpen)
  7. Workum (Warkum)
  8. Bolsward (Boalsert)
  9. Harlingen (Harns)
  10. Franeker (Frjentsjer)
  11. Dokkum (Dokkum)

Het zijn niet allemaal de grootste steden van de provincie, maar wel de elf die als eerste stadsrechten kregen. Door die rijke geschiedenis, zijn het ongetwijfeld wel de elf mooiste. Op Sloten na, zijn alle steden een beschermd stadsgezicht.

Welke Waddeneilanden horen bij Friesland?

Op Texel (Noord-Holland) na, horen de Waddeneiland bij de provincie Friesland.

  • Vlieland: te bereiken vanuit Harlingen
  • Terschelling: te bereiken vanuit Harlingen
  • Ameland: te bereiken vanuit Holwerd
  • Schiermonnikoog: te bereiken vanuit Lauwersoog (Groningen)

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant