Fietsroutes Groningen

Fietsroutes in Groningen

Met fietsknooppunten door Groningen

Er gaat niets boven Groningen! De leus is al meer dan dertig jaar oud, maar nog steeds waarheid als een koe - die je overigens ook genoeg ziet in Groningen. Van de bruisende hoofdstad Groningen met al haar historische bezienswaardigheden, tot de zeehonden en het startpunt van het Pieterpad in Pieterburen. Van geweldige natuurgebieden zoals het Nationaal Park Lauwersmeer, tot eeuwenoude kerken in nostalgische dorpjes als Roden en Norg. Groningen trakteert je op ruimte, rust en cultuur.

Ontdek de Groningse gastvrijheid

Groningers staan bekend om hun vriendelijkheid, nuchterheid en eigenzinnigheid. Ze zijn no-nonsense en staan stevig met beide voeten in de klei. Deze combinatie van eigenschappen maakt een bezoek aan Groningen een ware belevenis. Ervaar zelf de gastvrijheid van de Groningse bevolking en voel het geluk dat deze prachtige provincie te bieden heeft.

Fietsroutes in Groningen

Groningen stad: fietsvriendelijk en veel bezienswaardigheden

Het centrum van Groningen stad is autoluw. De stad is goed ingericht voor fietsers en de hoogtepunten zijn gemakkelijk op fietsafstand bereikbaar.Op de fiets ervaar je de bruisende energie van de binnenstad en het contrast met de rustige omgeving. Kies voor een fietsroute in het centrum van Groningen om de stad en haar omgeving optimaal te verkennen.

Wat te doen in Groningen stad?

 • Grote Markt
  De Grote Markt in Groningen biedt diverse bezienswaardigheden op één locatie. Het gezellige marktplein is omringd door historische gevelpanden, waar je tal van restaurants en kroegen vindt. Bewonder het monumentale stadhuis en de iconische Martinikerk met de beroemde Martinitoren. Beklim de toren via een stenen wenteltrap van 260 treden en geniet van een fantastisch uitzicht over de stad. Bovenin de toren hangen maar liefst 62 klokken! De kerk stamt al uit het jaar 800. Als je hier binnen kijkt, vergeet dan niet naar boven te kijken. Er is namelijk een opvallend 16e-eeuws dakschilderwerk te zien.

 • Forum Groningen
  Het Forum, gelegen aan de Nieuwe Markt, is een modern multifunctioneel gebouw. Hier vind je de Groningen Store (VVV), een bibliotheek, expositieruimtes, en een interactief wonderland voor kinderen. Het hoogtepunt is het dakterras met een adembenemend uitzicht over de stad en de Martinitoren.

 • Hoge der A en Lage der A
  Deze pittoreske straten zijn de meest gefotografeerde plekken van Groningen! Langs de grachten staan oude pakhuizen; sporen van de bedrijvigheid van weleer. Goederen werden via het water vervoerd en hadden destijds een directe verbinding met zee. Door die verbinding hadden ze in het centrum ook te maken met de invloed van eb en vloed. Vandaar de hoge kade van de Hoge der A, voor als het vloed was, en de lage kade, de Lage der A, voor als het eb was.

  In de twee straatjes staan wel 28 rijksmonumenten! De cafés en boetiekjes in de historische panden maken het een sfeervol plaatje.

 • Pelstergasthuis
  Het oudste gasthuis van Groningen: dit 'Heiligen Geest Gasthuis' is waarschijnlijk al vóór 1267 opgericht. In het gebouw zaten een gastenverblijf, ziekenzaal en kapel. Tegenwoordig wordt het gasthuis bewoond, maar je kunt dagelijks het terrein bezoeken tussen 09.00 en 18.00 uur.Vergeet niet de kerk te bekijken, waar de oudste klok van de stad hangt (uit 1459).

Kortom, Groningen stad biedt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden die je het beste kunt ontdekken op de fiets. Plan je bezoek en geniet van de prachtige stad en haar omgeving.

Fietsen rond Dollard Groningen

Natuurgebieden in Groningen

Groningen heeft tal van prachtige natuurgebieden om op te fiets te verkennen. Of je nu langs de kust van de Waddenzee, door de bossen of langs kronkelende beekjes wilt fietsen, Groningen heeft het allemaal.

De Dollard en de Waddenzee

Ontdek de betoverende omgeving van de Dollard, waar het zoute water van de Waddenzee zich vermengt met het zoete water uit de Eems en de Westerwoldse Aa. Dit brakwatergebied zorgt voor een stukje unieke natuur, trekt vele wad- en watervogels aan en is daarom een prachtig fietsgebied.

Geniet van het uitzicht op de zee, de terpen en groene weiden terwijl je over de lange zeedijk fietst. De Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoed, biedt een rijk ecosysteem en een bijzonder  van eb en vloed. Ontdek de waddenkust met haar zandbanken, kwelders en zeehonden, en laat je betoveren door dit unieke natuurfenomeen.

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens met Friesland ligt het Lauwersmeer, een Nationaal Park met een bijzondere geschiedenis. N

Na de afsluiting van de Lauwerszee droogde een deel van het gebied op, een ander deel was juist voorzien van een voortdurende instroom van zoet water uit het Reitdiep, Dokkumer Ee en het Dokkumergrootdiep. Hierdoor is het gebied in de loop der jaren veranderd van zout naar zoet water, wat de biodiversiteit ten goede is gekomen. Je vindt hier een rijke variatie aan flora en fauna.

Je kunt hier prachtige knooppuntenroutes maken langs schilderachtige plekjes en mooie uitzichten op het water. Neem bijvoorbeeld het Ballastplaatbos, een jong en divers bos vol unieke plantensoorten. Of ontdek de Kollumerwaard, een uitgestrekt en ruig terrein met zeldzame planten, watervogels en bijzondere insecten.

Tijdens je fietstocht door het Nationaal Park Lauwersmeer kom je wellicht de indrukwekkende grote grazers van het gebied tegen: Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Deze majestueuze dieren spelen een belangrijke rol bij het beheer van het gebied en dragen bij aan het behoud van een gevarieerd landschap.

Westerwolde

Als je op zoek bent naar een afwisselende fietsroute, kies dan voor de bossen van Westerwolde. Hier vind je naast kronkelende wegen door het bos, ook intieme stukjes heide en akkerland. Het licht glooiende landschap wordt afgewisseld met beekjes en sfeervolle stadjes en dorpjes, zoals Bourtange en Onstwedde.

Ontdek de veelzijdigheid van de Groningse natuurgebieden op de fiets en geniet van het diverse landschap. Plan je fietsroutes en ervaar zelf de schoonheid van de provincie Groningen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant