Fietsroutes Groningen

Fietsroutes in Groningen

Ontdek de diversiteit van de natuur

Fietsroutes in de provincie Groningen lopen dwars door een prachtige en diverse  natuur. In de provincie vind je uitgestrekte polders, oude cultuurlandschappen, de Waddenzee, kanalen en mooie meren. De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De zee beïnvloedt op diverse plaatsen de natuur van Groningen. Naast deze natuur heeft de provincie ook een prachtige gelijknamige stad: zeker fietsroutewaardig!

Fietsroutes in Groningen

Fietsen rond Dollard Groningen

Fietsen door natuurgebieden

Je kunt in Groningen tal van routes ontdekken die door de prachtige natuurgebieden lopen. Fiets je rond de Dollard, dan beleef je hoe het zoute zeewater van de Waddenzee zich mengt met het zoete water uit de Eems en de Westerwoldse Aa. Het is een gebied waar veel wad- en watervogels graag vertoeven. Langs de kust kun je over de lange zeedijk fietsen. Ondertussen geniet je van het uitzicht op de zee, de terpen en groene weiden. Wanneer je geen zin hebt in de uitgestrekte vlakte, dan kun je ervoor kiezen door de bossen van Westerwolde te fietsen. In de bossen vind je kronkelwegen, een intiem stukje hei, bos en akkerland. Lichte glooiingen in het landschap, beekjes en gezellige dorpjes kom je ook tegen.

Nationaal Park Lauwersmeer bekijken op de fiets

Het Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens met Friesland ligt het Nationaal Park Lauwersmeer. Het meer is ontstaan nadat de Lauwerszee werd afgesloten. Na deze afsluiting is er een gedeelte droog komen te staan.  Een ander deel is voorzien van een voortdurende instroom van water is uit het Reitdiep, Dokkumer Ee en de Dokkumergrootdiep. Het gebied is hierdoor in de loop der jaren veranderd van zout naar zoet water. Je kunt  hier prachtige knooppuntenroutes maken dankzij de goede fietspaden die jou leiden langs de mooiste plekken. Denk hierbij aan het Ballastplaatbos, de Kollumerwaard of de grote grazers (Schotse Hooglanders en Konikpaarden) die in het gebied rond lopen.

Fietstocht door Groningen centrum

Fietsroutes door de hoofdstad

De stad Groningen staat op nummer acht van de grootste steden van Nederland. Het is een oude stad met een rijke historie. In de 14e eeuw werd het een Hanzestad, deze sporen zijn nog goed terug te zien. De stad heeft 145 km aan fietspaden en is in 2002 verkozen tot Beste Fietsstad. In de stad kun je genieten van allerlei bezienswaardigheden zoals het Goudkantoor, de van Der Aa-kerk en de Martinitoren. Natuurlijk mag de Martinitoren ook niet ontbreken in jouw route. De toren is hét symbool van de stad. Je vindt hem op de Grote Markt met zijn gezellige terrasjes, naast de Martinikerk. Je kunt zien dat de toren de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd door de nog altijd zichtbare kogelgaten.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant