Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant.

Actueel

Themaroutes | Fietsroutes langs bijzondere forten

In het kader van de Fietskrant Special: Forten & Waterlinies, hebben wij in samenwerking met Forten.nl vier unieke fortenroutes voor jou samengesteld. In deze routes fiets je onder andere langs de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ben jij benieuwd naar deze routes? Lees dan snel verder!

Fietsroute van de week (26) | Typisch Brabants landschap

Rondom Eindhoven valt er altijd genoeg te beleven. Maar heb je ook al het prachtige Noord-Brabantse landschap boven Eindhoven bezocht? Hier zijn meerdere schilderachtige dorpen te vinden, zoals Liempde. Liempde heeft een goed bewaarde dorpskern, terwijl de omgeving ook veel inspiratie aan schilders heeft geleverd. Met name in het dal van de Dommel zijn veel schilderijen ontstaan.

Onze top-5 unieke tips voor fietsen in de zomer!

Het is weer zover, de zomer is officieel weer begonnen! Maar wat ook weer van start is gegaan, is het gloednieuwe fietsseizoen. Ook deze zomer kan jij genieten van alle prachtige fietsroutes door heel Nederland met de daarbij behorende afstapmomenten. Een gezellig restaurantje onderweg of een stop bij een ijssalon, het kan allemaal. Maar achter fietsen in dit jaargetijde schuilen ook een aantal gevaren. Ook jij kan namelijk zeer gemakkelijk verbranden of uitdrogen in de felle zon.

Fietsroute van de week (25) | Het achterland van Zutphen

Tijdens deze fietsroute kom je niet alleen de fietsknooppunten tegen, maar ook allerlei knooppunten van wegen. In de gemeente Lochem ligt namelijk het buurtschap Quatre Bras (wat vier armen betekent). Hier werd een theekoepel uitgebouwd tot landhuis op een splisting van vier wegen. Dit verklaart ook direct de naam voor het buurtschap. Maar niet alleen Quatre Bras ligt aan een knooppunt van wegen. In het buurtschap Warken kan je namelijk richting Lochem, Warnsveld, Vorden en Zutphen. Daarnaast brengt deze fietsroute je ook door Gorssel, wat vooral bekend is geworden door het werk van ooievaarsdorp 't Zand. Zij hebben tot 2013 met succes gewerkt aan de terugkeer van de ooievaar in de IJsselvallei. Bij de molen 'Geertruida Cornelia' is het oudste deel van Gorssel te vinden.

De vijf verleidelijkste afstapmomenten

Wanneer je deze vijf fietsroutes ziet is de kans groot dat jij je fiets tevoorschijn haalt. Omdat ze mooi zijn om te fietsen en omdat we in elke route een afstapmoment hebben verstopt waarbij je de verleiding om af te stappen niet kunt weerstaan. Voor welke fietsroute zwicht jij het eerst?

Wat te doen bij een aanval van een roofvogel tijdens het fietsen?

De vogels in Nederland houden zich over het algemeen vrij gedeisd ten opzichte van ons mensen. Maar er zijn een aantal vogelsoorten die niet schuw zijn voor mensen en ons nu en dan zelfs aanvallen. Welke vogelsoorten doen dit en waarom? Deze vragen hebben we voorgelegd aan Vogelbescherming Nederland.

Onderweg op fietsroutes door de bossen en over het platteland kom je soms door het leefgebied van roofvogels. Door verstedelijking blijft er steeds minder van hun natuurlijke leefgebied over, daarom zijn roofvogels ook steeds vaker in woonwijken en stadsparken op zoek om eten te vinden. De meest voorkomende roofvogels van ons land zijn de arend, buizerd, havik, valk, Europese oehoe en de kraai.

Fietsroute van de week (24) | Een fietsroute vol geschiedenis

Door welk dorp of welke stad je ook fietst tijdens deze route, je komt altijd een stukje geschiedenis tegen. Je fietst langs kastelen en forten, en tussen Den Dolder en Soesterberg kom je langs het Nationaal Militair Museum. In de gemeente Bunnik ligt de kleine woonplaats Vechten. Met slechts 130 inwoners is het aantal inwoners wellicht niet zo groot, de historie is dat wel want hier kun je de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie beleven. Deze fietsroute is ook te fietsen met onze gratis Fiets App. Informatie over de afstapmomenten is op elk moment op de smartphone te lezen.Fietsroute van de week (23) | Fietsroute langs de Midden-Regge

De rivier de Regge is een 46 kilometer lange Overijsselse rivier die onder andere loopt door de plaatsen Nijverdal, Den Ham en Hellendoorn. De rivier begint bij Landgoed Westerflier ten zuidwesten van Diepenheim als een aftakking van de Schipbeek. Bij Ommen mondt de Regge uit in rivier de Vecht. Rondom de Regge zijn er diverse bezienswaardigheden en ondernemers te bezoeken. Met de fietsrouteplanner van Fietsnetwerk kun je vooraf de mooiste afstapmomenten toevoegen om ze onderweg gaan te bekijken. 

Themaroutes | Fietsroutes langs Middeleeuwse kastelen

Doordat de Noormannen tussen de jaren 800 en 1000 Europa onveilig maakten vanwege het plunderen van boerderijen en dorpen, probeerden de mensen zich te beschermen. De welgestelden bouwden daarom een muur of wal om hun huis. Vanaf het jaar 1400 ging men over naar torens. Deze waren eenvoudiger te verdedigen, doordat verdedigers een beter uitzicht hadden op de aanvallers. Later werden deze torens uitgebreid en ontstonden er kastelen.

Fietsroute van de week (22) | Fietsroute Deelerwoud en Veluwezoom

Terlet is het ecoduct dat Deelerwoud verbindt met het Nationale Park Veluwezoom. Herten, reeën, reptielen en ook wilde zwijnen kunnen zich hierdoor vrij bewegen tussen deze gebieden. De Veluwezoom werd in 1930 het eerste nationale park van Nederland. Voor een groot deel bestaat het heuvelachtige gebied uit enkele zandverstuivingen, bos en heide. Een goede locatie om wild te spotten is De Elsberg. Centraal in het park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. De fietsroute loopt ook door het Deelerwoud.