Fietsroutes Veluwe

Fietsroutes Veluwe

Genieten tijdens de fietsroutes op de Veluwe

De Veluwe is een van de mooiste gebieden in Nederland om op de fiets te ontdekken. Elk stuk in het gebied heeft haar eigen unieke verrassing. Ga op safari en ontdek de Nederlandse ‘Big Five’: edelherten, wilde zwijnen, reeën, bevers en zeehonden. Binnen het beschermd natuurgebied hebben zich velen horeca en andere bezienswaardigheden gevestigd. Soms is het goed zoeken als deze locaties verstopt zitten in de natuur. Maak gebruik van de fiets app om de ze op te sporen of maak er een speurtocht van. Ontdek het met de fietsroutes van Fietsnetwerk.

Fietsroutes op de Veluwe

Fietsroutes op de Veluwe

Fietsroutes op de Veluwe

Het natuurgebied ligt in de provincie Gelderland en heeft een omvang van ongeveer 91.200 hectare. Een groot gedeelte bestaat uit bos, waar gelukkig veel fietspaden doorheen kruisen. Na de Waddenzee is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied globaal begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Het bestaat voornamelijk uit droge bossen, natte en droge heide, vennen en zandverstuivingen. Leuk om te weten: de stuwwallen zijn gevormd in de voorlaatste ijstijd (zo’n 15.000 jaar geleden), doordat het landijs grote hoeveelheden, door de rivieren aangevoerd zand en grond voor zich uit en opzij duwden.

Nu genieten we voornamelijk van het gebied voor de rust van de natuur, bijzondere dieren en (sportief) vermaak. Het is dan ook niet gek dat er talloze fietsroutes lopen door het gebied. In en rondom de omgeving zijn er veel bezienswaardigheden en andere iniatieven ontstaan. Het natuurgebied biedt daarom genoeg vermaak voor een dagje uit of een weekendje weg voor iedereen!

Fietsroutes door de Noord-Veluwe

Fietsroutes door de Noord-Veluwe

Als je een fietsroute over de Noord-Veluwe fietst kom je tot de ontdekking dat er veel bos is, maar ook veel zand. Tot het jaar 1900 was dit gedeelte namelijk één uitgestrekt zandgebied. Inmiddels is er in totaal nog maar 1400 hectare aan zandverstuivingen op de Veluwe te vinden. Rond Kootwijk ligt één van de grootste actieve stuifzandgebieden van Europa. Fietsroutes door dit deel van de Veluwe geven een beleving alsof je door de woestijn fietst. Juist door die ruimte was deze plek bij uitstek geschikt voor de radioverbinding met onze voormalige koloniën, en zo ontstond Radio Kootwijk. Maar ook het Beekhuizerzand bij Harderwijk is een bezoekje waard.

Fietsroutes door Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsroutes door Nationaal Park De Hoge Veluwe

Hoewel je er een heerlijk eind kunt fietsen is het park minder groot dan veel mensen denken. Slechts 5% van de Veluwe bestaat uit het Nationale Park De Hoge Veluwe en dat zegt iets over wat er allemaal nog meer te beleven is...  Een tocht door het Park is ook prima combineren met wat culturele activiteiten op het park, zoals een bezoek aan het Kröller-Müllermuseum of aan het befaamde St. Hubertus-jachtslot.

Veelgestelde vragen

Welke dieren kan ik tegenkomen bij de Veluwe?

Naast de Nederlandse Big Five - edelherten, wilde zwijnen, reeën, bevers en zeehonden - leven er velen andere dieren in het natuurgebied. Bijvoorbeeld de Moeflon, dit is een bijzonder schaap. Ook kan je vossen, dassen en boommarter tegenkomen. Uiteraard zijn er ook honderden verschillende vogels te spotten. Dus ben jij een fanantieke spotter? Breng zeker een bezoek aan het de Veluwe. Verder zijn er meerdere amfibieën, reptielen en insecten te vinden. Kijk voor meer informatie over de dieren op de website van de Veluwe.

Welke regels zijn er te volgen bij een bezoek aan de Veluwe?

Als bezoeker van het natuurgebied wordt er verwacht dat je met respect met de omgeving omgaat. Natuurlijk om deze prachtige wandel- en fietsgebieden in stand te houden. Daarom vragen we ook aandacht te schenken aan de regelementen bij een bezoek aan de Veluwe. Voor enkele stukken in het gebied is wordt ook gevraagd om een entree- en parkeervergoeding voor het onderhouden van het park. Houdt hier rekening mee bij een gepland bezoek. Bekijk alle regelementen op de website van De Hoge Veluwe.

Hoeveel kost een bezoek aan de (Hoge) Veluwe?

Je hebt zelf in de hand hoeveel een uitje mag kosten. Bij sommige gebieden wordt gevraagt een entreeticket en/of parkeerticket af te nemen, zoals Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bekijk voor actuele prijzen op https://www.hogeveluwe.nl/nl/bezoek-het-park/entreeprijzen. Andere gedeeltes van de Veluwe zijn vrij te betreden. Let op: op deze plekken is er niet altijd een geschikte parkeergelegenheid. Ook zijn er meerdere activiteiten te doen die het budget kunnen bepalen. Er zijn horecagelegenheden, museau en andere activiteitenorganisaties gevestigd.

Is het mogelijk om fietsen te huren bij de Veluwe?

Ja, er zijn meerdere opties voor het huren van een fiets. Deze worden zowel particulier als vanuit het park zelf aangeboden. Bij een entreeticket van Park De Hoge Veluwe kan je gratis gebruik maken van een leenfiets. Mocht je vanuit een ander punt het park betreden, dan raden we aan om in de omgeving te zoeken naar een fietsaanbieder. Verblijf je bij een hotel/camping in de buurt van de Veluwe? Vaak hebben zij zelf- of informatie over leenfietsen. Ook zijn deze locaties vaak het ideale startpunt van een fietsroute.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant