Fietsroutes Groningen

Fietsroutes in Groningen

Een diversiteit van natuur

Fietsroutes in de provincie Groningen lopen dwars door een diversiteit van natuur. In de provincie vindt je uitgestrekte polders, oude cultuurlandschappen, de Waddenzee, kanalen en mooie meren. De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De zee beïnvloed op diverse plaatsen de natuur van Groningen. Naast de natuur heeft de provincie ook een prachtige gelijknamige stad die ook zeker fietsroutewaardig is.

Fietsroutes in Groningen

Fietsen door natuurgebieden

Je kunt in Groningen tal van routes ontdekken die door de prachtige natuurgebieden lopen. Fiets je rond de Dollard, dan beleef je hoe het zoute zeewater van de Waddenzee zich mengt met het zoete water uit de Eems en de Westerwoldse Aa. Het is een gebied waar veel wad- en watervogels graag vertoeven. Langs de kust kun je over de lange zeedijk fietsen. Ondertussen geniet je van het uitzicht op de zee, de terpen en groene weiden. Wanneer je geen zin hebt in de uitgestrekte vlakte, dan kun je ervoor kiezen door de bossen van Westerwolde te fietsen. In de bossen vind je kronkelwegen, een intiem stukje hei, bos en akkerland. Lichte glooiingen in het landschap, beekjes en gezellige dorpjes kom je ook tegen.

Het Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens met Friesland ligt het Nationaal Park Lauwersmeer. Het meer is ontstaan nadat de Lauwerszee werd afgesloten. Na de afsluiting is er een gedeelte droog komen te staan en een deel waar een voortdurende instroom van water is uit het Reitdiep, Dokkumer Ee en de Dokkumergrootdiep. Het gebied is in de loop der jaren daardoor veranderd van zout naar zoet water. Je kunt prachtige knooppuntenroutes maken door het gebied, met goede fietspaden die je leiden langs de mooiste plekken. Denk hierbij aan het Ballastplaatbos, de Kollumerwaard of de grote grazers (Schotse Hooglanders en Konikpaarden) die in het gebied rond lopen.

Fietsroutes door de hoofdstad

De stad Groningen staat op nummer acht van de grootste steden van Nederland. Het is een oude stad met een rijke historie. In de 14e eeuw werd het een Hanzestad, en die sporen zijn nog goed terug te zien. De stad heeft 145 km aan fietspaden en is in 2002 verkozen tot Beste Fietsstad. In de stad kun je genieten van allerlei bezienswaardigheden zoals het Goudkantoor, de van Der Aa-kerk en de Martinitoren. Natuurlijk mag de Martinitoren ook niet ontbreken in je route. De toren is hét symbool van de stad. Je vind hem op de Grote Markt met zijn gezellige terrasjes, naast de Martinikerk. Je kunt zien dat de toren de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd door de nog altijd zichtbare kogelgaten.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant