Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant.

Actueel

Themaroutes | Elke maand fietsmaand

Het jaar is weer begonnen en hoewel het weer je wellicht nog niet direct op de fiets doet springen hebben sommige dagen toch al prima fietsweer laten zien.  Wij hebben onze eerste routes er alweer op zitten en wat is het dan heerlijk om onderweg even af te stappen bij bijzondere afstapmomenten langs de fietsroutes. Op dat gebied is er dit jaar veel te melden want er komen veel prachtige themaroutes aan. Je kunt onder meer Kastelenroutes, nieuwe Van Goghroutes en fietsroute voor vogelaars tegemoet zien. Allemaal gebaseerd op de bekende fietsknooppunten die je uit kunt breiden met bijzondere afstapmomenten. 

In de afgelopen maanden hebben we veel nieuwe locaties mogen verwelkomen die we aan onze knooppuntenroutes hebben gekoppeld zodat je ze onderweg kunt bezoeken.  Hierdoor zijn er niet alleen veel nieuwe routes beschikbaar, ook hebben we onderweg een prachtig aanbod van afstapmomenten voor je. Hieronder alvast twaalf fietsroutes zodat je het hele jaar door kunt gaan genieten! 

Themaroutes | Fietsroutes in Zuidoost Friesland

Bij Friesland denk je al snel aan zeilen op de Friese meren of een vakantie op de Waddeneilanden. Zuidoost Friesland gaat je jouw verrassen want hier fiets je onder meer door een prachtig bosrijk gebied en wat men ook wel De Friese Wouden noemt. Er is in deze regio ontzettend veel te doen zoals het bezoeken van de Natuurparken en het fietsen door de prachtige dorpen. We hebben daarom een aantal fietsroutes samengesteld die je door deze afwisselende regio brengen. Hierdoor kun je heel Zuidoost Friesland op de fiets ontdekken langs het fietsknooppunten systeem dat ook hier beschikbaar is.  We hebben op deze routes naast onze prachtige horeca partners tevens diverse Friese bezienswaardigheden gekoppeld. 

Fiets App info

Fietsen met een App, waarom zou ik dat doen?

Veel mensen werken erg prettig met het opschrijven van fietsknooppunten of maken inmiddels gebruik van een digitale fietsrouteplanner. Daardoor zou je je kunnen afvragen waarom je zou overstappen naar een Fietsroute App. Daar is meer dan voldoende reden voor want met unieke voordelen als leuke afstapmomenten met uitgebreide informatie onderweg, gebruiksvriendelijke technologie en nooit meer de weg kwijt dankzij het kompas kom je altijd met een mooie herinnering thuis.

Themaroutes | Alle wegen leiden naar Staverden

De kleinste stad van Nederland vind je in de buurt van Ermelo. Staverden is een prachtige uitvalsbasis om over de Veluwe te gaan fietsen en heeft veel interessante plaatsen in de buurt die je kunt bezoeken. Deze vijf knooppuntenroutes komen niet alleen allemaal door Staverden, ze laten je ook de mooiste plaatsen en afstapmomenten op de Noord-west Veluwe zien.

Themaroutes | Fietsroutes langs bijzondere forten

In het kader van de Fietskrant Special: Forten & Waterlinies, hebben wij in samenwerking met Forten.nl vier unieke fortenroutes voor jou samengesteld. In deze routes fiets je onder andere langs de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ben jij benieuwd naar deze routes? Lees dan snel verder!

Fietsroute van de week (26) | Typisch Brabants landschap

Rondom Eindhoven valt er altijd genoeg te beleven. Maar heb je ook al het prachtige Noord-Brabantse landschap boven Eindhoven bezocht? Hier zijn meerdere schilderachtige dorpen te vinden, zoals Liempde. Liempde heeft een goed bewaarde dorpskern, terwijl de omgeving ook veel inspiratie aan schilders heeft geleverd. Met name in het dal van de Dommel zijn veel schilderijen ontstaan.

Onze top-5 unieke tips voor fietsen in de zomer!

Het is weer zover, de zomer is officieel weer begonnen! Maar wat ook weer van start is gegaan, is het gloednieuwe fietsseizoen. Ook deze zomer kan jij genieten van alle prachtige fietsroutes door heel Nederland met de daarbij behorende afstapmomenten. Een gezellig restaurantje onderweg of een stop bij een ijssalon, het kan allemaal. Maar achter fietsen in dit jaargetijde schuilen ook een aantal gevaren. Ook jij kan namelijk zeer gemakkelijk verbranden of uitdrogen in de felle zon.

Fietsroute van de week (25) | Het achterland van Zutphen

Tijdens deze fietsroute kom je niet alleen de fietsknooppunten tegen, maar ook allerlei knooppunten van wegen. In de gemeente Lochem ligt namelijk het buurtschap Quatre Bras (wat vier armen betekent). Hier werd een theekoepel uitgebouwd tot landhuis op een splisting van vier wegen. Dit verklaart ook direct de naam voor het buurtschap. Maar niet alleen Quatre Bras ligt aan een knooppunt van wegen. In het buurtschap Warken kan je namelijk richting Lochem, Warnsveld, Vorden en Zutphen. Daarnaast brengt deze fietsroute je ook door Gorssel, wat vooral bekend is geworden door het werk van ooievaarsdorp 't Zand. Zij hebben tot 2013 met succes gewerkt aan de terugkeer van de ooievaar in de IJsselvallei. Bij de molen 'Geertruida Cornelia' is het oudste deel van Gorssel te vinden.

De vijf verleidelijkste afstapmomenten

Wanneer je deze vijf fietsroutes ziet is de kans groot dat jij je fiets tevoorschijn haalt. Omdat ze mooi zijn om te fietsen en omdat we in elke route een afstapmoment hebben verstopt waarbij je de verleiding om af te stappen niet kunt weerstaan. Voor welke fietsroute zwicht jij het eerst?

Wat te doen bij een aanval van een roofvogel tijdens het fietsen?

De vogels in Nederland houden zich over het algemeen vrij gedeisd ten opzichte van ons mensen. Maar er zijn een aantal vogelsoorten die niet schuw zijn voor mensen en ons nu en dan zelfs aanvallen. Welke vogelsoorten doen dit en waarom? Deze vragen hebben we voorgelegd aan Vogelbescherming Nederland.

Onderweg op fietsroutes door de bossen en over het platteland kom je soms door het leefgebied van roofvogels. Door verstedelijking blijft er steeds minder van hun natuurlijke leefgebied over, daarom zijn roofvogels ook steeds vaker in woonwijken en stadsparken op zoek om eten te vinden. De meest voorkomende roofvogels van ons land zijn de arend, buizerd, havik, valk, Europese oehoe en de kraai.