Fietsroutes Brabant

Fietsroutes Brabant

Heerlijk fietsen in Noord-Brabant

Een leuke fietsroute plannen in de provincie Brabant is geen enkel probleem. De provincie is op te delen in drie prachtige regio’s. Met vier nationale parken, een dosis Brabantse gastvrijheid en gezelligheid is elke fietstocht een garantie voor succes.  En vergeet niet de prachtige steden zoals Den Bosch, Tilburg en Breda. Het zal je misschien niet als eerste te binnen schieten maar een fietsroute maken door één van deze steden brengt je langs plekken die je in de buitengebieden niet tegenkomt. Brabant kent namelijk een rijke geschiedenis waarover in deze steden veel is terug te vinden.

Fietsroutes in Noord-Brabant

Routes tussen de Peel en Maas

Routes tussen de Peel en Maas

Laat je verbijsteren door de veelzijdige landschappen in deze regio. Tussen het gebied Peel en Maas liggen, dicht op elkaar, zeer afwisselende landschappen, die je kunt ontdekken met een knooppuntenroute. Aan de Noordkant stroom de rivier de Maas. Wanneer je hier fietst maak je kennis met de dijk, kleine dorpjes en oude vestingstadjes als Megen, Ravenstein en Grave. Ontdek in natuurgebied De Maashorst het agrarische landschap en gezellige dorpjes. Of fiets door het Groene Woud, een gebied met een unieke mix van natuur, cultuur en vermaak. Het Groene Woud is gelegen in tien gemeenten met grootschalige, aaneengesloten authentieke landschappen. Wanneer je na al dat natuurschoon behoefte hebt aan wat meer gezelligheid, mag een stad als 's Hertogenbosch natuurlijk niet ontbreken in dit prachtige deel van de provincie.

Routes in west- en midden Brabant

Routes in west- en midden Brabant

Met behulp van onze knooppuntenroutes in dit deel van de provincie fiets je onder andere langs verschillende rivieren. Je ontdekt hier dat er veel mogelijkheden zijn voor waterrecreatie. Fiets langs het bekende Nationaal Park De Biesbosch of langs leuke vestingsteden als Willemstad en Geertruidenberg. Natuurlijk mag de Baronie van Breda ook niet ontbreken op je verlanglijstje. Voor mensen die wel van een beetje uitdaging houden: fiets naar de bijzondere overgang van de hoge zandgronden van het westelijke deel met historische bos- en heidelandschappen, naar het laag gelegen zeekleigebied van Zeeland. Dit gebied heet de Brabantse Wal, waarin natuurgebied het Markiezaatsmeer ligt met daarin een broedgebied met de meeste soorten broedvogels van Nederland. En bent u fan van de TV-serie Dokter Tinus? Dan fietst u natuurlijk even door naar Woudrichem.

Fietsroute in de Kempen of de Peel

Fietsroute in de Kempen of de Peel

Ontdek het zuid-oostelijke deel van de provincie door verschillende routes te fietsen. Ook in dit gedeelte van de provincie zijn er volop mogelijkheden voor een knooppuntenroute in de Kempen of de Peel. De Brabantse Kempen bestaat uit Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mieren. Stuk voor stuk dorpen met een eigen, specifieke sfeer. In het gebied liggen prachtige bossen, heide en kleine beekjes die door het landschap slingeren. Het gebied De Peel kent een vochtig hoogveengebied. Het huidige moeraslandschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Daardoor zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan, zoals de plas Aan het Elfde. Door de vele aanwezige vennetjes is het in Nationaal Park De Groote Peel aantrekkelijk voor vogels. Het is zelfs één van de meest vogelrijke gebieden in West-Europa. Alle reden om dit gebied van Brabant verder te ontdekken op de fiets.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant