Fietsroutes Limburg

Fietsroutes in Limburg

Fietsroutes in Limburg

Alle routes in Limburg geven je het gevoel alsof je even in het buitenland bent geweest. Hoor de vriendelijke klanken van de taal, geniet van een stukje vlaai of dineer met het typisch Limburgse gerecht, zuurvlees. Wil je daadwerkelijk bewijzen dat je in het buitenland bent geweest? Maak dan gewoon een selfie op het enige drielandenpunt van Nederland. De provincie is opgedeeld in noord, midden en zuid. De rivier de Maas stroomt over de gehele lengte door de provincie van zuid naar noord.

Fietsroutes in Limburg

Een fietstocht door het noorden van de provincie

Een fietstocht door het noorden van de provincie

De knooppuntenroutes in dit deel van de provincie voeren je over zandgronden die in het verleden ontstaan zijn door aanvoer van de Rijn. Dat was vroeger de belangrijkste rivier in de provincie, nu is de Maas de belangrijkste rivier. Ontdek in dit deel van Limburg het prachtige Nationaal Park De Groote Peel, dat overlap in Noord-Brabant heeft. Het huidige moeraslandschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Door het afgraven zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan, zoals de plas Aan het Elfde. Het is één van de meest vogelrijke gebieden in West-Europa. Heel anders, maar ook in het noorden te vinden, is het Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn hier veel mogelijkheden om een mooie knooppuntenroute te fietsen langs heide, kronkelende beekjes en bossen.

Routes door Midden-Limburg

Routes door Midden-Limburg

Wie gaat fietsen in het middelste deel van de provincie komt veel water tegen. In dit deel van Limburg zijn de Maas en de Maasplassen een populaire bestemming, omdat er van alles te beleven is op het gebied van watersport. De Maasplassen (3000 hectare) zijn samen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Je kan fietsen in Midden-Limburg om langs het prachtige natuurgebied te komen. Het is leuk om uw fietstocht te combineren met een tochtje op een waterfiets, een pauze op het strand of een oversteek met één van de pontjes. Genoeg water gezien? Ga dan fietsen in het Heuvelland.

Fietsen door het zuidelijke deel

Fietsen door het zuidelijke deel

Tijdens fietsen in het Zuiden van Limburg fiets je door de streek van heuvels en dalen. Enorm bekend zijn de grotten van Valkenburg. Eigenlijk zijn dit groeven, omdat ze door de mens gemaakt zijn. Al sinds de Romeinse tijd zijn er in deze krijtsteengroeven blokken gezaagd die als bouwstenen moesten dienen. Het leuke is dan ook dat u bij veel monumentale gebouwen in Limburg ziet dat deze met krijt/mergelblokken zijn opgebouwd. Zeker in Maastricht kom je ze tegen. Wist je trouwens dat je zelfs door de grotten kunt fietsen? Ook de Vaalserberg is een begrip voor de regio.

Fietsroutes in het zuiden van de provincie, en dan met name het gebied van Vaals en omgeving, zijn een uitdaging omdat het zo’n heuvelachtig landschap is. Niet voor niets is het een populair gebied voor fiets- en wielerevenementen zoals Limburgs Mooiste, de Amstel Gold Race en de Eneco Tour. Er zijn tal van routes mogelijk. Toe aan een echte uitdaging? De Vaalserberg is de hoogste heuvel van Nederland (322,7m boven NAP). De beloning is de Wilhelminatoren, een uitkijktoren over het gebied. Vlakbij de top ligt ook het Drielandenpunt.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant