Fietsroutes Overijssel

Fietsroutes Overijssel

Fietsroutes Overijssel: vijf streken met veel variatie!

Houd je van water, slingerende wegen en karakteristieke boerderijen? Plan dan eens een paar mooie fietsroutes in Overijssel. De provincie bevat vijf streken met landschappen die zeer gevarieerd zijn, ontstaan door hoe de bewoners vroeger met de ondergrond zijn omgegaan. Eerst werden de relatief hoog gelegen gebieden gekozen als woonplek. Pas later werden de nattere gebieden bruikbaar gemaakt voor bewoning. De bodem van de provincie loopt af van Oost naar West, met in het Westen de natste gebieden en in het Oosten de drogere zandgebieden. Er zijn veel stuwwallen te vinden in de provincie, vooral in het Oosten. Dit zijn restanten van de IJstijd en heel kenmerkend voor Overijssel. Kortom, in Overijssel zijn genoeg afwisselende knooppuntenroutes te vinden!

Fietsroutes in Overijssel

Fietsen Salland IJseldelta en Overijssel

Fietsen in Salland en langs de IJsseldelta

Het Salland-gebied loopt langs de IJssel: van Zwolle tot Deventer tot en met de Sallandse heuvelrug. Een knooppuntenroute in dit gebied leid jou door het licht glooiende landschap langs oude boerderijen en landhuizen, maar ook langs kanalen, weteringen, Hanzesteden zoals Zwolle en Deventer en natuurlijk de prachtige IJssel. De monding van de IJssel is één van de Nationale Landschappen in Nederland. Fiets hier, al dan niet elektrisch, rond tussen de hoge terpen bij Kampereiland en Mastenbroek. Geniet van de vogels die graag vertoeven in het land rond de IJsseldelta. In de lente kijk jij je ogen uit wanneer de bloemen vol in bloei staan in de uiterwaarden. Fiets jij graag in Overijssel, dan mag een fietsroute langs de IJsseldelta zeker niet ontbreken!

Ontdek Twente met Fietsnetwerk.nl

Ontdek Twente met Fietsnetwerk.nl

Kies eens voor een fietsroute door dit prachtige deel van Overijssel. De streek waar de Tukkers wonen is werkelijk schitterend om doorheen te fietsen. Bos en open velden wisselen elkaar steeds af. Je vindt hier mooie natuurgebieden zoals het Lutterzand en de Friezenberg. Van Noord tot Zuid wordt Twente doorsneden door een heuvelrug. Rond Oostmarsum, Denekamp, Nijverdal en Markelo vind je veel bossen. Aan de rand van Zuid-Twente, tegen de Duitse grens, liggen een paar bijzondere veengebieden. In de periode van turfwinning werden grote delen afgegraven. Inmiddels zijn een paar van de overgebleven veenmoerassen weer in ere hersteld. Een knooppuntenroute door het afwisselende Twentse landschap is een must bij jouw bezoek aan de provincie.

Fietsroutes langs Giethoorn

Fietsroutes door het Vechtdal en de Kop van Overijssel

Het gebied het Vechtdal ligt ruwweg tussen Zwolle, Meppel, Hoogeveen, Coevorden en Vroomshoop. Er liggen twee grote natuurgebieden in deze streek waar veel mooie knooppuntenroutes doorheen gaan. In het Noorden vind je het Reestdal, met hooilanden, bos, heide en oude authentieke boerderijen. In het zuiden van dit deel van Overijssel vind je de Lemelerberg met stille heideterreintjes, loofbos, zandverstuivingen en diverse bronnen.

In de Kop van Overijssel ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Je ziet er de overgang van open water tot moerasbos. Met mooie oeverbegroeiing, dichtgroeiend water, rietlanden en drijftillen. Fietsroutes brengen je langs de hooilanden, Vollenhove of het bekende Giethoorn. Zie onderweg hoe bij Steenwijk en Vollenhove op de stuwwallen nog mooie houtwallen liggen. Kortom: kilometers fietspad liggen in Overijssel klaar om ontdekt te worden!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant