Fietsroutes Veluwe

Fietsroutes Veluwe

Ontdek de prachtige fietsroutes op de Veluwe

Als je gaat fietsen op de Veluwe wordt je verrast door de enorme diversiteit. De fietspaden brengen je natuurlijk door de bossen maar ook langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen en zo ontdek je de grootse natuur van misschien wel  het mooiste fietsgebied van Nederland. In combinatie met de Fiets app kun je de fietsroutes op de Veluwe maximaal beleven.

Fietsroutes op de Veluwe

Fietsroutes op de Veluwe

Fietsroutes op de Veluwe

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en meet ongeveer 91.200 hectare. Veel daarvan bestaat uit bos, waar gelukkig veel fietspaden doorheen kruisen. Na de Waddenzee is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied globaal begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Het bestaat voornamelijk uit droge bossen, natte en droge heide, vennen en zandverstuivingen. De stuwwallen zijn gevormd in de voorlaatste ijstijd (zo’n 15.000 jaar geleden), doordat het landijs grote hoeveelheden, door de rivieren aangevoerd zand en grond voor zich uit en opzij duwden.

Fietsroutes door de Noord-Veluwe

Fietsroutes door de Noord-Veluwe

Als je een fietsroute over de Noord-Veluwe fietst kom je tot de ontdekking dat er veel bos is, maar ook veel zand. Tot het jaar 1900 was de Noord-Veluwe namelijk één uitgestrekt zandgebied. Inmiddels is er in totaal nog maar 1400 hectare aan zandverstuivingen op de Veluwe te vinden. Rond Kootwijk ligt één van de grootste actieve stuifzandgebieden van Europa. Fietsroutes door dit deel van de Veluwe geven een beleving alsof je door de woestijn fietst. Juist door die ruimte was deze plek bij uitstek geschikt voor de radioverbinding met onze voormalige koloniën, en zo ontstond Radio Kootwijk. Maar ook het Beekhuizerzand bij Harderwijk is een bezoekje waard.

Fietsroutes door Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsroutes door Nationaal Park De Hoge Veluwe

Hoewel je er een heerlijk eind kunt fietsen is het park minder groot dan veel mensen denken. Slechts 5% van de Veluwe bestaat uit het Nationale Park De Hoge Veluwe en dat zegt iets over wat er allemaal nog meer te beleven is op de Veluwe...  Een tocht door Park De Hoge Veluwe is ook prima combineren met wat culturele activiteiten op het park, zoals een bezoek aan het Kröller-Müllermuseum of aan het befaamde St. Hubertus-jachtslot.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant