Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant.

Actueel

Fietsroutes langs het water (deel 2)

Voor dit weekend hebben we in totaal zes fietsroutes langs het water voor je geselecteerd, verdeelt over twee delen. Of je nou een fanatiek watersportliefhebber bent, het liefst met fiets en al het water in duikt of gewoon houd van een fietsroute langs water dan ben je hier op de juiste plaats.

Fietsroutes langs het water (deel 1)

Of je nou een liefhebber van watersport bent, een fietsroute langs water prachtig vindt of het allerliefst met fiets en al het water in springt... Voor alle liefhebbers van water hebben we in totaal zes verschillende fietsroutes geselecteerd, verdeelt over twee delen.

Fietsroute van de week (25) | Kop van Noord-Holland

De fietsroute van deze week brengt je door de kop van Noord-Holland. Als je de fietsroute voor het einde van aankomend weekend fietst kun je hem zelfs combineren met Sail Den Helder (van 22 tot en met 25 juni). Een evenement waar prachtige (oude) zeilboten te zien zijn.

 

 

Een gloednieuwe fietsroute | Genieten om het Lange Meer

Deze fietsroute brengt je langs het Lange Meer in de provincie Noord-Holland. Een ideale fietsroute dus als je toe bent aan een beetje verkoeling.

Bier in plaats van water

In de vroege middeleeuwen is het brouwen van bier een huiselijke bezigheid. Vrouwen bakten brood, verzorgden kleding en brouwden het bier. Bier was in die tijd een normale drank. Het drinkwater kwam uit waterputten, beken en rivieren en was niet zo geschikt om te drinken.  Daarom dronk met bier. In de meer zuidelijk gelegen landen dronk men wijn.

Een symbool voor de Hanzetijd: haring

Dat kleine grijze visje is voor een heel groot deel verantwoordelijk voor de welvaart in Nederland. De Hanzestad Harderwijk kreeg in 1443 zelfs het stapelrecht op haring: alle gevangen haring tussen Kampen en Muiden moest in Harderwijk worden geveild. Het werd in vaatjes en tonnen verder vervoerd, over de weg naar Arnhem en via de rivieren naar Utrecht en het Duitse achterland. Dat leverde belasting op en werkgelegenheid: er werden scheepswerven gebouwd, er moesten stallen komen voor de paarden, de vis moest natuurlijk schoongemaakt, de haring werd gerookt tot bokking, wagenmakers en kuipers roken ook kans op meer werk. Zo werd er flink verdiend aan dat kleine visje.

Fietsroute van de week (24) | Hanzeroute

Voor de vijf Hanzesteden Kampen, Zwolle, Zutphen en Doesburg heeft de rivier de IJssel veel welvaart en voorspoed gebracht. Volgeladen koggeschepen voeren vroeger af en aan, met vracht die over de voormalige Zuiderzee verder vervoerd werd of naar het Duitse achterland ging.

 

Fietsroutes rondom de Hanzesteden (deel 3)

Nederland kent een rijke historie op het gebeid van Hanzesteden. Wist je dat deze Hanzesteden veel prachtige verhalen kennen en ook op veel plaatsen nog altijd Hanzeproducten maken en ontwikkelen? In dit artikel vind je vijf van de fietsroutes rondom de Hanzesteden. Elke fietsroute in dit artikel leidt je langs prachtige Hanzesteden en Hanze-gerelateerde bezienswaardigheden die één voor één een bezoekje waard zijn.

Fietsroutes rondom de Hanzesteden (deel 2)

In Nederland vind je een heleboel ‘Hanzesteden’. Om als fietser alle Hanzesteden te ontdekken hebben we de Hanzeroute verdeeld in 14 delen. Daarnaast hebben we één complete Hanzeroute van meer dan 100 kilometer langs alle Hanzesteden. In dit artikel vind je het tweede deel van onze Hanzeroutes. Elk van de fietsroutes leidt je langs de prachtige Hanzesteden en Hanze-gerelateerde bezienswaardigheden die één voor één een bezoekje waard zijn. Het eerste deel van de fietsroutes rondom de Hanzesteden vind je hier.

Een fietsroute terug in de tijd...

Begin dit jaar ben ik contact gekomen met Fietsnetwerk.nl. Een snelgroeiend fietsroute platform die zich niet alleen richt  op het aanbieden van routes maar meer inspeelt op de beleving (en omgeving) van een fietsroute. Er worden tal van themaroutes aangeboden op diverse afstanden. De routes zijn vast maar het bijzondere is dat je deze zelf kunt aanvullen met zogenaamde 'afstapmomenten' in de buurt.

 

Fietsroutes rondom de Hanzesteden (deel 1)

Nederland kent een rijke historie op het gebeid van Hanzesteden. Wist je dat deze Hanzesteden veel prachtige verhalen kennen en ook op veel plaatsen nog altijd Hanzeproducten maken en ontwikkelen? In dit artikel vind je vijf van onze fietsroutes rondom de Hanzesteden. Elke fietsroute in dit artikel leidt je langs prachtige Hanzesteden en Hanze-gerelateerde bezienswaardigheden die één voor één een bezoekje waard zijn.

Fietsroute van de week (23) | Fietsroute Friese Kerken

Kerkgebouwen zijn vaak de bakens in het landschap. Tijdens deze fietsroute kom je er maar liefst vijftien tegen, Protestantse, Rooms-Katholieke en zelfs een Koptisch orthodoxe kerk.

Fietsroutes langs imponerende Forten

De onderstaande vijf fietsroutes brengen je één voor één langs imponerende forten. Probeer eens één van de fortenroutes en ontdek de prachtige forten zelf. Als je alle fortenroutes en forten wilt zien dan kun je het beste een kijkje nemen op de pagina van Forten en waterlinies.

Eerste editie van Mooi Linieland

In het weekend van 17 en 18 juni staat het landschap van de waterlinies centraal tijdens de eerste editie van het evenement Mooi Linieland.

Zomerse fietsroute 7 | Langs kasteel Sypesteyn

De afgelopen week is het heerlijk weer geweest. Wat let je om bij mooi weer ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We namen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Dit is alweer de laatste van de reeks. Geen zorgen, de routes zijn niet langer dan 30 kilometer. Kort genoeg dus om op een avond te fietsen.

 

Zomerse fietsroute 6 | De ronde van Nederland

De afgelopen week is het heerlijk weer geweest. Wat let je om bij mooi weer ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We namen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Geen zorgen, de routes zijn niet langer dan 30 kilometer. Kort genoeg dus om op een avond te fietsen.

 

Zomerse fietsroute 5 | Langs Lathum

De afgelopen week is het heerlijk weer geweest. Wat let je om bij mooi weer ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We namen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Geen zorgen, de routes zijn niet langer dan 30 kilometer. Kort genoeg dus om op een avond te fietsen.

 

Zomerse fietsroute 4 | Langs Lemmer

De afgelopen week zijn de temperaturen heerlijk geweest, en dat blijft nog heel even zo. Dus wat let je om ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We namen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Geen zorgen, de routes zijn niet langer dan 30 kilometer. Kort genoeg dus om op een avond te fietsen.

 

Nog sneller en gemakkelijker een gratis fietsroute

De afgelopen tijd hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat je nu nog sneller en eenvoudiger je gratis persoonlijke fietsroutes kunt samenstellen op Fietsnetwerk.nl.  We informeren je graag over de laatste updates en hoe jij hiervan kunt profiteren.

 

Zomerse fietsroute 3 | Usquert en omstreken

De komende week worden heerlijke temperaturen verwacht. Dus wat let je om ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We nemen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Geen zorgen, de routes zijn niet langer dan 30 kilometer. Kort genoeg dus om op een avond te fietsen.

 

Papier, hier!

Wist je dat fietskaarten heel multifunctioneel kunnen zijn? Hieronder wat leuke tips waar je ze allemaal voor zou kunnen gebruiken naast een leuke fietstocht. 

 

 

Zomerse fietsroute 2 | Langs de Groote en Kleine Vliet

De komende week worden heerlijke temperaturen verwacht. Dus wat let je om ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We nemen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Geen zorgen, de routes zijn niet langer dan 30 kilometer.

 

 

Zomerse fietsroute 1 | Door de gemeente Ouddorp

Hoewel het officieel nog geen zomer is, zijn de temperaturen er zeker naar. Code Geel is voorbij en de komende week worden heerlijke temperaturen verwacht. Dus wat let je om ’s avonds nog een rondje te fietsen en te genieten van de avondzon? We nemen je deze week elke avond mee op een fietsroute waarmee je van de avondzon kunt genieten. Geen zorgen, geen van de fietsroutes is langer dan 30 kilometer en dus makkelijk te fietsen in een avond.

 

Genieten: Drie van de nieuwste fietsroutes

Geniet van het weekend met één van onze drie nieuwste fietsroutes. De fietsroutes brengen je door de provincies Overijssel, Friesland en Brabant. Liggen de fietsroutes niet in de buurt? Zoek dan een alternatieve fietsroute of kijk even onderaan dit nieuwsbericht.

Ontdek de vijf sterren fietsprovincies (deel 2)

In totaal zijn er vijf provincies die van het Nationaal Fietsplatform vijf sterren hebben gekregen en zich een 5-sterren fietsprovincie mogen noemen. In dit tweede deel van ‘ontdek de 5-sterren fietsprovincies’ krijg je van ons een fietsroute in de provincies Zeeland en Drenthe waarmee je kunt ontdekken of jij de provincie ook vijf sterren waard vindt. Bekijk ook het eerste deel.

Fietsroute van de week (21) | Heerlijke fietsroute rond Beuningen

‘Heerlijk’ kan meerdere betekenissen hebben. Aan de ene kant is dit een heerlijke fietsroute om te fietsen, gewoon echt lekker. Echter, de andere betekenis van heerlijk slaat op de heerlijkheden die in de middeleeuwen ontstonden

Ontdek de vijf sterren fietsprovincies (deel 1)

In totaal zijn er vijf provincies die van het Nationaal Fietsplatform vijf sterren hebben gekregen en zich een 5-sterren fietsprovincie mogen noemen. In dit eerste deel van ‘ontdek de 5-sterren fietsprovincies’ krijg je van ons een fietsroute in de provincies Gelderland, Friesland en Overijssel waarmee je kunt ontdekken of jij de provincie ook vijf sterren waard vindt.

Hoe werkt de App: In vijf stappen ben je volledig op de hoogte

De fietsroute App van Fietsnetwerk.nl heeft verschillende voordelen: Je hoeft nooit meer te zoeken, onderweg heb je een perfecte routebegeleiding en je gaat altijd met een mooie herinnering naar huis. We hebben in een reeks van vier artikelen beschreven hoe je de App maximaal kunt benutten. In deze bundel vind je elk van de vijf artikelen terug. Klik onder de alinea’s op ‘naar het volledige artikel’ om de bijbehorende afbeeldingen te zien en naar het artikel te gaan.

 

Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei volledig te ontdekken op de fiets

Sinds kort kan de recreatieve fietser op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei nog beter terecht dankzij een samenwerking tussen Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei en Fietsroute provider Fietsnetwerk.nl. De invulling van de samenwerking bestaat uit de 12 fietsroutes die door Fietsnetwerk.nl gemaakt zijn waardoor de gehele regio nu per fiets te ontdekken is. Door het maken van deze 12 fietsroutes is het de bedoeling dat de recreatieve fietser nog meer van de regio kan beleven en ontdekken.

 

Ideaal voor het weekend: Drie fietsroutes op de Veluwe

Heb je nog geen fietsplannen voor het weekend? We helpen je een beetje op weg met deze drie fietsroutes op de Veluwe. Het knooppuntennetwerk op de Veluwe is recentelijk nog vernieuwd, er zijn ruim 200 fietsknooppunten bijgekomen. Je kunt met deze fietsroutes de Veluwe als het ware herontdekken.

Drie fietsroutes langs prachtige gebouwen

Nederland beschikt over prachtige architectonische hoogstandjes. Niet alleen zijn er veel mooie, oude gevels te vinden in bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam, ook in de laatste jaren worden er gebouwen gemaakt die tot de verbeelding spreken. Elk van deze fietsroutes brengt je langs één van die gebouwen.

Fietsroute van de week (20) | Twee provincies

De fietsroute brengt je door twee provincies: Drenthe en Friesland. Een groot deel van de fietsroute gaat door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, maar je komt ook langs leuke plaatsjes als Diever en Dwingeloo.

 

 

Een fietsroute langs innovatieve afstapmomenten

Deze fietsroute door hartje Amsterdam brengt je langs een aantal innovatieve en opvallende gebouwen. De gebouwen zijn één voor één uitgelicht in dit artikel, evenals de fietsroute natuurlijk.

Fietsroutes over de Utrechtse Heuvelrug (deel 2)

De nieuwste fietsroutes zijn te vinden op de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 2003 is het officieel een Nationaal Park. De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om haar diversiteit van landschappen, waarvan de stuwwal een echte aanrader is. Na het lezen van de twee delen van “Fietsroutes over de Utrechtse Heuvelrug” ben je direct op de hoogte van de nieuwste fietsroutes. Bekijk ook het eerste deel.

Fietsroutes over de Utrechtse Heuvelrug (deel 1)

De nieuwste fietsroutes zijn te vinden op de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 2003 is het officieel een Nationaal Park. De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om haar diversiteit van landschappen, waarvan de stuwwal een echte aanrader is. Na het lezen van de twee delen van “Fietsroutes over de Utrechtse Heuvelrug” ben je direct op de hoogte van de nieuwste fietsroutes. Je kunt ook direct het tweede deel bekijken.

Fietsroute van de week (19) | Nieuw Wulven en Amelisweerd

De fietsroute van de week brengt je onder andere door Utrecht en Houten. Langs de route vind je naast de vele forten ook het Nederlands Spoorwegmuseum.

 

 

45e editie van de Nationale Molendag

In het kader van de 45e editie van de Nationale Molendag hebben we een reeks artikelen voor je geschreven.  Dit weekend, op zaterdag 13 en zondag 14 mei wordt de Molendag gevierd. In dit artikel laten we je zien wat je aankomend weekend allemaal kunt verwachten.

Fietsroutes langs molens

In het kader van de 45e editie van de Nationale Molendag hebben we een reeks artikelen voor je geschreven.  In dit artikel hebben we voor jou drie fietsroutes geselecteerd die minimaal één molen die mee doet aan de Nationale Molendag als afstapmoment heeft. Ideale fietsroutes dus om tijdens het evenement te fietsen.

 

Molens die je bezocht moet hebben

In het kader van de 45e editie van de Nationale Molendag hebben we een reeks artikelen voor je geschreven. In dit artikel geven we je drie molens die je bezocht moet hebben tijdens de Nationale Molendag.

Fietsroutes vol mobiliteit

We hebben voor jou vier fietsroutes geselecteerd rondom het thema 'mobiliteit'. De fietsroutes in dit artikel voeren je langs verschillende 'mobiliteitsmusea'. Dit zijn musea die gaan over fietsen, auto's, boten en motoren.

 

 

Fietsroutes dwars door bossen

Tijdens het fietsen van (één van) deze fietsroutes kun je heerlijk genieten van de rust en luisteren naar fluitende vogels. Eén voor één leiden ze je door prachtige bossen.

Vier de vrijheid: drie bevrijdingsdagroutes

Om bevrijdingsdag te vieren hebben we drie ‘Bevrijdingsdagoutes’ gemaakt. Deze fietsroutes zijn volledig gericht op het thema bevrijdingsdag en hebben één voor één hun eigen verhaal rondom misschien wel de belangrijkste dag uit de Nederlandse geschiedenis.

Fietsroute van de week (18) | Rond ‘s Hertogenbosch

Deze fietsroute van de week brengt je langs Den Bosch, Vught, Maaskantje en Rosmalen. Laatstgenoemde plaats wordt door autoliefhebbers vaak in één adem genoemd met Autotron. Hoewel het museum in 2005 haar deuren sloot wordt de locatie nog steeds gebruikt voor beurzen en evenementen.

 

Fietsroutes met een blik op het verleden

We hebben drie prachtige fietsroutes geselecteerd die je een een blik op het verleden van Nederland tonen. Elk van de fietsroutes komt langs minimaal één bezienswaardigheid dat iets te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog.

Fietsroutes met vernieuwde fietsknooppunten

In veel delen van Nederland is het fietsnetwerk op de schop gegaan. Zo werd vorig jaar al het fietsnetwerk in Brabant vernieuwd en zijn ook de fietsnetwerken van de regio Twente, Rijnland en van de complete Veluwe helemaal vernieuwd. Op de Veluwe zijn er zelfs ruim 200 nieuwe fietsknooppunten bijgekomen. Dat is goed voor 360 kilometers extra fietsplezier. Onze fietsroutes zijn altijd up to date doordat wij dagelijks controleren of er wijzigingen zijn in het fietsroutnetwerk.

Fietsroute van de week (17) | Door het IJzerenbosch

Deze fietsroute van de week brengt je door de 'Groene Taille', het smalste stukje van Limburg. In dat smalle stukje ligt een prachtig natuurgebied, waar je ook doorheen fietst. Daarnaast kom je de plaatsjes Echt, Susteren en Roosteren tegen op de route. Voeg afstapmomenten aan je route toe en maak hem nog afwisselender.

 

De Fietsnetwerk App uitgelegd: Het eerste fietsknooppunt en de kompasfunctie

Als je je fietsroute eindelijk hebt gestart moet je natuurlijk wel een punt hebben om te beginnen. De App helpt je hierbij: hij geeft bij het starten aan wat het dichtstbijzijnde knooppunt is vanaf je huidige locatie. Dat kan elk willekeurig knooppunt op de gekozen route zijn, maar hoe kom je nou bij dat eerste knooppunt aan? Daarover gaan we het hebben in dit artikel.

 

Een persoonlijke fietsroute plannen doe je zo

Natuurlijk plant iedereen zijn of haar fietsroutes op hun eigen manier. De één zweert bij het opschrijven van de te fietsen knooppuntnummers en de ander gebruikt een fietsroute app tijdens het fietsen. Echter, tussen ‘gewone’ fietsroutes en ‘persoonlijke’ fietsroutes zit nog een flink verschil. We laten je hier zien wat het verschil is tussen gewone- en persoonlijke fietsroutes en hoe je persoonlijke fietsroutes kunt plannen.

 

Fietsroute van de week (16) | Dwars door het Dwingelderveld

De fietsroute van de week brengt je onder andere langs de plaatsen Hoogeveen, Dwingeloo en door het Nationaal Park Dwingelderveld. Een rustgevend natuurgebied voor fietsers, wandelaars en ruiters.

 

 

De Fietsnetwerk App uitgelegd: Het afstapmoment

Onze fietsroute App heeft diverse voordelen: Je hoeft nooit meer te zoeken, onderweg heb je een perfecte routebegeleiding en je gaat altijd met een mooie herinnering naar huis. In deze artikelreeks leggen we je uit hoe eenvoudig de App werkt.  We beschrijven per stap hoe je de App maximaal kunt benutten.

De nieuwste fietsroute | Oostkapelle en Kamperland

Deze route brengt je een stuk langs de kust van de Zeeuwse eilanden Noord- en Zuid-Beveland. Onderweg kom je onder andere de Zeelandbrug en het badplaatsje Oostkapelle tegen.

 

 

Fietsroutes voor de Paasdagen

Het was misschien wel niet het prachtige lenteweer dat we liefst zouden hebben, maar wel goed genoeg om er even lekker op de fiets op uit te trekken. Wij helpen je graag met een paar leuke routes die je zelf kunt uitbreiden met de mooiste 'afstapmomenten' onderweg. 

Verfrissend het weekend in

Ga verfrissend het weekend in met deze zes fietsroutes langs bierbrouwerijen met elk hun eigen specialiteit.

De Fietsnetwerk App uitgelegd: De fietsroute

De fietsroute App van Fietsnetwerk.nl heeft diverse voordelen: Je hoeft nooit meer te zoeken, onderweg heb je een perfecte routebegeleiding en je gaat altijd met een mooie herinnering naar huis. In deze artikelreeks leggen we je uit hoe eenvoudig de App werkt.  We beschrijven per stap hoe je de App maximaal kunt benutten.

Nieuw: Rondje randmeren op de fiets

Vrijdag 7 april 2017 was de officiële introductie van het 'Rondje Randmeren'. Vanaf heden kun je de Randmeren volledig op de fiets ontdekken. De fietsroutes rondom de Randmeren zijn ook te vinden in de Fietsnetwerk App en op onze website.

 

 

Muziek voor tijdens het fietsen deel twee

Bij Fietsnetwerk zijn we niet alleen verzot op fietsen, maar ook op muziek. Daarom dachten we: waarom stellen we niet gewoon een korte afspeellijst samen waarin we per provincie een artiest kiezen plus een nummer dat je kunt luisteren? Om het voor jullie nog interessanter te maken hebben we ook een fietsroute uit de provincie aan dit artikel toegevoegd. Als je benieuwd bent naar de andere provincies kun je ook het eerste deel lezen.

Fietsroute van de week (12) | Langs beukenbomen

Met deze fietsroute ga je dwars door het oudste bos van Nederland, in de omgeving van het dorpje Drie. Geniet vooral van de rust die deze route je biedt, je fietst namelijk puur door de natuur.

Muziek voor tijdens het fietsen

Bij Fietsnetwerk zijn we niet alleen verzot op fietsen, maar ook op muziek. Daarom dachten we: waarom stellen we niet gewoon een korte afspeellijst samen waarin we per provincie een artiest kiezen plus een nummer dat je kunt luisteren? Om het voor jullie nog interessanter te maken hebben we ook een fietsroute uit de provincie aan dit artikel toegevoegd.

Daar zit muziek in!

Duik met deze vijf fietsroutes muzikaal Nederland in. Naast de fietsroutes geven we je bij elke fietsroute ook een muzikale tip, zodat je dat nummer kunt opzetten wanneer je je route fietst. Ook hebben we de ideale fiets gevonden die je kunt gebruiken tijdens het fietsen van deze routes.

Fietsnetwerk App uitgelegd: het routeoverzicht

De fietsroute App van Fietsnetwerk.nl heeft diverse voordelen: Je hoeft nooit meer te zoeken, onderweg heb je een perfecte routebegeleiding en je gaat altijd met een mooie herinnering naar huis. In deze artikelreeks leggen we je uit hoe eenvoudig de App werkt.  We beschrijven per stap hoe je maximaal van de App kunt genieten.

Fietsroute van de week (11) | Lauwersmeer

Deze fietsroute leidt je door het Nationaal Park Lauwersmeer, waar je je kunt vergapen aan de prachtige natuur. Uit angst voor overstromingen werd er in 1969 een dam gebouwd, op de voormalige zeebodem ontstond daardoor een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs.

 

Testdag voor elektrische fietsen

We houden enorm van fietsen. Volgens brancheorganisatie BOVAG leggen we elk jaar nog meer kilometers af. Dit is niet alleen te danken aan de fietsknooppunten, maar ook aan de stijgende populariteit van elektrisch fietsen.

Fietsroute van de week (10) | Langs de Scheur

Fiets langs mooie plaatsen als Hoek van Holland en kijk uit over de Europoort met deze fietsroute van de week. Hoek van Holland heeft veel historie rondom de Tweede Wereldoorlog. Verder kom je langs De Lier en Maassluis.

Feestelijke fietsroutes

Maak van je dag een feestje met één van deze fietsroutes. We hebben drie feestelijke routes voor je op een rij gezet.

Fietsroutes langs Musea

Het klopt, we hebben dit al eerder gedaan maar er zijn natuurlijk nog veel meer musea in ons bestand van afstapmomenten die je bezocht moet hebben. Daarom geven we je nogmaals een lijst met fietsroutes die je langs musea leiden. Je kunt natuurlijk ook het vorige artikel nog terugkijken indien je nog meer musea wilt ontdekken.

Fietsroute van de week (9) | Langs het IJsselmeer

Deze fietsroute van de week brengt je naar de jongste provincie van ons land: Flevoland. De route brengt je langs Lelystad en de dorpen Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen.

De Fietsnetwerk App uitgelegd: Het startscherm

De Fiets App van Fietsnetwerk.nl heeft diverse voordelen: Je hoeft nooit meer te zoeken, onderweg heb je een perfecte routebegeleiding en je gaat altijd met een mooie herinnering naar huis. In deze artikelreeks leggen we je uit hoe eenvoudig de App werkt.  We beschrijven per stap hoe je maximaal van de App kunt genieten!

Drie redenen om met de Fietsnetwerk App te fietsen

Nooit meer zoeken, altijd de juiste informatie op het juiste moment en dus altijd met een mooie herinnering naar huis. Zo werkt onze Fietsnetwerk App. Voor wie hem nog niet kent leggen we graag nog even uit wat de voordelen van de fiets app zijn.

 

 

Fietsroute van de week (8) | Vissers en boeren

Naast dat je door de oudste stad van West-Friesland fietst heeft deze route culinair gezien ook een hoop te bieden. Zo kun je tijdens de Westfriese Waterweken het evenement 'Culinair aan de Kade' bezoeken of een culinaire stadswandeling maken.

Fietsroutes met een culinair tintje

We hebben voor jou drie fietsroutes geselecteerd met een culinair tintje. Langs elk van de fietsroutes in dit artikel vind je minimaal één restaurant die (in de regio) bekend staat om hun culinaire hoogstandjes. Per fietsroute hebben we een afstapmoment uitgelicht.

Afstapmoment van de week (8) | Knooppunt 190

Bierbrouwerij Emelisse is door onze experts verkozen tot afstapmoment van week 8. Twee ‘koperen’ ketels staan overduidelijk in het zicht. Kwaliteit staat bij de brouwerij voorop. Zo kun je naast een heerlijk (speciaal) biertje ook genieten van één van de culinaire hoogstandjes van de kok.

Fietsfabrikant Cortina gaat accu's 'refurbishen'

Goed nieuws voor fietsers en het milieu: fietsfabrikant Cortina gaat als eerste e-bike merk in Nederland nu ook accu’s een nieuw leven inblazen. Refurbishen is de term die gebruikt wordt voor producten die zijn schoongemaakt en gerenoveerd om weer opnieuw in gebruik te worden genomen.

Fietsroute van de week (7) | Utrechtse Forten

Deze fietsroute heeft zijn titel te danken aan de vele kastelen, forten en landhuizen die langs de route liggen. Je kunt ze één voor één zien als je onderweg afstapt.

Een fietsroute plannen via fietsknooppunten

Je hebt ze vast wel een keer gezien: die wit- met groene bordjes langs de fietspaden met een tweecijferig nummer erop. Dat zijn zogenaamde fietsknooppunten. De nummers kunnen gebruikt worden voor het maken van fietsroutes. Voor het plannen van een fietsroute zijn er grofweg drie mogelijkheden: De 'klassieke' manier, het gebruik maken van de Fietsnetwerk website en het downloaden van de fiets App. In dit artikel lichten we deze drie manieren toe en behandelen we de voor- en nadelen.

Afstapmoment van de week (7) | Knooppunt 310

Uw Chef is verkozen tot het afstapmoment van de zevende week van 2017. Het afstapmoment ligt in Tricht is een "no nonsense" middenweg van een restaurant en cafetaria. Het restaurant biedt hierdoor een breed scala aan gerechten.

Tropische fietsroutes in het buitenland

Mooi, dan hebben we voor jou vijf verschillende bestemmingen om te bekijken. Om het nog interessanter te maken hebben we gelijk vijf fietsroutes toegevoegd die je tijdens je vakantie eventueel kunt fietsen. De routes hebben we gesorteerd op lengte, de kortste route is zo'n 12 kilometer lang en de langste, voor de echte die-hards, heeft een lengte van 135 kilometer.

Verlangen naar warmere temperaturen

Misschien ken je het wel: dat gevoel dat, wanneer de zon schijnt of het zomer is, alles en iedereen vrolijker is. Verlang je ook zo erg naar warmere temperaturen? Strand, wijn, terrasjes... Oké genoeg gedroomd. Volgens de meest recente weerberichten wordt het aankomend weekend weer graadje ijsbeer, nog even wachten dus voordat je een terrasje op zoekt.

Afstapmoment van de week (6) | Knooppunt 381

Ons afstapmoment van deze week is Brasserie La Maison (vrij vertaald Het Huis) in Oosterbeek. Stop tijdens het fietsen van je fietsroute even voor een uitgebreide lunch of een uitgebreid diner.
 

Drie keer groots genieten

Rotterdam, Maastricht of Groningen, drie prachtige steden om op de fiets te ontdekken. Daarom hebben we voor jou drie fietsroutes geselecteerd die langs en door deze steden gaan. Het fietsen langs een grote stad kan erg mooi zijn want steden hebben veel bezienswaardigheden die je vaak van een afstand al kunt zien. De routes laten je tegelijk ontsnappen aan de drukte van de stad door een stukje langs de stadsranden te fietsen. 

Fietsroute app biedt fietsers unieke ervaring

Harderwijk, 1 februari 2016 - Nederland is een echt fietsland. Met ongeveer 200 miljoen dagtochten per jaar stappen veel Nederlanders regelmatig op de fiets om Nederland te ontdekken. Hierbij maken ze meestal gebruik van de fietsknooppunten. Dankzij dit systeem kan een route eenvoudig uitgezet worden door knooppuntnummers te volgen. Dit gebruiksvriendelijke systeem kent echter ook nadelen, want vaak lopen de routes niet langs bezienswaardigheden en horeca. Uit landelijk onderzoek van de ANWB blijkt dan ook dat onder andere de afwezigheid van horeca langs de fietsroutes een doorn in het oog is voor de fietsers.

Fietsroute van de week (5) | Rond de Kagersplassen

Deze fietsroute van de week geeft je misschien wel de ultieme mix van natuur en stad... Je kunt tijdens deze route zelfs een tocht maken door het menselijk lichaam.

Wie het kleine niet eert...

Bij citytrips denk je waarschijnlijk gelijk aan Rotterdam, Maastricht of Groningen, maar daar gaan deze citytrips niet naar toe. De routes die wij voor je hebben uitgekozen gaan naar drie steden die alle drie strijden om de titel ‘kleinste stad van Nederland’.  Welke van die drie nu echt de kleinste is ligt eraan of je kijkt naar het aantal huizen, het aantal inwoners of de oppervlakte. Wie er ook wint: de drie plaatsjes hebben gemeen dat het er prachtig fietsen is. En dat is eigenlijk veel belangrijker…

P.S.: We weten natuurlijk allemaal dat Madurodam de kleinste stad van ons land is.

Afstapmoment van de week (5) | Knooppunt 566


We hebben deze week gekozen voor een afstapmoment midden in onze hoofdstad. Vanuit het afstapmoment kun je Amsterdam rustig per fiets gaan ontdekken.

Oranjeroutes: Fietsroutes voor het oranjegevoel

Om een beetje het oranjegevoel te krijgen, mede omdat Prinses Beatrix volgende week dinsdag jarig is, hebben we enkele 'oranje' fietsroutes voor je geselecteerd. De routes leiden je door dorpjes of langs plaatsen die iets te maken hebben met het koningshuis of het verleden hiervan, ons oranjegevoel of oranje in het algemeen. Je krijgt drie keer de kans om de oranje leeuw in jezelf los te laten

Afstapmoment van de week (4) | Knooppunt 540

Deze week is Hotel Restaurant Van der Valk in Akersloot gekozen als afstapmoment van de week. Ons team heeft hier vorig jaar veel in de omgeving gefietst en was vooral verrast door de enorme afwisseling in het gebied. Vanuit het afstapmoment van de week Van Der Valk Akersloot starten enkele mooie fietsroutes en kun je de typisch Noord-Hollandse omgeving gaan ontdekken. Bij terugkomst leggen ze je natuurlijk graag in de watten met een heerlijk diner. 

Fietsroutes voor mooie winterse plaatjes

Waarom zou je eigenlijk binnen blijven zitten wanneer de temperaturen rond het vriespunt schommelen? Stap gewoon eens op de fiets (uiteraard wel uitkijken met gladde wegen), er is ook in de koudere tijd van het jaar genoeg te zien. Ook kun je prachtige foto’s maken van de natuur om je heen.

Fietsroute van de week (3) | Brunssummerheide

Waan je even in de vaderlandse geschiedenis en fiets door de oostelijke mijnstreek, met de tweede fietsroute van de week van dit jaar. Benieuwd naar wat je allemaal tegen kunt komen op de route? Lees dan verder.

Nieuw: Kunstwerken langs de fietsroutes

Heerlijk fris buiten wat betekent dat het een goed moment is om nieuwe dingen te ontdekken. Binnenzitten is voor het team van Fietsnetwerk natuurlijk een periode van alvast uitkijken naar het moment dat we weer op de fiets kunnen stappen. We hebben alvast een lijstje met de vijf mooiste kunstwerken langs de fietsroutes.

Afstapmoment van de week (3) ? Knooppunt 650

Deze week is Hotel de Bosrand in Ede door onze experts verkozen tot afstapmoment van de week. Lees verder en ontdek waarom je hier een bezoekje moet brengen.

Verlanglijstje 2017: De Fietsnetwerk App

We helpen je verder op weg met het vullen van je verlanglijstje. Na de Themaroutes vullen we het verlanglijstje verder aan met onze Fiets App.

Fietsroute van de week (2) | Bossentocht

Ben je een echte natuurliefhebber en vind je het fijn om door bossen te fietsen? Dan is de eerste fietsroute van de week van 2017 zeker één om te proberen. Wil je weten waarom? Lees dan verder.

Verlanglijstje 2017: Themaroutes

We zijn het jaar net begonnen en om ons heen worden de verlanglijstjes (of bucketlists, zoals dat zo mooi heet) al langer en langer. Om jou een beetje op weg te helpen met het invullen van jouw bucketlist voor 2017 hebben wij een aantal zaken voor je geselecteerd. We beginnen de reeks met onze themaroutes.

Fietsroutes met verhalen

Natuurlijk kun je na het fietsen van één van onze routes thuis een verhaal vertellen over hoe mooi de route was en wat je allemaal hebt gezien, maar je kunt verhalen ook gewoon opzoeken. Om dit mogelijk te maken hebben we vijf fietsroutes geselecteerd waar ergens in de route een verhaal schuil gaat.

 

Afstapmoment van de week (2) | Knooppunt 220

We trappen het jaar af met Pannenkoekenboerderij de Wildenburg als afstapmoment van de week!

Vijf elektrische fietsen voor onder de kerstboom

Nog geen cadeau voor onder kerstboom? We hebben vijf elektrische fietsen voor je op een rij gezet waarmee je aankomend fietsseizoen meer dan comfortabel je fietsroutes kunt gaan fietsen.

Laad je elektrische fiets op met zonne-energie

In Krommenie kun je sinds kort fietsen over Het SolaRoad. Dit is een fietspad wat zonlicht op het wegdek omzet in elektriciteit. De SolaRoad technologie, op basis van zonne-energie, is er nu ook voor kleinere oppervlakten onder de naam van SolaRoad Kit. De provincie Groningen heeft de kit als eerste afgenomen en gaat hem gebruiken in een multifunctionele bank met oplaadpunten voor elektrische fietsen, een mobiele telefoon of een tablet.

 

Afstapmoment van de week (51) | Knooppunt 104

Ons afstapmoment van de één na laatste week dit jaar is Best Western Hotel Baars in Harderwijk.

Minst beoordeeld, mooiste routes

Drenthe is uit onderzoek van de ANWB verkozen als beste fietsprovincie en beoordeeld met een 8,4. Maar ook in de minst beoordeelde fietsprovincies zijn voldoende, mooie fietsroutes. Wij hebben de drie minst beoordeelde fietsprovincies voor je op een rij gezet en ze voorzien van de meest gefietste route van Fietsnetwerk.

Beheer je fiets met je smartphone

Begin volgend jaar verschijnen de eerste 5000 connected bikes op de markt. De netwerkverbinding tussen deze intelligente fiets en een bijgeleverde App wordt ontwikkeld door ontwikkelaar Conneqtech in samenwerking met Vodafone. Door een simkaart in de fiets te plaatsen kan je met je eigen mobiele telefoon verbinding maken met je fiets. Door de verbinding tussen de bijgeleverde App en de fiets is het mogelijk om de fiets op afstand te volgen en beveiligen. De beveiliging wordt verzorgd door AXA Bike Security en de verbinding door Vodafone.

Fietsroute van de week (50) | Achterveld en Glind

De fietsroute van de week voert je over rustige landweggetjes rond Achterveld naar de Glind. Ook fiets je twee keer langs het Valleikanaal, met een prachtig uitzicht over het water en omliggende velden. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

De vijf mooiste fietsroutes in de Betuwe

We hebben onze fietsroutes in de Betuwe eens naast elkaar gelegd en gekeken welke het meest zijn gefietst. Hieruit is een top vijf gekomen. Deze vijf fietsroutes hebben wij officieel tot de vijf mooiste fietsroutes in de Betuwe benoemd en voor jou geselecteerd.

Afstapmoment van de week (50) | Knooppunt 771

Deze week is restaurant Gewoon Gastvrij in Wenum-Wiesel gekozen als het afstapmoment van de week.

Smartphone verbod fiets: wel fietsroute Apps

Harderwijk, 12 december 2016 – Minister Melanie Schultz van Haegen heeft maatregelen aangekondigd om het gebruik van smartphones op de fiets zoveel mogelijk aan banden te leggen, omdat het aantal ernstige verkeersgewonden en verkeersdoden op de fiets dit jaar niet is afgenomen. In verschillende media wordt gesteld dat alle apps voor op de fiets en ook telefoonhouders straks verboden zijn. Dat is echter niet het geval.

De mooiste fietsroutes in de regio Twente

Speciaal voor jou hebben wij de vijf mooiste fietsroutes van de regio Twente geselecteerd.

 

De vijf mooiste afstapmomenten in New York

Een tijdje geleden kregen we te horen dat New York bezig is met een enorme uitbreiding van haar fietsroutenetwerk. Er wordt in de stad 120 kilometer aan fietspaden toegevoegd. Vanaf 1 januari 2017 beschikt de wereldstad dan in totaal over 1770 kilometer aan fietspad. Ideaal dus om eens te gaan fietsen in New York. Om jou alvast op weg te helpen hebben we vijf afstapmomenten op een rij gezet die je kan bezoeken tijdens je fietsroute door New York. Echter, er zijn in Nederland ook genoeg fietsroutes om te ontdekken.

Fietsroute van de week (49) | Rond het Twiske

De fietsroute van de week leidt je door het Twiske. Een natuurrijk gebied in het midden van het oude veengebied Waterland. In het midden van het Twiske ligt de Stooterplas. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder.

Altijd met een mooie herinnering naar huis met App

Nooit meer verdwalen en altijd met een mooie herinnering naar huis. Bij Fietsnetwerk.nl willen we iedere recreatieve fietser kennis laten maken met de voordelen van fietsen met een App. Er zijn namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van fietsen met een fietskaart. Wij hebben een paar van de voordelen voor je op een rij gezet.

Afstapmoment van de week | Knooppunt 210

Deze week is restaurant De Bokkesprong gekozen als het afstapmoment van de week.

Fietsroute van de week | Robuuste beukenbomen

Deze fietsroute brengt je door het oudste bos van Nederland en langs een legende. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder.

De vijf meest bekeken fietsroutes

Het afgelopen jaar maakten we maandelijks het overzicht 'fietsroutes in de provincie'. We hebben een overzicht voor je gemaakt van de best bekeken routes uit deze serie. Hieruit is gebleken dat jullie de provincie Brabant de meest interessante fietsprovincie vinden.

Afstapmoment van de week | Knooppunt 420

Ons afstapmoment van de week is: Hotel Restaurant Van der Valk in Zwolle.

De vijf mooiste fietsgebieden van Nederland

Ons kikkerlandje heeft enkele prachtige gebieden om te fietsen. Voor jou hebben we uit alle gebieden de vijf mooiste gekozen. Doe alvast inspiratie op voor het nieuwe fietsseizoen.

Afstapmoment van de week | Knooppunt 740

Deze week is Pannenkoekenhuis De Carolinahoeve in de plaats de Steeg het afstapmoment van de week.

De gevaarlijkste fietsroute: ?The Death Road'

Ooit wel eens gehoord van de zogenaamde ‘Death Road’? Dit is een fietsroute in Bolivia die vele fietsers de stuipen op het lijf jaagt vanwege zijn smalle wegen en diepe afgronden. De weg heeft alles wat je maar kan bedenken: met sneeuw op 4633 meter hoogte tot prachtige landschappen en watervallen. Wil je de route ervaren vanachter je computer of mobiel? Bekijk dan het filmpje.

'Pas koud wanneer er een ijsbeer voorbij fietst'

De kachel staat te branden, de warme chocolademelk (met slagroom) staat voor je neus en buiten is het koud. Voor de meesten van ons alle redenen om lekker thuis te blijven. Zo niet Luis Argüelles.

Fietsroute van de week | Door de Veluwse bossen

Deze fietsroute leidt je door de prachtige Veluwse bossen en door het kleinste plaatsje ter wereld. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Zeven redenen om te fietsen in de winter

De verleiding is groot om lekker gezellig binnen te blijven zitten bij de kachel en de warme chocolademelk. Toch zijn er redenen zat om af en toe lekker de fiets te pakken en in de kou een fietsroute te rijden.

 

Afstapmoment van de week | Knooppunt 280

Omdat het in de kou voor velen aantrekkelijker is om binnen te zitten hebben wij deze week Kasteel-Museum Sypesteyn als afstapmoment van de week gekozen. Waag eens een bezoek aan dit prachtige kasteel of neem een rondleiding door het museum.

Fietsroute van de week | Beemsterland

Deze fietsroute van de week uit de provincie Noord-Holland en laat u genieten van de prachtige landelijke omgeving in het Beemsterland. Geniet van de schitterende vergezichten terwijl u over het platteland fietst. Bent u nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Afstapmoment van de week | Knooppunt 551

Speciaal voor u hebben we weer een afstapmoment van de week uitgekozen. Dit keer is kasteel De Essenburgh te Hierden aan de beurt.

Door de kleinste gemeenten van Nederland

We hebben voor u drie fietsroutes geselecteerd die u langs de kleinste gemeenten van het Nederlandse vasteland brengen. (Inwonersaantallen zijn afkomstig van het CBS, de meting is van 1 januari 2016).

 

Binnenkort een levenslange accu voor e-bikes?

Veel gebruikers van een elektrische fiets zijn verknocht aan hun vervoermiddel, maar een grote zorg is de levensduur van de accu. Die valt in de praktijk vaak tegen, waardoor fietsers na een paar jaar hun accu moeten vervangen en geconfronteerd worden met flinke kosten. Binnenkort kan er aan die zorg een einde komen.

Fiets meer door groen licht met smartphone-app

Zelf het verkeerslicht regelen. Dat klinkt onmogelijk, maar met het SiBike-systeem blijkt het heel eenvoudig te zijn. Lees snel verder als u nieuwsgierig bent naar hoe het precies in zijn werk gaat.

Fietsroute van de week | Langs de steengroeve

De fietsroute van de week uit de provincie Gelderland voert u langs Winterswijk en prachtige plekken langs de Duitse grens. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Fietsen door de mooiste natuurgebieden

Door het Nederlandse publiek zijn het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe en de Hollandse Duinen verkozen tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte de uitslag van deze verkiezing bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door. Natuurlijk hebben wij verschillende fietsroutes die u via onze website of met de Fiets App kunt ontdekken. 

Afstapmoment van de week | Knooppunt 410

Speciaal voor u hebben we weer een afstapmoment van de week uitgekozen. Dit keer komt zorgboerderij Ons Verlangen in Zunderdorp aan bod, al geruime tijd knooppunthouder bij Fietsnetwerk.nl. 

Fietsnetwerk certificaat

Een fietspad van wc-papier?

Fietsen over toiletpapier. Het klinkt onmogelijk, maar niets is minder waar! Tussen Leeuwarden en Stiens is een fietspad van ongeveer een kilometer aangelegd, gemaakt van dit duurzame asfalt. Dit betekent een wereldwijde primeur.

Fietsroute van de week | rond Vierhouten!

De fietsroute van de week uit de provincie Gelderland voert u langs tal van prachtige Veluwse plekken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Afstapmoment van de week | Knooppunt 510

Speciaal voor u hebben we weer een afstapmoment van de week uitgekozen. Dit keer komt Grand Cafe 't Voorhuys in Beesd aan bod, al geruime tijd knooppunthouder bij Fietsnetwerk.nl. 

 

Fietsnetwerk certificaat

 

Nu ook een 'Glow in the dark' fietspad in Polen

Het bijzondere Van Gogh fietspad van Daan Roosegaarde dat in de nacht oplicht nadat het overdag energie opneemt vormde de inspiratie voor een nieuw fietspad in Polen. Een 100 meter lang en 2 meter brede strook is voorzien van materiaal dat overdag energie opneemt, om het ’s nachts vrij te geven.

Fietsen naar de mooiste stadsparken?

Of het inderdaad de mooiste stadsparken van Nederland zijn is natuurlijk aan u, maar voor ons zeker mooi genoeg om een prachtige fietsroute aan te koppelen! Mensen die in een bosrijke omgeving wonen hebben in de herfst al een streepje voor: zij kunnen genieten van de prachtige kleuren van het najaar. Maar stadsbewoners hoeven niet te klagen: zij beschikken vaak over prachtige stadsparken. Fietsnetwerk.nl heeft daarom voor u vijf fietsroutes uitgezocht die langs of door die stadsparken gaan!

Steek over nu het nog kan!

De fietsroutes van Fietsnetwerk.nl zijn altijd zeer divers en afwisselend. Zo zijn er ook routes beschikbaar waarin u niet alleen de fiets als vervoersmiddel heeft! Dat komt namelijk door de pontjes, waar u gebruik van moet maken om uw fietstocht te vervolgen. Alleen: in de wintermaanden varen de pontjes in een mindere frequentie of zelfs helemaal niet. Vandaar dat wij van Fietsnetwerk.nl deze fietsroutes voor u hebben uitgekozen, zodat u ze dit jaar nog kunt fietsen!

Fietsroute van week 42: Het verdronken land...

De fietsroute van de week uit de provincie Zeeland voert u langs tal van prachtige plekken! Benieuwd? Lees dan snel verder!

De tien populairste afstapmomenten!

Tijdens een fietsroute wilt u vast wel eens ergens onderweg afstappen, is het niet bij een leuk restaurantje, dan wel bij een prachtige bezienswaardigheid. Laat dit nou precies zijn wat u bij de persoonlijke fietsroutes van Fietsnetwerk.nl kunt! U kunt uw persoonlijke fietsroutes samenstellen op onze website en fiets App. Wij hebben voor u onze tien populairste afstapmomenten ooit geselecteerd.

Afstapmoment van week 42: Ons Cafe - Esch

Ons Cafe in Esch is een cafe waar jong en oud zich thuis voelt. De uitstraling van bruin cafe is behouden, maar wel met een verfrissend aanzicht. Het cafe is bedoeld om een lekker potje te biljarten, darten of gezellig een praatje aan de bar te maken.

De zes best beoordeelde fietsroutes

Lees snel verder en bekijk zes van de best beoordeelde fietsroutes van Fietsnetwerk.nl!

 

De 5 meest uitdagende fietsroutes ter wereld

Klimmen tot op 4500 meter, langs de ruige rotskusten van Tasmanië, buikdansen in Marrakesh en Ijsbergen in IJsland. Dit zijn een paar fietsroutes voor de echt veeleisende fietsers die alle molens en knooppunten in Nederland al gezien heeft! 

98% van gebruikers beveelt website aan

Na een uitgebreid gebruikersonderzoek van Fietsnetwerk.nl onder de recreatieve fietsers blijkt dat hun website zeer goed in de smaak valt onder deze doelgroep. Dit is gebleken uit het hoge percentage dat aangeeft de website aan te bevelen aan vrienden en kennissen. 

De langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

Onderstaand vindt u de langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl. De routes die u gaat zien zijn de 'gewone' fietsroutes. Fietsnetwerk beschikt namelijk ook over zogenaamde themaroutes (voorbeelden hiervan zijn de Pieterpad- en Hanzeroutes). Deze fietsroutes zijn er tussenuit gelaten. Benieuwd naar de langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl? Lees dan snel verder!

Vijf fietsboeken voor buiten de fietsroutes om

Aangezien het door de afnemende temperatuur voor de meesten steeds onaantrekkelijker wordt hebben wij voor u vijf boeken geselecteerd om de koudere dagen door te komen!

Museumroutes van Fietsnetwerk.nl!

Omdat het buiten weer flink aan het afkoelen is en het weer verslechterd, hebben wij van Fietsnetwerk.nl vier prachtige museumroutes voor u geselecteerd. Zo ontdekt u ook de mooiste musea en cultuur van de omgeving en u staat altijd overdekt en droog! Voeg bij stap 2 de musea toe en u hoeft niet alleen in de kou te fietsen. Dus trek uw jas aan en stap nog één keer op de stalen ros!

Fietsnetwerk Feiten deel 1: Fietsnetwerk Website

In de rubriek ‘Fietsnetwerk Feiten’ behandelen we elke editie een willekeurig aantal feiten over onder andere de Fietsnetwerk website en de Fietsnetwerk App. In deze eerste editie komt de website aan bod. Wij hebben voor u 8 willekeurige feiten samengesteld over de Fietsnetwerk website!

Fietsroutes in de provincie deel 12: Overijssel

Houdt u van water, slingerende wegen en karakteristieke boerderijen? Plan dan eens een paar mooie fietsroutes in Overijssel. De provincie bevat vijf streken met landschappen die zeer gevarieerd zijn, ontstaan door hoe de bewoners vroeger met de ondergrond zijn omgegaan. Eerst werden de relatief hoog gelegen gebieden gekozen als woonplek. Pas later werden de nattere gebieden bruikbaar gemaakt voor bewoning.

Het Fietsorkest: Een muzikale fietsroute

Ongeveer 17 jaar geleden besloot Eindhovenaar Ruud Schellekens eens wat te gaan doen met de 5 persoons tandem die achter het pand van zijn toenmalige fietszaak stond. “Ik had die fiets toentertijd voor de lol gebouwd voor carnaval” zegt Ruud.

Sneller doorfietsen door warmtesensor

Een warmtesensor die ervoor zorgt dat het stoplicht voor fietsers vaker en langer op groen gaat. Het klinkt onmogelijk, maar dat is het niet! In Rotterdam is namelijk deze warmtesensor in gebruik genomen.

Fietsroutes in de provincie deel 11: Utrecht

Fietsroutes in de provincie Utrecht voeren u langs bijzondere natuurgebieden met bos, heide, diverse plassen en rivieren. Of u nu langs de Vecht, Rijn,  of rond Amersfoort fietst, de vele kastelen en landgoederen laten de rijke geschiedenis van de provincie beleven. Fiets bijvoorbeeld eens door de kromme Rijnstreek. Voor bijzondere natuur kunt u kiezen voor een fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug of voor het Vecht- en plassengebied.

Nieuwe update App maakt fietsroutes nog zorgelozer

De Fietsnetwerk App krijgt met de nieuwe update weer nieuwe functionaliteiten om uw fietsroutes nog zorgelozer en met nog meer beleving te kunnen fietsen. Het fietsen met de App gaat hiermee nog eenvoudiger worden en de heerlijke afstapmomenten onderweg zijn direct inzichtelijk in het overzicht van uw fietsroute.

Fietsroutes in de provincie deel 10: Groningen

Fietsroutes in de provincie Groningen lopen dwars door een diversiteit van natuur. In de provincie vindt u uitgestrekte polders, oude cultuurlandschappen, de Waddenzee, kanalen en mooie meren. De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Benieuwd naar de drie mooiste fietsroutes van de provincie? Lees snel verder!

Molenroutes van Fietsnetwerk.nl!

In samenwerking met de Molenstichting zijn er talloze prachtige molens aan onze selectie van afstapmomenten toegevoegd! Elke molen heeft op onze website een eigen pagina gekregen, waar u uitgebreide informatie over deze molen kunt lezen, de openingstijden kunt bekijken en of/wanneer de molen te bezichtigen is. Deze molens kunt u vinden op bijna alle fietsroutes die Fietsnetwerk.nl te bieden heeft!

Nog even uitwaaien met Fietsnetwerk.nl!

Om nog even van het mooie weer te genieten hebben wij een aantal prachtige strandroutes voor u geselecteerd! Fiets langs statige vuurtorens, via kleine plaatsjes en langs de stranden van de westkust. Nog even uitwaaien tussen de duinen en genieten van prachtige uitzichten over de zee.

Fietsroutes in de provincie deel 9: Zuid-Holland

Denkt u er over om leuke (fietsroutes in Zuid-Holland) uit te stippelen? De provincie is één van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld, maar heeft meer dan voldoende aan mooie plekken om te fietsen.

Fietspad in Ede wordt ?hot?

Hoe zijn gladde fietspaden in de winter te voorkomen? In Ede denkt men de oplossing te hebben gevonden: er is namelijk een fietspad in gebruik genomen dat aansluit op het stadswarmtenet. Hierdoor moet strooien in de winter overbodig worden. 

Geniet nog even van de nazomer met Fietsnetwerk.nl

De komende weken wordt er prachtig nazomerweer voorspeld. In het kader van onze special van deze week heeft Fietsnetwerk.nl vijf prachtige fietsroutes voor u geselecteerd, die u dit fietsseizoen beslist nog gefietst moet hebben. In de maand september laten de eerste contouren van de herfst zich zien. Fiets een prachtige fietsroute door het bos, waar u de eerste verkleuringen van de bladeren mee kunt maken. Of fiets langs prachtig bebost duingebied nu het niet te warm is. Geniet tegelijkertijd van de al vroeger ondergaande zon in het water… Kortom, ook in de nazomer is een knooppuntenroute fietsen zeker de moeite waard!

Fietsroutes in de provincie deel 8: Limburg

Alle fietsroutes in Limburg geven u het gevoel alsof u even in het buitenland bent geweest. De provincie Limburg is op te delen in drie belangrijke regio’s: Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Iedere omgeving in Limburg heeft weer zijn eigen charme. Daarom hebben we bij elke regio een prachtige fietsroute uitgekozen om u een mooie nazomerse dag te bezorgen!

Fietsnetwerk.nl aanwezig op 50PlusBeurs!

Het Harderwijkse bedrijf Fietsnetwerk.nl is 1 van de ongeveer 600 exposanten op de 24e editie van de 50PlusBeurs. De beurs, die dit jaar gehouden wordt van 20 tot en met 24 september in De Jaarbeurs Utrecht, trok het afgelopen jaar 96.881 bezoekers in vijf dagen. De 50PlusBeurs is het grootste evenement ter wereld voor actieve 50plussers. Volgens informatie van de 50PlusBeurs wordt het evenement door bezoekers gemiddeld met een 7,9 beoordeeld. De medewerkers van Fietsnetwerk.nl staan tijdens de beurs in Hal 7 bij stand D008 op het Holland Paviljoen.

De mensen achter Fietsnetwerk.nl: Wouter Terpstra

In onze nieuwe rubriek ‘De mensen achter Fietsnetwerk.nl’ schijnen wij een licht op de medewerkers die elke dag voor u klaar staan om uw persoonlijke fietsroute onvergetelijk te maken. In onze eerste editie is de eigenaar, Wouter Terpstra, aan het woord. Elke ochtend komt hij (hoe toepasselijk) op de fiets naar het werk!

Fietsroutes in de provincie deel 7: Flevoland

De fietsroutes die u kunt ontdekken in Flevoland gaan niet alleen langs uitgestrekte polders. Er is nog veel meer te zien in de jongste provincie van Nederland! Flevoland bevat prachtige natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen. Ook zijn er mooie vergezichten over het vele water, denk maar aan het Ketelmeer; en ook de voormalige eilanden Urk en Schokland hebben hun eigen cultuur. Dit allemaal kunt u ontdekken met onze knooppuntenroutes!

Wenslijst: Forten die u bezocht m??t hebben!

In het kader van onze forten special hebben wij een aantal forten uitgezocht die u bezocht móét hebben. Wilt u ook onze specials ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!

 

 

Fietsroutes in de provincie deel 6: Zeeland

Fietsen in Zeeland leid u door een landschap van veel water, dijkjes kronkelende paden en de duinen. U kunt fietsen langs en door de bekende steden zoals Middelburg, Vlissingen, Renesse en Goes. Het is nog maar een greep van wat Zeeland te bieden heeft op haar prachtige (schier)eilanden. Fiets een rondje Zeeland, plan een knooppuntenroute over de eilanden of ga voor elk eiland stuk voor stuk. Zeeland is het meer dan waard om al fietsend ontdekt te worden.

Hoe is uw fietsvaardigheid?

Fietsers, zowel jong als oud, schatten hun vaardigheden beter in dan daadwerkelijk het geval is. Vooral ouderen overschatten hun fietsvaardigheid, zij moeten vaker corrigerende stuurbewegingen uitvoeren en houden het stuur minder stevig vast. Het is één van de conclusies van een onderzoek naar de verkeersveiligheid van de SWOV en de TU-Delft. Het onderzoek loopt al sinds 2013 en er verschenen eerder al diverse publicaties over de resultaten.

 

Altijd uw fiets terugvinden

Met de modules die fietsfabrikant Sparta vanaf volgend jaar gaat introduceren op zijn e-bikes kan altijd de locatie van uw fiets bepaald worden. U kan uw fiets koppelen aan een smartphone-App en daardoor is het mogelijk om te controleren waar uw fiets zich bevindt. Op die manier moet het makkelijker worden om de fietsen bij diefstal terug te vinden.

Fietsroutes in de provincie deel 5: Friesland

Met negen verschillende landschappen in één provincie zijn er veel mooie fietsroutes in Friesland te maken. De provincie is door de Vereniging Nederlands Cultuurschap uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. Stap op uw fiets en geniet van het open en waterrijke landschap, de Friese Wouden, De Friese Meren, de terpen en het Waddengebied.

 

We gaan allemaal naar de knoppen!

Waar jongeren nog steeds het idee hebben dat iedereen boven de dertig hopeloos achterloopt, geldt dat zeker niet voor het online zijn. Onderzoek van Ruigrok Netpanel wijst uit dat de zogenaamde ‘babyboomers’ (55 jaar en ouder) bezig zijn met een flinke inhaalslag. Internetten op de smartphone, Facebooken of online winkelen hebben voor hen geen geheimen meer.

Fietsroutes in de provincie deel 4: Noord-Holland

In Noord-Holland zijn talloze unieke en afwisselende fietsroutes te vinden. U kunt kiezen uit prachtige bollenroutes, fietsroutes langs gezellige dorpen en steden en prachtige routes die u langs uitgestrekte weilanden brengen. Fiets door de duinen bij de Noordzee of breng een bezoekje aan de hoofdstad van ons land: Amsterdam. Van Texel tot aan het Gooi liggen vele kilometers aan fietspaden, klaar om verkend te worden. In Noord-Holland bent u zeker niet snel uitgekeken!

Blinker Grips: gadget voor op de fiets!

De Blinker Grips, een zeer innovatieve fietsgadget die de fietsveiligheid verbeterd. Maar wat is een Blinker Grip nu precies? Tijdens het autorijden moet u altijd aangeven of u links- of rechtsaf gaat. De Blinker Grip is precies hetzelfde, alleen dan op de fiets!

Versterkte fietspaden in veengebieden

Voor wie in een veengebied woont is fietsen niet altijd de meest comfortabele manier. Door de drassige ondergrond ontstaan er vaak scheuren in de bestaande fietspaden, of de fietspaden zakken scheef. Het fietsen op deze paden wordt er daardoor niet populairder op. Maar een nieuwe techniek om de bovenste laag van het veen te versterken moet uitkomst bieden.

Fietsroutes in de provincie deel 3: Gelderland

In 2016 is de provincie Gelderland opnieuw verkozen tot aantrekkelijkste fietsprovincie van Nederland. Door het goede fietsknooppuntennetwerk, het uitgestrekte en prachtige landschap en de goede kwaliteit van de fietspaden was de keuze snel gemaakt. Er zijn veel verschillende regio’s waar prachtige fietsroutes klaar liggen om ontdekt te worden! U kunt schitterende fietsroutes fietsen op de Veluwe, in de Achterhoek of in de Betuwe.

Fietsroutes in de provincie deel 2: Drenthe

De provincie Drenthe beschikt over ruim 1700 kilometer aan fietspaden en is dus een ideale provincie om een fietsroute in te plannen. De fietsroutes in de provincie kunnen gaan langs Hunebedden, Nationale Parken of leuke plaatsen als Assen, Meppel en Zuidwolde. Drenthe is uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie van Nederland. Meer dan de helft van de fietspaden loopt gescheiden van de rijweg. Hierdoor kunt u zorgeloos kunt genieten van het natuurschoon om u heen. Stap op de fiets en ontdek of u Drenthe ook vijf sterren waard vindt!

Fietsnetwerk meer dan een fietsrouteplanner

In Nederland zijn er veel verschillende routeplanners voor de fiets. Dit zijn Apps of websites waarop u knooppunt na knooppunt aan elkaar kunt koppelen waardoor er een fietsroute ontstaat welke u uit kunt printen. Fietsnetwerk is geen fietsrouteplanner, het is meer dan dat. Waarom wij dat vinden? Lees dan snel verder!

 

Fietsroutes in de provincie deel 1: Brabant

Brabant is op te delen in drie prachtige regio’s. Met vier nationale parken, een dosis Brabantse gastvrijheid en gezelligheid is elke fietstocht een garantie voor succes !  En vergeet niet de prachtige Brabantse steden zoals Den Bosch, Tilburg en Breda. Het zal u misschien niet als eerste te binnen schieten maar een fietsroute maken door 1 van deze steden brengt u langs plekken die u in de buitengebieden niet tegenkomt. Brabant kent namelijk een rijke geschiedenis waarover in deze steden veel is terug te vinden.

Fietsen is gezond, waarom eigenlijk?

Mensen die regelmatig naar hun werk fietsen of voor hun plezier op de fiets zitten, ontwikkelen minder vaak diabetes type 2. Dat concluderen wetenschappers van de University of Southern Denmark na onderzoek onder ruim 50.000 Denen. Mensen die regelmatig naar hun werk fietsen of bijvoorbeeld fietsroutes fietsen voor hun plezier, ontwikkelen minder vaak diabetes type 2. Na een onderzoek onder ruim 50.000 Denen van de University of Southern Denmark is dat geconcludeerd.

 

Hoe plan ik een persoonlijke fietsroute?

Uiteraard heeft ieder persoon een eigen manier om zijn of haar fietsroutes te plannen. Waar de één zweert bij het opschrijven van de te fietsen knooppunten gebruikt de ander een fietsrouteplanner op de smartphone. Weer anderen gebruiken een navigatiesysteem voor op de fiets.

Fietsroutes: vakantietips van Fietsnetwerk.nl

Bent u al op vakantie of gaat u nog? In beide gevallen heeft Fietsnetwerk een aantal vakantietips voor u in de vorm van verschillende fietsroutes; voor elke provincie één!

 

 

Opgepast: Diefstal E-bikes stijgt

Door de vele dure E-bikes in het land is Nederland een ideale snoeptrommel voor fietsdieven uit vooral Oost-Europa. Het schadebedrag dat verzekeraars uitkeren groeit in hoog tempo. Marktleider ENRA keerde vorig jaar 15 miljoen euro uit, een verdubbeling over een periode van drie jaar tijd.

 

 

5 tips voor uw persoonlijke fietsroutes

Nederland beschikt over een uitstekend knooppuntennetwerk en fietsroutes zijn er in allerlei soorten en maten. Op de website van Fietsnetwerk.nl kunt u echter iets unieks doen, namelijk het ontwikkelen van uw persoonlijke fietsroutes. Dit houdt in dat u een fietsroute van Fietsnetwerk kiest en vervolgens voor u de leukste afstapmomenten selecteert die u onderweg wilt bezoeken. Onderstaand staan vijf tips om uw persoonlijke fietsroutes zo gevarieerd en leuk mogelijk te maken!

 

 

App erg positief beoordeeld in Play Store

Ongeveer twee weken na lancering wordt de app ‘Fietsnetwerk – Beleef fietsen’ in de Google Play store al beoordeeld met 4.6 sterren. Dit is bijna de hoogst haalbare beoordeling in de Play Store! De hoogst haalbare beoordeling is namelijk vijf sterren. Het streven van Fietsnetwerk.nl is om App gebruikers hun persoonlijke fietsroute optimaal te laten beleven.

5 unieke feiten over de Fietsnetwerk App!

Met de fiets App van Fietsnetwerk.nl kunt u knooppunten op een vernieuwde manier ontdekken. Verdwalen is verleden tijd! De innovatieve fiets App van Fietsnetwerk is onmisbaar voor iedere recreatieve fietser, mede door de gebruiksvriendelijkheid en de extra 'afstapmomenten' die u buitengewoon eenvoudig aan de knooppuntenroute toe kunt voegen. Hieronder staan 5 unieke feiten over de nieuwste en unieke fiets App van Nederland!

Verouderd knooppuntennetwerk toe aan verandering

Het fietsroutenetwerk op de Veluwe is volgens de gemeenten rondom de Veluwe aan een vernieuwing toe. De komende tijd buigen de gemeenten rondom De Veluwe, die de fietsroutes overigens hebben opgezet, over de verbeteringen van het knooppuntennetwerk. De gemeente Epe heeft de wensen al aardig in kaart gebracht.

24-uurs fietsroute voor Ronald McDonald Huizen

In het weekend van 25 en 26 juni hebben inwoners en bedrijven meegedaan aan HomeRide, de sponsorwielertocht van het Ronald McDonalds Kinderfonds. In een tijdsbestek van 24 uur is er via Duitsland van Maastricht naar Groningen gefietst, een rit van maar liefst 500 kilometer! De fietsers hebben op deze manier geld ingezameld voor de Ronald McDonald Huizen.

Website van Fietsnetwerk vernieuwd!

De vernieuwde website van Fietsnetwerk.nl is online! De website heeft verschillende veranderingen ondergaan en heeft een nieuw, fris uiterlijk gekregen. De vernieuwingen maken het plannen van uw persoonlijke fietsroute nog gemakkelijker. De verbeteringen zitten vooral in het nog gemakkelijker uitbreide van uw route met de mooiste afstapmomenten en de vele formaten waarin u de fietsroutes kunt afdrukken. Eenvoudig, innovatief en elke route een beleving met Fietsnetwerk.nl!

De fiets van de toekomst

De Koninklijke Gazelle laat samen met het Italiaanse designbureau Giugiaro Design zien hoe de fiets van de toekomst eruit ziet.  Het concept van deze fiets heet de Nº1, een E-Bike die ondersteuning biedt tot snelheden van wel 45 kilometer per uur. Op deze E-Bike gaat Gazelle experimenteren met vergevorderde technieken die de komen jaren toegepast zullen worden op alle elektrische fietsen.

Altijd de juiste informatie op het juiste moment

Onze gloednieuwe Fiets App is vanaf nu beschikbaar in de app- en play store. De Fiets App is perfect voor het fietsen van knooppuntenroutes, want door de gebruiksvriendelijkheid is de App eenvoudig te gebruiken. U kunt daarnaast met één klik op het scherm prachtige bezienswaardigheden, natuurgebieden en/of restaurants toevoegen aan de routes.

Fietsen heel belangrijk in de toekomst

De toekomst van de logistiek gaat er anders uit zien dan nu het geval is. Fietsen gaan namelijk een hele belangrijke rol vervullen. Een nog belangrijker rol dan de toekomstige drones, volgens Bart Götte. Hij houdt zich bezig met het toekomstige verkeersbeeld. Zeker in de laatste kilometer is nog veel terreinwinst te behalen. Het precies op tijd leveren van producten wordt de hoogste prioriteit. 

Steeds meer fietsaccu?s ingezameld

In Nederland is de elektrische fiets steeds meer in trek. Ons land telt nu ongeveer 1,5 miljoen e-bikes. Op dit aantal komen er elk jaar nog 220.000 exemplaren bij(!). Voor de afdeling fietsen van RAI Vereniging een reden om een inzamelnetwerk op te zetten. Dit doen ze met behulp van de Stibat, een organisatie die zich richt op het inzamelen en recyclen van lege batterijen. De RAI Vereniging behartigt de belangen van ongeveer 500 fabrikanten en importeurs die met de mobiliteitsbranche te maken hebben. 

Gestolen fiets volgen met simkaart

Fietsendieven zijn een toenemend probleem in Nederland. Niels Penning en Jeroen van Kester van het bedrijf Tracefy, dat zich specialiseert in het ontwikkelen, uitgeven en produceren van software, hebben een zogenaamde ‘tracker’ ontwikkeld.

Met dit fietsslot wordt je fiets nooit gestolen

Iedereen heeft er wel eens mee te maken in Nederland: fietsendieven. Er worden dagelijks honderden fietsen gestolen. Wat vreemd is, is dat er nog steeds geen fietsslot is geproduceerd waarmee fietsendieven op afstand kunnen worden gehouden. Dit houdt wel in: er is ruimte voor een oplossing voor dit probleem.

De elektrische fiets voor iedereen

Op dit moment is de elektrische fiets overal in Nederland te vinden. Rond 2007 ontstond er een grote stormloop op deze fietsen met elektrische trapondersteuning. Tegenwoordig heeft een derde van de Nederlandse fietsers deze ondersteuning. Een gevolg van de populariteit van deze fietsen is een bloei in de handel van deze tweedehands elektrische fiets.

Hollandse Gazelle te bewonderen op Zomerspelen

De Gazelle is op de komende Olympische Zomerspelen veelvuldig te zien. De Koninklijke Gazelle steunt de Nederlandse sporters op de Spelen, die worden gehouden van 5 tot 21 augustus. De fiets in kwestie, de zogeheten CityZen C7, is er speciaal voor de Nederlandse equipe in een Oranje-uitvoering.

Falco helpt wachtende fietsers

In Nederland heeft de fietssteun nog nooit een opmars gemaakt, ook al is het al een oud idee. Nu probeert het bedrijf Falco het met de FalcoSupp. De FalcoSupp is een combinatie van een voetsteun en een handgreepligger. Doordat de FalcoSupp drie meter lang is kunnen meerdere fietsers tegelijkertijd gebruik maken van deze fietssteun.

Wie kan het langzaamst fietsen?

Sinds vorig jaar heeft Nederland een nieuw nationaal kampioenschap, het NK Slowbiking. Het evenement wordt dit jaar gehouden in Rotterdam, waarbij het de bedoeling is zo langzaam mogelijk over een afstand van 11 meter te fietsen.

Darfon: Nieuw op de Europese markt

Darfon gaat in Europa elektrische fietsen aanbieden. Het bedrijf is op dit moment de wereldwijde marktleider als producent van laptops en toetsenborden. Het elektronicaconcern uit Taiwan boekte in 2015 een omzet van 1 miljard dollar.

Het bedrijf had in 2015 20.000 werknemers, en maakt nu de stap richting de consumentenmarkt. Ze verleggen hun focus naar het gebied van accu’s, software en allerlei elektrische onderdelen. Dat allemaal voor het produceren van elektrische fietsen. Andy Su, bestuursvoorzitter: 'Nederland biedt ons meer dan alleen maar toegang tot Europa. Wij vinden hier een goede aansluiting bij technologie en design'.

Deelfietsen groot succes in Keulen

Het uitlenen van deelfietsen is een succes in Keulen. Het eerste jaar werden 21000 gebruikers geregisteerd en zijn de fietsen 340.000 keer uitgeleend. Er mag dus gezegd worden dat de groei er flink in zit. 

Andere belijning op Drentse fietspaden

Op fietspaden langs de N72 en N373 zijn testen uitgevoerd met verschillende soorten belijning op het midden van het fietspad. Ook werden er verschillende materialen uitgetest. De gebruikelijke belijning is 30 centimeter lang met een tussenafstand van 2,70 meter. De belijning die 350 fietsers het best beviel is een thermoplast markering van 1 meter met een tussenafstand van 2 meter. De provincie Drenthe investeert daarom 500.000 euro om deze markering standaard in te voeren op de fietspaden.

TNO ontwikkelt veilige fiets

De auto-industrie richt zich de laatste jaren steeds meer op veiligheid, maar TNO is al een paar jaar druk bezig met de ontwikkeling van een veilige fiets. Onlangs verscheen een nieuwe versie: een fiets die gevaren kan zien met radar aan de voorkant en een camera aan de achterkant.

Trillingen in handvat en zadel maken de fietser attent op onveilige situaties. Het kan overigens nog veiliger: het prototype van vorig jaar kon communiceren met apparatuur aan de wegkant. Zo kan de fiets bijvoorbeeld een alternatieve route voorstellen bij gladheid.

Nijmegen is Fietsstad 2016

De Fietsersbond heeft Nijmegen uitgeroepen tot Fietsstad 2016. Dit jaar had de verkiezing als thema ‘Bikenomics, de waarde van de fiets’. Doordat Nijmegen veel nadruk legt op het naar je werk gaan met de fiets brengt de stad dit volgens de jury het beste in de praktijk. Ook de ondernemers zijn enthousiast over de fiets. Dit heeft onder andere  geleid tot de ontwikkeling van het Dutch Bicycle Center, een pand van 2.500 vierkante meter voor zowel de fietsliefhebbers als de fietsondernemers. Ook vind je in Nijmegen natuurlijk het fietsmuseum Velorama.

Fietsende 50-plusser weegt vijf kilo minder

Een uitgebreid onderzoek in Groot Brittannië heeft uitgewezen dat fietsende vijftigers gemiddeld vijf kilo lichter zijn dan hun autorijdende leeftijdgenoten. Het grootschalige onderzoek werd gehouden onder 150.000 personen. Bij mannen scheelt het vijf kilo, bij vrouwen iets minder, maar toch nog altijd 4,4 kilo.

Verkoopcijfers fietsen blijven positief

2016 kent voorlopig een mooie start voor de fietsenbranche. Na twee goede maanden is ook de maand maart positief geweest voor met name de vakhandel. De markt is welliswaar stabiel in het aantal verkochte nieuwe fietsen maar bij de fietsenwinkels werden twee procent meer fietsen verkocht. De omzet steeg zelfs met negen procent. Bij de verkopen die niet door fietsenwinkels werden gedaan liep de verkoop met 25% terug. Het lijkt er dus op dat de zogenaamde 'branchevreemde' verkoop het minder goed doet en de consument zich het liefst zich bij de specialist oriënteert.

Fietsnetwerk en Brabant openen 'beacon' route

Harderwijk, 13 mei 2016 - Het fietsroutenetwerk in Noord-Brabant heeft een kwaliteitsimpuls gekregen. Er zijn nieuwe knooppuntenroutes gerealiseerd en tal van nieuwe overzichtspanelen geplaatst. Daarbij is Brabant de eerste provincie in Nederland waar infopanelen op de belangrijkste routes door Fietsnetwerk.nl zijn voorzien van beacon-technologie. Een innovatie met route-app die ervoor zorgt dat fietsers actuele omgevingsinformatie kunnen ontvangen.

E-bike goed voor gezondheid en tegen eenzaamheid

Elektrisch fietsen is goed voor het milieu en heeft een positieve uitwerking op zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Uit onderzoek van Shimano, de bekende fabrikant van onder andere middenmotoren voor elektrische fietsen, blijkt dat ongeveer 49 procent van de Nederlanders het hebben van een elektrische fiets bij vind dragen aan het verminderen of voorkomen van gezondheidsklachten. 

33 procent denkt dat het ook eenzaamheid tegengaat. Het vaker bezoeken van familie en vrienden is veel genoemd omdat een elektrische fiets mobieler maakt. Het onderzoek is gedaan onder verschillende leeftijdsgroepen. 

Fietstest : Koga World Traveller S

Bij fietsroutes van Fietsnetwerk.nl kunt u uw fietsroute aanpassen aan uw eigen smaak door het toevoegen van extra bezienswaardigheden. Koga werkt met haar model Worldtraveller S eigenlijk op dezelfde manier.

Innovatieve fietsroute door het water

Limburg opende afgelopen woensdag een nieuwe fietsroute die je dwars door het water voert. Het traject ligt op het fietnetwerk bij knooppunt 91 in Bokrijk (België) en doorkruist de vijvers van de Wijers. “Dit unieke pad is het eerste in een reeks van innovatieve fietsprojecten voor meer beleving van de unieke Limburgse landschappen langs het fietsnetwerk.

In de nabije toekomst realiseert Toerisme Limburg onder meer ook fietsbelevingen onder de grond en door het Nationaal Park Hoge Kempen. “Met deze nieuwe belevingen tonen we dat Limburg blijft innoveren in toerisme”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en ook voorzitter van Toerisme Limburg en Bokrijk.

Fietsnetwerk reikt 1000e Knooppuntnummer uit

Harderwijk, 20 april 2016 - Vandaag heeft de 1000e knooppunt-houder zich aangesloten bij Fietsnetwerk.nl, bedenker en ontwikkelaar van de bekende 3-cijferige knooppunten die aansluiten op de bestaande fietsknooppunten. Hiermee is binnen zeer korte tijd een landelijk dekkende aanvulling op het Fietsnetwerk gerealiseerd waarmee fietsers beter bediend kunnen worden en horeca en bezienswaardigheden beter zichtbaar en bereikbaar worden gemaakt.

Wat vind jij de perfecte fietsroute?

In de enquête hebben we je gevraagd wat je de ideale fietsroute vindt. Aan de hand van jullie antwoorden hebben wij daar een goed beeld van gekregen. We hebben een aantal fietsroutes uitgekozen die het beste bij de resultaten passen, maar we hebben natuurlijk nog veel meer leuke fietsroutes op onze site.

OV-fiets op alle treinstations in Noord-Brabant

In Noord-Brabant worden alle treinstations uitgerust met de OV-fiets. Door een subsidie van de provincie, die acht ton bedraagt, is het mogelijk om het plan dit jaar nog te realiseren. Ook vijf belangrijke busstations krijgen van de NS deze steeds populairder wordende huurfiets.

Nieuwe fietsroute Amsterdam sneller en veiliger

Fietsers kunnen tegenwoordig sneller van de binnenstad naar het Centraal Station fietsen. De nieuwe fietsroute wordt vernoemd naar oud-politicus Bruno van Moerkerken. Hij heeft 10 jaar lang bijna onafgebroken gestreden voor de komst van deze route. 

Een helm dragen op je fietsroute?

Vanaf januari 2017 krijgt de zogenaamde ‘speed pedelec’ (de snelle variant van de elektrische fiets)  dezelfde status als een bromfiets. Op dit moment heeft de speed pedelec namelijk dezelfde status als de snorfiets. Door deze vernieuwde status moeten gebruikers van de fiets ook een helm dragen.

Winnaars Fiets Innovatie Award 2016 bekend

Dit jaar organiseerde RAI Vereniging voor de elfde keer de verkiezingen van de Fiets Innovatie Award. Maar liefst 27 zeer uiteenlopende fietsinnovaties werden door de vakjury beoordeeld. Na een pitch op 24 maart zijn er drie winnaars geselecteerd. De uitreiking vond plaats tijdens het onlangs gehouden Tweewieler Retail Trends Congres in Utrecht.

Fietsnetwerk.nl neemt buitenplaatsen op in netwerk

HARDERWIJK – Per direct zijn Fietsnetwerk.nl en Stichting Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) een samenwerking op diverse vlakken aangegaan. De samenwerking is onder andere beklonken om de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die aangesloten zijn bij de stichting meer exposure te bieden langs de verschillende fietsroutes in de buurt.

Fietsroutes fietsen met E-bike 2.0

Het vaderlandse fietsmerk VanMoof heeft een innovatieve e-bike  ontwikkeld die in het geval van diefstal snel terug te vinden is dankzij de ingebouwde tracker en een iPhone app: de Electrified S.

 

 

Start campagne Stop fietsdiefstal

In Nederland neemt de diefstal van e-bikes steeds meer toe. Verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en de politie gaan samenwerken om de fietsdiefstal te stoppen. Vandaag is het Landelijk platform Aanpak Fietsdiefstal de campagne 'Stop fietsdiefstal' gestart om de diefstal van e-bikes tegen te gaan. De campagne roept op tot het gebruik van een tweede slot.

Als postbode een fietsroute fietsen

In onze nieuwe rubriek ‘Beroepen op de fiets’ zetten wij elke maand een beroep op de fiets in het licht. In deze eerste editie hebben wij een gesprek gehad met Wendy van de Wiel over haar beroep als postbode bij PostNL.

Ook Groningen krijgt Park & Bike voorziening

Op P+R Hoogkerk heeft Groningen Bereikbaar twee nieuwe, afgesloten fietsenstallingen laten plaatsen die bedrijven kunnen huren voor hun medewerkers. Het idee is dat deze werknemers hun auto parkeren op de P+R en per fiets hun weg vervolgen naar het werk in Groningen.

App voor volgen deelfiets

Met een nieuwe app kunnen deelfietsen, zoals deze internationaal in veel steden worden aangeboden, altijd worden gevolgd door de verhuurder.

Arrangement voor Fietsvierdaagse

Het comité Fietsvierdaagse Norg heeft reeds een bus- en fietsarrangement voor inwoners van Drachten en Groningen en omgeving ingevoerd. De invoering van dit bus- en fietsarrangement maakt het voor de inwoners makkelijker om mee te doen aan de Drentse Fietsvierdaagse die loopt van 19 tot en met 22 juli.

TrackR: nooit meer je fietssleutels kwijt

Zowel mobieltjes als fietsen zijn een makkelijke prooi voor criminelen. Gelukkig helpt de technologie ons tegenwoordig om het leven van de criminelen een beetje lastiger te maken. Voor je smartphone kan je apps downloaden voor het geval dat je je mobieltje verliest of deze wordt gestolen. Zo kan je op de iPhone ‘Find my iPhone’ gebruiken en wanneer je een Android telefoon hebt kan je de ‘Prey’ app gebruiken.

SmartJacket: de oplossing tegen appen op de fiets?

Meer dan de helft van de jongeren (60%) geeft aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond. De resultaten van dit onderzoek zijn voor Vodafone en de Fietsersbond aanleiding om verder na te denken over slimme oplossing voor het 'smart' gebruik van de smartphone op de fiets. Dit initiatief borduurt voort op de overeenkomst tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Vodafone en andere telecomaanbieders om het veilig gebruik van de smartphone op de fiets te stimuleren.

B4 Bike: Een Harley zonder benzinemotor

Van jongs af aan heeft de Nederlandse ondernemer Janpeter Eilander al een droom: een elektrische fiets waarin wetenschap en kunst samenkomen. Het ontwerp van de fiets is gebaseerd op het uiterlijk van een Harley Davidson uit 1912. Exact 100 jaar later in 2012 was het dan eindelijk zo ver, Janpeter nam de gedurfte stap en begon aan de bouw van de elektrische fiets van zijn leven: de B4 Bike.

Bamboefiets: toekomstmuziek of realiteit?

Wie denkt dat er enkel stalen fietsen op de fietspaden te vinden zijn zit op het verkeerde spoor. Sinds kort rijden er namelijk ook zogenaamde 'bamboefietsen' (fietsen gemaakt van bamboe en hennep) rond op de Nederlandse fietspaden. Zijn bamboefietsen dan veel groener dan 'gewone' stalen fietsen? Ja, vindt Douwe de Jong uit Steenwijk. Via het Duitse bedrijf My-Boo gaat hij de uitdaging aan om de fietsen op de Nederlandse markt te krijgen.

Zelf je fiets verhuren?

Vorig jaar is in Kopenhagen 'Airdonkey' geïntroduceerd. Airdonkey maakt het voor fietseigenaren mogelijk om via een app hun fiets te verhuren. Ook is het mogelijk om aan te geven in welke buurt je wilt dat de fiets wordt achtergelaten. De bedenkers spreken van een soort kruising tussen Airbnb en Uber, maar dan voor fietsers.

Lichtniveau lantaarns regelen via app

Doormiddel van een app kunnen fietsers in het Amsterdamse havengebied vanaf het voorjaar het gewenste lichtniveau van de dimbare lantaarns langs het fietspad instellen. In het Amsterdamse havengebied zijn in totaal 42 lantaarns die hun stroom volledig verkrijgen van de zonnepanelen en de mini-windtribune in de buurt. Deze zonnepanelen en mini-windtribune laden een batterij op waarna deze de door het eigen gelijkspanningsnet de lantaarns van energie voorziet. Door deze methode wordt energieverlies voorkomen.

Het systeem, bedacht en ontwikkeld door een samenwerking van Havenbedrijf Amsterdam en Eneco verdient zich volgens het Havenbedrijf terug omdat er geen overige energiekosten zijn. Ook hoeven er door de zelfstandige opwekking en lokaal verbruik geen leidingen en kabels gelegd te worden tussen het hoofdstroomnet en het te verlichten fietspad.

Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen.

Bron: Verkeersnet

De 'ultieme waterfles' voor op de fiets

Met de lancering van de Clipon: een waterfles die je op elke fiets kunt klemmen zonder er een houder voor nodig te hebben, hoef je binnenkort geen bidonhouder of tas op de fiets mee te nemen. De bedenker van deze 'ultieme waterfles' is de Groningse ondernemer Leonard Kollen. Het idee kwam voort uit de ergernis dat Kollen op langere fietstochten vaak te weinig drinkwater mee kon nemen. "Dan moet je dus altijd een rugzak meenemen, maar daar heb je vaak geen zin in." vertelt Kollen.

Eco-Fietsroute in Drenthe

De provincie Drenthe werkt samen met een aantal partners aan de ontwikkeling van een ‘Eco-Dynamisch fietspad’. Het fietspad wordt gemaakt van biocomposietmaterialen en heeft ecodynamische verlichting. Dit zorgt ervoor dat het fietspad 100% recyclebaar is met duurzame verlichting. Komende zomer wordt in de provinciale fietsroute tussen Klazienaveen en Barger Oosterveen bij Emmen een proefstuk van 200 meter gelegd.                                                                                                                     

Fietspaden te smal voor drukke fietsroutes

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een onderzoek gepubliceerd over het gebruik van fietspaden.  Zij concluderen dat ongeveer 50% van de fietsroutes in de ochtendsspits te druk is.  Tevens concludeert SWOV dat het gedrag van fietsers en snorfietsers en dan vooral het mobiel telefoongebruik op de fiets een punt van aandacht is. 

Graffiti op fietsroutes attendeert op verlichting

24 november 2015 - Onder het motto ‘Fiets verlicht’ organiseert de Groningse overheid de komende tijd diverse acties in stad en provincie om fietsers te wijzen op hun zichtbaarheid en het belang van goede verlichting. De campagneleus zal te zien zijn op fietspaden, er is straattheater op de markt en waarnemend nachtburgemeester deelt  samen met wethouder Paul de Rook fietslampjes uit.

Workshops en fietscoach voor oudere fietsers

Wat kunnen ouderen zelf doen om veiliger te fietsen? Die vraag is in een onderzoek van Hogeschool Utrecht centraal gesteld waarbij onderzocht is of speciale workshops of een fietscoach hierbij behulpzaam zouden kunnen zijn. De meeste ouderen vinden dat fietsen door hun jarenlange ervaring geen onderhoud nodig heeft. Daarom is er weinig motivatie om bijvoorbeeld fietsles te nemen of een fietshelm te dragen tijdens fietsroutes. 

Verkoop fietsen via internet verdrievoudigd

BOVAG en RAI Vereniging hebben onderzoek gedaan naar de fietsverkopen tot eind 2014 en deze gepubliceerd in Mobiliteit in Cijfers Tweewielers. In de Nederlandse markt is een duidelijke stijging van de fietsverkopen bij de vakhandel te zien. Opvallend is dat het aandeel verkochte nieuwe fietsen via internet sinds 2006 is verdrievoudigd tot 15 procent in 2014.

LED-zadelpen voor veilig fietsen in de winter

De donkere dagen komen er duidelijk weer aan en goede verlichting voor op je fiets is dan ook van groot belang worden de komende maanden. Wintec Trading introduceert een betaalbare zadelpen met ingebouwde LED’s, die buitengewoon langdurig werken op twee AA-batterijtjes. Een prima oplossing om nog beter zichtbaar te zijn tijdens de komende winterperiode. 

Nederlanders fietsen meer door elektrische fiets

De nieuwste cijfers van brancheorganisatie BOVAG bewijzen maar weer eens dat Nederland een land met een groot fietshart is. Nederlanders leggen namelijk gemiddeld zo’n 1.000 fietskilometers per jaar af. Dat is een stijging van 150 kilometer ten opzicht van vijftien jaar geleden. De steeds maar groeiende populariteit van de elektrische fiets is voor een groot deel verantwoordelijk voor die enorme stijging. 

Genomineerden fietsstad van het jaar bekend

Jaarlijks organiseert De Fietsersbond de verkiezing ' Fietstad van het jaar'. Met deze verkiezing worden steden die de fietsers centraal stellen in hun beleid extra in het zonnetje gezet. Dit jaar zijn er vijf genomineerden voor de Fietsstad 2016. De gemeenten Goes, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

Verkoop Speed E-Bike groei 46 procent

Natuurlijk zijn het nog niet de aantallen waarin de 'gewone'  elektrische fiets verkocht wordt maar tijdens de eerste negen maanden van dit jaar is de verkoop van speed e-bikes wel hard blijven groeien. In totaal zijn er 2.367 speed e-bikes (ook wel speed pedelecs genoemd) verkocht of op kenteken gezet en dat is een stijging van 45,7%. 

Spuitbus voor een verlichte fietsroute

Een fietsroute helemaal verlichten met een eenvoudige spuitbus. Mooi, veilig en eenvoudig. Dit is werkelijkheid aan het worden want in het Engelse Cambridge loopt een proef met dit innovatieve concept. Een park aldaar is voorzien van 150 vierkante meter poluurethaan middel dat overdag UV licht kan absorberen om het in de nacht weer af te geven. 

Nog geen oplossingen voor drukte op fietsroutes

De NTFU en de provincie Gelderland werken samen aan een pilot om de snelle racefietsen te gaan verwijzen naar de rijbaan. In Zeeland wil men fietsstromen sturen door bepaalde recreatieve fietsroutes uit te zetten voor specifieke groepen verkeersdeelnemers. Toch hebben samenwerkingen en overleg tussen de  betrokken partijen nog niet geleid tot baanbrekende oplossingen voor de sterk toenemende drukte op fietspaden.

Even uitblazen : De Cirkelbrug

Kopenhagen heeft er sinds kort een hele een bijzondere fietsbrug bij. De Cirkelbrug, ofwel de “Cirkelbroen” die geplaatst is over het Christianshavn Canal. Designer Olafur Eliasson liet zich inspireren door een zeilboot als vertrekpunt voor zijn ontwerp.

Steeds meer jongeren op de elektrische fiets

Voor het nieuwe schooljaar denken heel wat tieners al na hoe zij straks van en naar school reizen. Steeds meer jongeren geven de voorkeur aan een elektrische fiets. Dat gebeurt niet alleen in provincies waar iets grotere afstanden afgelegd moeten worden maar ook daar waar het openbaar vervoer niet altijd in de behoeften voorziet. Fietsmerken zien een duidelijke stijging in de verkopen van elektrische fietsen onder jongeren. 

De Fiets Bibliotheek

We kenden al de kunstuitleen, videotheek en natuurlijk de boeken en muziekbibliotheek. In de Deense steden Kopenhagen en Helsingoer kan men nu ook gebruik maken van een fietsbibliotheek. Daar is voor een week een fiets te huren om uit te proberen.

Fietsnetwerk introduceert dynamische fietsroutes

Altijd de juiste, optimale en gepersonaliseerde fietsroute met de ‘dynamische fietsrouteplanner’ op Fietsnetwerk.nl !

Op fietsnetwerk.nl is het nu mogelijk om prachtige gratis fietsroutes te verkrijgen en deze helemaal naar wens uit te breiden.  Op de website kan men namelijk een route volledig personaliseren door het toevoegen van zogenaamde ‘Fietsnetwerk.nl knooppunten’ . Dit zijn aangesloten horecabedrijven  en bezienswaardigheden die men onderweg wil bezoeken.  

87000kg fiets-accu's door nieuw inzamelnetwerk

Stibat is de organisatie die ervoor zorgt dat afgedankte batterijen goed terecht komen. Dat doen zij met succes want 9 van de 10 batterijen kan zo worden gerecycled. Naast de bekende batterijen voor allerlei elektrische goederen verzamelen zij sinds kort ook de batterijen van elektrische fietsen. Deze moeten namelijk ook volgens de wet op een goede en milieuvriendelijk manier worden afgevoerd.  

 

Koning opent Gazelle Fabriek

Zijne Majesteit de Koning zal donderdagmiddag 3 september 2015 de vernieuwde fabriek van fietsfabrikant Koninklijke Gazelle in Dieren gaan openen. De majesteit krijgt dan onder andere een rondleiding door de moderne fabriek krijgen en spreekt met diverse Gazelle medewerkers.

Supersnelle fietsroute met je Speed-bike

Ken je ze al ?  Die supersnelle elektrische fietsen waarmee je met gemak 45km/h over het fietspad kunt racen ? Een zogenaamde ' speed e-bike' noem je het. Op dit moment zijn massa's juristen zich aan het afvragen hoe ze hiermee om moeten gaan terwijl de verkopen sterk toenemen van dit nieuwe vervoermiddel. 

Verkoop elektrische fietsen blijft groeien

Ook in 2015 blijft de elektrische fiets nog steeds een topper in de verkopen. In 2014 groeide de verkoop van de elektrische fietsen in Nederland al met 16,1 procent, GfK-cijfers laten zien dat in de eerste vier maanden van 2015 de verkoop van elektrische fietsen zeker zo hard is gegroeid. Uit de GfK-cijfers blijkt verder dat de middenmotor terrein wint en dus een groter aandeel van de verkopen voor zijn rekening neemt. 

De GfK-cijfers laten dus een forse groei zien in elektrische fiets verkopen in de periode januari tot en met april 2015 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.  De cijfers zijn gebaseerd op een Point of Sales panel (GfK Retailpanel). De verkoop is met  23,5 procent gegroeid in aantallen verkochte elektrische fietsen.  Er gingen in totaal 63.619 nieuwe e-bikes ‘over de toonbank’  tegenover 51.510 in de eerste vier maanden van 2014.

Groene Golf voor Fietsers

In Kopenhagen is het systeem al actief en in Utrecht zal binnenkort gestart worden met het testen van een groene golf voor fietsers. De groene golf werkt via een systeem dat fietsers via groene led lampjes begeleidt om op tijd het volgende groene verkeerslicht te kunnen halen.

Tips voor een fietsroute op warme dagen

De aanzienlijke warmte zorgt er natuurlijk voor dat we minder gaan fietsen en de map met fietsroutes een paar dagen links laten liggen. Toch zijn fietsen en wandelen hele geschikte activiteiten om op warmere dagen nog te doen. Natuurlijk dan wel heel goed voorbereid en aangepast aan de omstandigheden. Graag geven wij u enkele tips hiervoor. 

Tour de France, 1 groot feest !

Wat vliegt de tijd dan want over een week zal de Domstad Utrecht geel kleuren. Op 4 juli start deze historische tocht op het jaarbeursplein en natuurlijk brengen we je graag op de hoogte van het feestelijke programma rond dit wielerspektakel in de stad bekend van onder andere de prachtige Domtoren. 
Op 2 juli begint het festijn alvast met de ploegenpresentatie in Park Lepelenburg. Daarna beginnen de renners op zaterdag 4 juli aan hun Tour de France met een proloog. Zondag vertrekt het hele tourcircus weer de stad uit voor een etappe richting Zeeland. Om na te genieten van het Nederlandse Tourgedeeelte kun je een week later terecht op het We Own Yellow festival.

Meeste oplaadpunten fietsen in Sint Oedenrode

Met meer dan 100  vaste en daarnaast nog eens 150 mobiele oplaadmogelijkheden is Sint-Oedenrode vanaf vandaag (21 mei 2015)  het dorp met de meeste  oplaadpunten voor elektrische fietsen van Nederland.

Dit grote aantal oplaadpunten is voor het Centrummanagement van Sint Oedenrode een logische keuze: “Sint-Oedenrode ligt in natuurgebied Het Groene Woud en kenmerkt zich daarom door heel veel  prachtige fietsroutes. 

Nederland veilig land om te fietsen

In een ultiem fietsland zoals Nederland waar we heel veel fietsen is de kans op dodelijke fietsslachtoffers ook groter, zou je verwachten. Toch blijkt dit niet het geval te zijn want uit cijfers van de Organisatie voor economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat in Nederland per miljard kilometer fietsen jaarlijks het minste aantal fietsdoden is te betreuren.

Fietsen is gezond en goed voor je gewicht !

Ongeveer 48% van de Nederlanders is te zwaar en 12% is veel te zwaar. Overgewicht is ongezond en ernstig overgewicht wordt zelfs gezien als een gevaar voor de volksgezondheid. Fietsen draagt aantoonbaar bij aan een lager overgewicht. Fietsen blijkt daarom een prima investering in uw gezondheid zo blijkt nu ook uit onderzoek.  

Eerste elektrische fiets zonder ketting

Wie kent hem niet, het kleine dafje met de variomatic van Huub van Doorne. Een legendarische versnellingsbak en eigenlijk omdat het de eerste  traploze versnellingsbak was. Ergens is de EE-speed fiets van IAI GmbH wel een klein beetje vergelijkbaar met deze prachtige uitvinding. 

Prachtige Fietsroutes tijdens 3-daagse Havelte

Van 18 t/m/ 20 augustus organiseert Echos Home  ' Het Baken' te Havelte / Darp in samewerking met Stichting Fietsevenementen Pit Pro Rege alweer voor de 19e maal de Pro Rege Fiets 3-daagse ' De Natuur'. 

Fietsnoopppunten-syteem Zeeland herzien

Routebureau VVV Zeeland is bezig met een grondige herziening van het fietsknooppuntensysteem. Op maandag 6 april aanstaande is het nieuwe netwerk officieel worden geopend. Maandag 16 maart nam gedeputeerde Carla Schönknecht een routebord van een nieuw type fietsroute in ontvangst: Dit bord is het nieuwe kenmerk voor speciale ‘in de wind - uit de wind’ fietsroutes.

Fietsnetwerk.nl bereikt mijlpaal 500 locaties

Sinds het begin van de uitrol van het nieuwe fietsnetwerk is het behoorlijk snel gegaan bij Fietsnetwerk.nl. Tot nu toe mochten we al 504 locaties voorzien van een eigen knooppunt-nummer en hiermee laten aansluiten op het bestaande fietsknooppunten-netwerk. Binnenkort ontvangen alle locaties ook bijbehorend certificaat met hun eigen nummer en de zeer herkenbare raamsticker.

Fiets Film Nacht

Nijmegen – Een filmpje van drie minuten een ‘Short Movie Contest’ . Met de fiets of de fietser in de hoofdrol. Daar zijn de organisatoren van de Nijmeegse ‘Fiets Film Nacht’ naar op zoek.  Het festival, zaterdag 18 april in het Dutch Cycling Centre, is onderdeel van wielerfestival Cycling Days Nijmegen. Er zijn al veel filmmakers die zich hebben aangemeld. De onderwerpen variëren van kunstzinnige filmpjes tot komische fietsfilmpjes. De filmpjes zijn divers en geven een goed beeld van de fiets, de persoon(en) achter de fiets en een frisse blik in de maatschappij. Bezoekers zullen vast een filmpje zien waar ze zich verbonden mee voelen.

Fietsslot zonder sleutel: Nok? U-Lock

Daar sta je dan, met je sleutel in je hand te zoeken naar je fiets. Even schrik je van het idee dat hij misschien gestolen kan zijn, maar gelukkig keek je er deze keer gewoon overheen. Heb je een dure fiets dan kan het geen kwaad om te investeren in een goed slot! Bijvoorbeeld een slot zonder een ouderwetse sleutel. Het Noké U-Lock slot is absoluut een aanrader!

25 merken testen op de elektrische fiets testdag

Op zaterdag 11 april en zaterdag 25 april 2015 gaan zoals elk jaar  de Elektrischefietsen.com Events 2015 weer plaatsvinden in Amersfoort & Breda. Vanwege het grote succes organiseert de Stichting iets meer dan een maand later op zondag 14 juni 2015 ook nog eens op circuit Zandvoort het Elektrischefietsen.com Event.

Bouw je fiets om naar een elektrische fiets !

U heeft nog een gewone fiets en denkt zo nu en dan, wat zou een elektrische fiets toch heerlijk zijn. Een beetje ondersteuning tijdens die prachtige fietsroute of voor uw woon-werk verkeer waar u op een of andere manier altijd wind tegen heeft. Maar u wilt nog niet investeren in een toch best kostbare elektrische fiets ?  Kijk dan eens naar de E-bike Frame Kit van NYX Bikes inc. , Plug and Play !

Snelheidscontrole voor elektrische fiets

Al enige tijd zijn er in Nederland zorgen over de oplopende snelheden voor elektrische fietsen. Afgelopen week berichten we al over de snelste e-bike ter wereld de e-ROCKET die een snelheid van 85 km/h haalt. Daarnaast zijn er al diverse modellen op de markt die de 40km/h met gemak halen. De overheid wil daar nu een stokje voor gaan steken en controles gaan houden. 

Ultrasnelle elektrische fiets

Het is niets van dat alles want we hebben het hier over een fiets. Maar wel een hele speciale fiets want het is een elektrische fiets met een topsnelheid van 85km/h! Te koop?  Jazeker, hij is gewoon te bestellen bij eROCKIT. Dit is de snelste elektrische fiets ter wereld

Slimme handvatten wijzen de weg

Geen zin om op uw kaart, knooppunter of telefoon meer te kijken tijdens een fietsroute ? Geen probleem want nu wijzen de slimme handvatten van het Canadese fietsmerk Boreal u de weg met trillingen !

Het gaat hard met innovatie in fietsland nu het zogenaamde ' Internet of Things' een hype begint te worden. Het verbinden van zo ongeveer alles wat materie is met het internet zien we al terugkomen in huishoudelijke apparaten, in auto's en gaat ook bij fietsen een grote rol spelen de komende jaren. In oktober vorig jaar lanceerde TNO al een zogenaamde ' Smart Bike', en vorige week berichten wij al over slimme trappers. Nu dan de slimme handvatten van Boreal. 

Fietsroute met smaak in flevoland

De Week van de Smaak in Flevoland is in Almere afgetrapt met een nieuwe fietstocht langs de biologische stadsboeren van de Buitenvaart en Buiten. De Week van de Smaak loopt tot en met 5 oktober.

Fietsen tussen de buien door met nieuwe fietsapp

De Groningse student Technische Bedrijfskunde Frank Thomson heeft de app WeerMeister ontwikkeld die precies laat zien waar het op de fietsroutes in Nederland gaat regenen.

De eerste elektrische fiets op waterstof

Elektrische fietsen, je ziet ze steeds vaker en niet alleen bij ouderen. Ook jongeren die elke dag ver naar school fietsen kiezen steeds vaker voor een elektrische fiets. Het duurt waarschijnlijk nog even, maar het kan maar zo zijn dat we binnenkort allemaal overgaan op de zogenaamde Hy-Cycle. Deze fiets wordt niet aangedreven door elektriciteit, maar door waterstof.

De fiets als vervoermiddel maakt meest gelukkig

Volgens een recent onderzoek van de Clemson University in de VS zijn fietsers gelukkiger dan weggebruikers van andere vervoersmiddelen. Uit het onderzoek is duidelijk gebleken dat er een verschil is tussen het geluksgevoel bij fietsers en andere verkeersdeelnemers. Zo is er zelfs al een merkbaar verschil tussen een bestuurder van een auto en een passagier of bijrijder.

Gazelle presenteert e-bike met iconisch design

In opdracht van Gazelle ontwierp de designstudio Giugiaro Design een concept elektrische fiets waarbij design en rijcomfort perfect met elkaar zijn verenigd. 

Het nieuwe fietsroutenetwerk

In Nederland wordt een nieuw fietsnetwerk geïntroduceerd door de organisatie Laad.nl in samenwerking met onder andere Falkplan en Koninklijke Horeca Nederland. Dit nieuwe fietsnetwerk sluit aan op het bestaande knooppuntennetwerk en wordt ontwikkeld voor de fietsers die ook weleens af willen wijken van de bestaande knooppunten. 

Gazelle en panasonic ontwikkelen voorwielsysteem

Gazelle presenteert op Eurobike een nieuwe lijn elektrische fietsen met een nieuw voorwielsysteem die Gazelle samen met Panasonic heeft ontwikkeld. Eurobike is de grootste fietsbeurs van Europa in Friedrichshafen. Deze fietsbeurs is te bezoeken van 27 t/m 30 augustus 2014.

Smartbike van Samsung op komst

Samsung ontwikkeld samen met het Italiaanse Maestro Academy een ( elektrische ) fiets ontwikkeld voorzien van alle mogelijk elektronische gadgets die je maar zou kunnen bedenken. Zo is deze smart bike bijvoorbeeld  voorzien van lasers die op de weg een baan projecteren, zodat de fietser zichtbaar is voor medeweggebruikers.

Vrijwilligers zorgen voor routes Jumbo fietsdagen

Op 30 en 31 augustus stapt heel Nederland op de fiets tijdens de eerste Jumbo Familie Fietsdagen. Het bedrijf FrieslandCampina, bekend van de merken Campina, Milner en Appelsientje organiseren samen met Jumbo Supermarkten de Familie Fietsdagen. De fietsroutes tijdens deze dagen zijn ontworpen door ruim 80 vrijwilligers van de Fietsersbond.

Fietsbrug a28 harderwijk

Er komt een fietsbrug over de A28 heen die de wijken Drielanden en Stadsweiden van Harderwijk met elkaar verbindt. 

Elektrisch fietsen en verkeersregels

De fiets is niet weg te denken uit Nederland. Nederland, want Nederland is een fietsland. Fietsen is populair onder jong en oud en dat geldt de laatste jaren ook voor de elektrische fiets.

Jumbo familie fietsdagen

Jumbo organiseert samen met FrieslandCampina de Jumbo Familie Fietsdagen. Vanuit elke Jumbo supermarkt start een mooie en leuke route, met in totaal 150 fietsroutes door heel Nederland. Deze Jumbo Familie Fietsdagen vinden plaats op zaterdag 30 en zondag 31 augustus 2014.

25 soorten elektrische fietsen getest

ElektrischeFietsen.com heeft samen met een testpanel 25 verschillende soorten elektrische fietsen uitgebreid getest. De consumentenprijzen van deze elektrische fietsen variëren van € 700,- tot € 4000,-.

Nieuwe archeologische fietsroute op texel

Op 1 juli is de archeologiefietsroute over Texel geopend. Het is de tweede fietsroute van een serie van acht door het Land van Hilde. Deze fietsroute staat in het teken van het verleden van het eiland.

Regels veranderen voor snelle elektrische fietsen

De high speed e-bike wordt tot 1 januari 2017 gerekend tot de snorfietsen, na 1 januari 2017 gelden de regels voor de bromfiets.

De e-bike, elektrische fiets, is een fiets met trapondersteuning die tot maximaal 25 kilometer per uur gaat. Er rijden ondertussen ongeveer 1,3 miljoen elektrische fietsen in Nederland rond. Het gemak van de elektrische fiets wordt door steeds meer mensen ontdekt. Een groot voordeel ten opzichte van de brom- en snorfietsen is dat de bestuurder moet trappen en hiermee de gezondheid en het milieu goed houdt.

De cursus veilig elektrisch fietsen verlengd

De seniorencursus ‘Veilig Elektrisch Fietsen’ wordt wegens groot succes verlengd. Voor de cursus maakt Vlaanderen 38.000 euro vrij. Ruim 6000 ouderen hebben zich voor de cursus ingeschreven. Het groot aantal inschrijvingen voor de cursus toont aan dat er een groot tekort bestaat aan theorie- en praktijkervaring rondom elektrisch fietsen.

Op fietsvakantie langs natuurkampeerterreinen

Een duurzame manier om vakantie te houden is een fietsvakantie. Indien er dan ook nog overnacht wordt op een natuurkampeerterrein, dan zit het helemaal goed met de duurzaamheid. Daarom zijn er twee fietsroutes langs natuurkampeerterreinen gecreëerd door de Stichting Natuurkampeerterreinen.
Allebei de fietsroutes zijn +/- 300 kilometer lang. De afstanden tussen de natuurkampeerterreinen zijn tussen de 40 en 60 kilometer. Elektrische fietsers kunnen dan ook een aantal natuurkampeerterreinen overslaan. De fietsroutes lopen via de bekende fietsknooppunten. 

Natuurmonumenten organiseert nieuwe activiteiten

SINT JANSKLOOSTER –  Natuurmonumenten organiseert nieuwe activiteiten  vanuit het bezoekerscentrum.

Er is dit seizoen voor het eerst  in De Wieden een speciale fietsroute ontwikkeld die langs de bloeiende hooilanden voert . Door het late maaien krijgen planten meer kans om in bloei te komen. Niet alleen mooi om te zien, maar ook gunstig voor vlinders en andere insecten. Markante punten in de route zijn het bekende fietspontje van Jonen, de pittoreske Dwarsgracht en het weidse uitzicht over de Beulaker- en Belterwijde. De route varieert tussen de 23 en de 30 kilometer.

Google toont hoogteverschillen op fietsroutes

Google heeft vanaf heden in Nederland de hoogteverschillen voor fietsroutes opgenomen in Google Maps. Speciaal voor de fietsers is nu te zien waar zij op de fietsroutes relevante hoogteverschillen kunnen verwachten.

Fietserbond lanceert app voor fietsrouteplanner

Fietsers kunnen de  digitale fietsrouteplanner van de Fietsersbond nu ook via apps voor Android en iPhone raadplegen. Daardoor kan met hiermee nu ook onderweg een fietsroute plannen.  Handig als een viaduct afgesloten blijkt te zijn, als er donderwolken dreigen (waar is het dichtstbijzijnde treinstation?) of als je ergens verdwaald bent.  De app is mede mogelijk gemaakt door  Eneco en is in de korte tijd voor de lancering al ruim 20.000 keer gedownload. Zaterdag 24 mei is de officiële lancering tijdens de eerste editie van het FietsFest, een fietscultuurfestival  in Rotterdam, georganiseerd door de Fietsersbond en Soigneur.