De 10 mooiste fietsroutes van Twente

De tien mooiste fietsroutes van Twente

De 10 Mooiste fietsroutes van Twente

Twente is één van de mooiste fietsregio’s van Nederland. Hier is het heerlijk fietsen in een omgeving waar natuur, gezellige stadjes en unieke afstapmomenten elkaar afwisselen. Samen met onze lokale partner Hotel Restaurant Hof van Twente zochten wij de tien mooiste fietsroutes voor je uit, zodat jij de pareltjes van Twente kunt gaan ontdekken.

Afwisselend Twente

Of je nu houdt van natuur, kunst, cultuur of een combinatie van dit alles: Twente heeft het! De fietsroutes staan in willekeurige volgorde. Kies zelf jouw favoriet, of boek een aantal overnachtingen bij Hotel Restaurant Hof van Twente en fiets ze allemaal.

 

Fietsroute Op je klompen door Twente

1. Fietsroute Op je klompen door Twente

In de twee Twentse (klompen)dorpen Enter en Goor wordt het ambacht van klompen maken nog steeds gedemonstreerd. Bezoek de musea waarin je teruggaat in de tijd en alles leert over de houten schoen. Enter ligt aan rivier de Regge. Hier achterhaal je ook alles over de scheepsbouw van vroeger.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Klompenmuseum Goor, Klompen-Zompenmuseum

 

Exotische fietsroute over de Duitse grens

2. Exotische fietsroute over de Duitse grens

Net over de grens bij het Haaksbergerveen strijkt elk voorjaar een groep flamingo’s neer in het Zwillbrocker Venn. Het veengebied is al prachtig en door deze exotische dieren wordt het nog een stukje unieker. Fiets dwars door het natuurgebied en krijg de kans om de dieren zelf te spotten.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Zwillbrocker Venn, Haaksbergerveen

 

Fietsroute over de Sallandse Heuvelrug

 

3. Fietsroute over de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied met wel 26 heuvels. In deze unieke omgeving vind je prachtige vergezichten over uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. Duik helemaal de natuur in en achterhaal alles over dit nationale park bij Natuurmuseum Holterberg.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Natuurmuseum Holterberg


 Fietsroute langs de Mallumse Molen

4. Fietsroute langs de Mallumse Molen

Voor liefhebbers van cultuur is deze fietsroute uitermate geschikt. De Mallumse Molen is absoluut één van de historische iconen van de omgeving. Deze molen staat samen met het Muldershuis en de bijbehorende schuur op de lijst van rijksmonumenten. De molen heeft in de geschiedenis veel betekend voor Eibergen en is nog steeds actief. Bezoek ook Museum De Scheper in Eibergen, wanneer je nog meer wil weten over de achtergrond van Eibergen.

Belangrijkste bezienswaardigheden: De Mallumse Molen, Cultuur Historisch Museum De Scheper


Fietsroute Stoom afblazen in Haaksbergen

5. Fietsroute stoom afblazen in Haaksbergen

Volg de fietsknooppunten door de natuurgebieden Buurserzand en Grintenbosch richting het dorpje Haaksbergen. Hier vind je het Museum Buurtspoorweg waar je alles ontdekt over de oude stoomtreinen. Verruil je fiets tijdelijk voor de trein en maak een ritje naar Boekelo.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Museum Buurtspoorweg, Buurserzand, Natuurgebied Grintenbosch

 

Fietsroute met een korreltje zout

6. Fietsroute met een korreltje zout

Wist je dat Boekelo ook wel het dorp met ‘de zee op de heide’ werd genoemd? In dit gebied is in de twintigste eeuw per toeval een zoutindustrie ontstaan. Hoewel deze inmiddels is verplaatst naar Hengelo, vind je rondom Boekelo nog van alles wat terugverwijst naar de zoutwinning.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Monumentale zouttoren, Zoutmuseum, Halte Zoutindustrie - Museum Buurtspoorweg

 

Fietsroute Dwalen rondom Delden

7. Fietsroute Dwalen rondom Delden

Net buiten het stadje Delden staat Kasteel Twickel met haar landgoed. Op het landgoed alleen zou je je al een hele dag kunnen vermaken, maar in het gezellige centrum is nog meer te zien. Laat je verrassen en dwaal rond zonder te verdwalen.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Kasteel Twickel, Museumboerderij Wendezoele, Museum No Hero

 

Fietsroute langs de Needse Berg en Borculo

8. Fietsroute langs de Needse Berg en Borculo

De prachtige natuur reikt verder dan Twente alleen. Deze fietsroute laat je een uitstapje maken naar de Achterhoek. Wandel over de Needse Berg om de Hollandsche Molen te bezoeken en beklim de Natuur Observatietoren voor een prachtig uitzicht. Vervolg je weg over de knooppunten naar het romantische Borculo waar je helemaal in vakantiesferen komt door de kleine straatjes en de vele bruggetjes over het water. 

Belangrijkste Bezienswaardigheden: De Hollandsche Molen, Natuur observatietoren De Needse Berg

 

Fietsroute over de grens bij Haaksbergen

9. Fietsroute over de grens bij Haaksbergen

Nóg een fietsroute door de natuur, want we kunnen nu wel concluderen dat je niet om het natuurschoon van Twente heen kan. Behalve de flamingo’s stuit je net over de grens bij Haaksbergen op nog iets anders bijzonders. Tussen de natuurgebieden staat namelijk de Haarmühle, een watermolen met een rijke historie.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Watermolen de Haarmühle, Het Witte Veen, Landgoed Het Lankheet

 

Fietsroute Blaten in de Borkeld

10. Fietsroute Blaten in de Borkeld

Deze fietsroute tikt de thema’s natuur, kunst en cultuur allemaal aan. Het kunststadje Diepenheim heeft een heerlijk centrum met prachtige kunstgalerieën waar altijd wel iets nieuws te zien is. Ook aan natuur geen gebrek op deze fietsroute. De Borkeld is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug en hier kun je wandelingen maken; soms zelfs tussen de schapen. En om je dag compleet te maken breng je een bezoekje aan Museumboerderij Eungs Schöppe waar je allerlei klederdracht uit de Oost-Nederlandse geschiedenis kunt bekijken. 

Belangrijkste bezienswaardigheden: Kunstenaarsstadje Diepenheim, Schaapskooi Borkeld, Museumboerderij Eungs Schöppe

Klaar om Twente te gaan (her)ontdekken?

Laat je inspireren door de fietsroutes en ga op pad om de mooiste plekjes van Twente en omgeving te ontdekken. Alle fietsroutes zijn in beiden richtingen te fietsen en natuurlijk ook in te korten. Dus, wat goaj vedaag doon?

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via