Fietsroutes Noord-Holland

Fietsroutes Noord-Holland

Afwisseling in Noord-Holland

Molens, natuurparken, de Wadden, vissersplaatsen, polders, duinen, steden en kustplaatsen. Ontdek de provincie met fietsroutes in Noord-Holland en ervaar de mix tussen natuur, cultuur en historie. De provincie bestaat voor een groot deel uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Als je de provincie opdeelt in twee delen dan krijg je een noordelijk en een zuidelijk deel. Beschouw je het Noordzeekanaal als grens dan krijg je in het zuidelijke deel de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, ’t Gooi en Schiphol. En in het noordelijke deel de Zaanstreek, Beemster, Waterland en Texel.

Fietsroutes in Noord-Holland

Ontdek de nationale parken

Ontdek de nationale parken

Nationale Parken op de fiets zijn altijd boeiend. Nederland heeft in totaal 20 Nationale Parken, waarvan er twee in deze provincie liggen. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een uitgestrekt bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Naast vogels, vlinders, herten en konijnen lopen in dit gebied ook kuddes wilde paarden en bizons rond. Er zijn mogelijkheden voor korte of lange fietsroutes in dit deel van Noord-Holland. Het tweede gebied is Nationaal Park Duinen van Texel. Dat gebied is groot want het omvat vrijwel het hele Texelse duingebied, inclusief zandplaat De Hors, de Texelse bossen en De Slufter. Er lopen prachtige fietsroutes door dit afwisselende landschap met heidevelden, duinvalleien, duinen, dichte bossen en strand.

Historie aan de oostkust

Historie aan de oostkust

Fietsen naar Volendam en Enkhuizen is absoluut de moeite waard, maar de oostkant van Noord-Holland heeft meer te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van historische stadjes als Hoorn, of het eiland Marken? Volendam trekt jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers. De haven, palingrokerij, bekende zangers en klederdracht trekken nogal wat mensen. Maar op de fiets is het gebied ook prachtig te beleven door te fietsen langs het IJsselmeer, de graslanden van Waterland en de moerasgebieden. Enkhuizen wordt ook wel de 'Haringstad' genoemd. Dat komt omdat de stad vroeger het centrum was voor de haringvisserij. Fietsroutes leiden je langs kleurrijke velden als de bloembollen in bloei staan. Enkhuizen ligt aan het IJsselmeer, fietsend bij het water kun je mooie uitzichten verwachten. Of breng er een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Vind je het leuk om tijdens je fietstocht van Noord-Holland naar Flevoland te gaan? De Houtribdijk is de verbinding naar Lelystad, waar je overheen kunt fietsen met uitzicht over het water.

Langs duinen, strand en polders

Langs duinen, strand en polders

Fietsroutes rond Alkmaar lopen door de duinen, langs het strand, de polders en de bollenvelden van Noord-Holland. En als je er dan toch wilt gaan fietsen, bezoek dan gelijk de bekende Alkmaarse Kaasmarkt. De Kaasmarkt is er elke vrijdagmorgen van begin april tot begin september. Van 10.00 uur tot 12.30 uur gaan de kaasdragers op het Waagplein aan de slag. Het is een wereldberoemd en bontgekleurd spektakel. Mijd je liever de drukte? Ga dan fietsen rond Alkmaar en geniet van de natuur.

Fietsen in de hoofdstad van Nederland

Fietsen in de hoofdstad van Nederland

Er is bijna geen stad ter wereld waar zoveel gefietst wordt als in Amsterdam. Bijna veertig procent van de verplaatsingen in Amsterdam gaan per fiets. Het is voor een Amsterdammer namelijk de meest logische manier om zich te verplaatsen, want de 17e- eeuwse binnenstad is door de smalle straten gewoon simpelweg niet goed toegankelijk voor auto’s. Dus heb je zin in een dagje Amsterdam? Plan dan gewoon eens een leuke fietstocht door de stad en ga fietsen in Amsterdam langs de grachten, het Anne Frank Huis, het Johnny Jordaanplein of waar dan ook.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant