Fietsroutes Utrecht

Fietsroutes Utrecht

Fietsroutes Utrecht

Fietsroutes in de provincie Utrecht voeren jou langs bijzondere natuurgebieden met bos, heide, diverse plassen en rivieren. Of je nu langs de Vecht, Rijn of rond Amersfoort fietst, de vele kastelen en landgoederen laten jou de rijke geschiedenis van de provincie beleven. Fiets bijvoorbeeld eens door de Kromme Rijnstreek. Voor bijzondere natuur kun je kiezen voor een fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug of voor het Vecht- en plassengebied. En ken je het mooie polderrijke gebied tussen de rivieren de Lek en de Linge al?

Lees verder en ontdek meer over deze schitterende provincie!

Fietsroutes in Utrecht

Tussen Lek en Linge_klein

Fietsen 'Tussen Lek en Linge'

Vlakbij de stad Utrecht ligt een schitterend authentiek stukje Nederland. Je vindt er uitgestrekte polders, uiterwaarden, lange dijken, oude molens en boerderijen en historische plaatsen met beschermde stadsgezichten. We hebben het over het gebied tussen de rivieren de Lek en de Linge waar je fantastisch kan fietsen. Geniet er van de rust in de nog relatief onontdekte natuur van de Zouweboezem bijvoorbeeld.  Bewonder historische steden als Vianen, Ameide en glasstad Leerdam. Er is genoeg te beleven voor jong en oud, wij maakten dan ook vijf fietsroutes die variëren in thema en lengte. Bekijk deze schitterende fietsroutes 'Tussen Lek en Linge' en trek erop uit!

Fietsen in en om Amersfoort

Fietsen in en om Amersfoort

Tijdens het fietsen in Utrecht kun je de historische stad Amersfoort op verschillende manieren bekijken: per Tuk Tuk, via een rondvaart met de Waterlijn onder leiding van een gids, op de step, in een sloep, of uiteraard op de fiets! Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de vele musea. Of haal jouw 'Raddraaiersdiploma' in de Koppelpoort! Rondom Amersfoort zijn er mooie mogelijkheden om te fietsen. Kies bijvoorbeeld voor een knooppuntenroute door het natuurgebied Bloeidaal en De Schammer bij Leusden. Dit gebied is vanaf 2007 weer in ere hersteld. Je fietst door een gevarieerd landschap met bloemrijke hooilanden, rietlanden en moerasbossen. Maar ook op de landgoederen Den Treek-Henschoten en ‘t Heihuis is het prachtig om te fietsen. De landgoederen liggen op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Door het landgoed Den Treek zijn verharde fietspaden aangelegd door de particuliere eigenaren, zij willen dat jij ook kunt genieten van dit prachtige gebied. Een mooi stukje Utrecht!

Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug

Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een hoge zandrug in het landschap dat loopt vanaf de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. Kies je voor een knooppuntenroute door het zuidelijke gedeelte van dit gebied in Utrecht, dan fiets je door het Nationaal Park. De fietsroutes leiden jou langs de stuwwal, heide, bossen, landgoederen, uiterwaarden en kastelen. Spring op de fiets en geniet van de prachtige natuur die dit unieke stukje Utrecht jou te bieden heeft!

De Kromme Rijnstreek op de fiets

De Kromme Rijnstreek op de fiets

De streek die zijn naam dankt aan de rivier de Kromme Rijn. De rivier loopt vanaf Wijk bij Duurstede tot de stadbuitengracht in Utrecht. Het is een prachtig gebied met fraaie fietsroutes. Langs de Kromme Rijn staan verschillende kastelen en landgoederen waardoor je al snel een kastelenroute fietst. In dezelfde streek, bij Langbroek, ligt het natuurgebied Kolland en Overlangbroek. Het gebied is een Natura 2000-gebied en geniet hierdoor op Europees niveau bescherming. Wat zo bijzonder is in dit gebied is het essenhakhout, een zeldzaam bostype. Maar liefst 85% van al het essenhakhout in de wereld staat in dit deel van het Kromme Rijn-gebied. Om het hakhout in stand te houden moeten de stobben iedere vijf tot acht jaar worden afgezet. Op de stobben groeien weer zeldzame levermossen waar de Sleedoornpage, een bedreigde vlindersoort, op leeft. Het is dus zeker de moeite waard om tijdens een fietsroute dit natuurgebied te bekijken.

Fietsen in het Vecht- en plassengebied

Fietsen in het Vecht- en plassengebied

Wanneer je langs de Vecht fietst kom je tal van historische gebouwen tegen. Vroeger was de rivier een belangrijke verbinding tussen de Zuiderzee en het Achterland. Vlak naast de Vecht ligt ook een Natura 2000-gebied: de Oostelijke Vechtplassen. In dat gebied liggen onder andere de bekende Loosdrechtse- en Maarsseveense Plassen. En aan de westelijke kant van de Vecht de Vinkeveense Plassen. Geniet vooral van de mooie uitzichten op de plassen tijdens jouw fietsroute door Utrecht.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant