De 5 mooiste fietsroutes van de Veluwe

Fietsen op de Veluwe

Wat zijn mooie fietsroutes in de omgeving Apeldoorn en Arnhem?

Genieten van de pracht van een natuurgebied doet je nog meer, als je dat actief doet. Stap daarom op de fiets en ontdek de pracht van de Veluwe. Ben je op zoek naar een leuke fietsroute? Zoek dan niet verder! Fiets bijvoorbeeld een historische route en geniet overdag van de prachtige landschapstypen en rijke geschiedenis in het gebied. Vervolgens sluit je de dag af met een biertje van Bierbrouwerij de Uddelaer. Dit zijn de 5 leukste routes van de Veluwe voor een fietsweekend.

Wat is de Veluwe?

De Veluwe is een natuurgebied in het midden van Nederland van ruim 1.000 vierkante kilometer. Het is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De streek staat bekend om zijn prachtige diverse landschappen. Denk aan loof- naald en gemengde bossen, natte en droge heidevelden en stuifzandlandschappen. Je vindt het hier allemaal. De diversiteit is precies wat de Veluwe zo uniek maakt. Je kunt hier urenlang ongestoord genieten van de natuur, zonder een auto tegen te komen. Waar kan dat nog? 

Er zijn ook genoeg leuke restaurantjes waar je even kunt stoppen en je hebt keus uit diverse overnachtingen. Zeker een aanrader om even te blijven slapen: binnen 1 dag ben je nog niet uitgekeken (en gefietst). Fietsen op de Veluwe is fantastisch.

Waar moet je naartoe op de Veluwe?

Het natuurgebied ontdek je het beste op de fiets. Zo kun je in alle rust genieten van al het moois dat deze regio te bieden heeft. Het uitgestrekte landschap kent ontelbaar veel fietsroutes. Als het kan, stap dan vroeg in de ochtend op de fiets: dan is de Veluwe op zijn mooist. Het dauwlaagje op de bladeren en de wolkenmist boven de grond maakt het landschap net nog even spectaculairder. En als je mazzel hebt, spot je nog een edelhert. Neem daarom vooral je camera mee!

Alle vijf routes zijn te vinden in de Fietsnetwerk App. Wist je dat je met de 
fietsroute app ​​van Fietsnetwerk de routes met volledige routebegeleiding kunt fietsen? Je ziet in één oogopslag waar je heen moet om de knooppunten te volgen. Onderweg krijg je vanzelf een melding als je in de buurt van een bezienswaardigheid komt.

Zet de routebegeleiding aan naar de bezienswaardigheid, en zet na je bezoek weer de begeleiding aan om terug naar de 
knooppuntenroute te fietsen. Zo hoef je dus niets te missen. Maak het jezelf gemakkelijk en download de app gratis in de app store.

Wij zochten de vijf mooiste (meerdaagse) fietstochten voor je uit voor een heerlijk weekendje fietsen. Lees gauw verder voor de leukste bezienswaardigheden, restaurants en meer tips.


FietsrouteoverdeVeluwe

1. Fietsroute over de Veluwe - 110 km

In de middeleeuwen werd er veel hout gekapt in de Veluwse bossen. Door deze ontbossing ontstonden er verschillende zandverstuivingen en zandduinen. Hierdoor is de mens uit het gebied weggetrokken en had de natuur vrij spel. Echter zijn de bossen die je onderweg tegenkomt pas ontstaan aan het einde van de 19e eeuw. Er werden grote aantallen bomen geplant voor houtproductie. Zo werd de regio weer aantrekkelijk om te wonen en recreëren.

Fiets heerlijk onder de bomen tijdens deze fietstocht van 7 uur (normale fiets) of 5,5 uur (elektrische fiets). Met deze route verken je de noordelijke helft van de Veluwe. Van Nunspeet rijd je via Epe, Vierhouten en Elspeet naar Apeldoorn. Onderweg kom je onder andere langs het Bezoekerscentrum Zandenbos en het indrukwekkende Verscholen Dorp. Daarna kom je langs de grootste zandverstuiving van West-Europa: het Kootwijkerzand. Doorkruis de bossen van Uddel naar Ermelo, wie weet zie je de kudde schapen van Schaapskooi Ermelo op de heide lopen! Langs de rand van Harderwijk fiets je over het Beekhuizerzand terug richting Nunspeet.

Je kunt de hele dag genieten van het afwisselende landschap, of de route verdelen over meerdere dagen. Leuk om er een weekendje weg van te maken; in de Veluwse dorpjes zijn er verschillende horeca en verblijfplaatsen te vinden. Tip: blijf slapen in StayOkay Apeldoorn en ga lunchen bij Bakkerij en lunchroom Uniek.

Te doen onderweg:

KoninklijkeFietsrouteVeluwe

2. Koninklijke fietsroute - 150 km

Deze fietsroute van vorstelijk allure moet je een keer gefietst hebben. Met zijn royale lengte van zo'n 150 kilometer fiets je langs de koninklijke paleizen. Hoewel ongeveer de helft van de route door het Utrechtse landschap gaat, trakteert de andere helft je op de typische Veluwse natuur. En geloof ons, Paleis Het Loo en Paleis Soestdijk zijn echt het mooist te zien vanaf de fiets. Daarna passeer je het Versailles van Nederland en het standbeeld van Juliana en Bernhard in Soestdijk.

Tijdens deze tocht geniet je van de stad en de natuur. Er is genoeg te zien en te doen, want er zijn meer koninklijke afstapmomenten. Bewonder kasteel De Schaffelaar in Barneveld en de kathedraal van Radio Kootwijk, een industrieel erfgoed midden in de natuur.

Blijf een nachtje slapen in de StayOkay Apeldoorn. Ideaal, want deze ligt midden in de route. Omdat het grootste gedeelte van Kroondomein Het Loo is geopend van 25 december tot 15 september, wordt aangeraden deze route tijdens deze periode te gaan fietsen. Je doet er 10 uur en 12 minuten over met de normale fiets en ruim 8 uur met een e-bike.

Te doen onderweg:

 

3. Fietsroute Veluwse volksverhalen (deel 1) - 63 km

Deze fietsroute kent volksverhalen van vroeger toen er nog geen televisie of radio was en er verhalen werden verteld. De route bestaat uit twee delen. Je hoeft ze niet allebei te fietsen, maar je kunt ze wel heel leuk met elkaar combineren. Stap op de fiets en ontrafel de mysteries van de Veluwe.

Deel 1 brengt je door Ermelo, Uddel, Hoog Soeren, Kootwijk, Stroe en Garderen. Terwijl je nietsvermoedend fietst, verschijnen deze karakteristieke Veluwse dorpjes uit het niets tussen de bossen. Je zult zien dat hier ook veel boerderijen te vinden zijn. Eeuwen geleden werkten de inwoners hier voornamelijk als boer. Het was een armoedig bestaan waarbij men in de zomermaanden druk op het land aan het werk was, maar in de winter was er niet zo veel te doen. Terwijl de bewoners bij elkaar kropen, vertelden ze elkaar over onverklaarbare natuurverschijnselen en mysterieuze gebeurtenissen in het bos. Goddeloze monniken in Putten die zijn opgeslokt in Het Solse Gat, een onschuldige misdadiger die vrij wist te komen in Garderen, en een eeuwig jammerende jager die ronddwaalt in Hoog Soeren…

Je komt verder langs de prachtige Leuvenumse bossen en het Kootwijkerzand. Ook passeer je het interessante Onderduikershol in het Speulderbos. Neem een tussenstop bij de Bierbrouwerij De Uddelaer - Staverden voor een heerlijk verfrissend en welverdiend biertje. Mag het wat chiquer? Stop dan even bij Restaurant Nº15, naast het Boutique Hotel. Hier kan je ook heerlijk dineren en overnachten.

Te doen onderweg:


FietsrouteVeluwseVolksverhalen

4. Fietsroute Veluwse volksverhalen (deel 2) - 79 km

Na je overnachting kun je verder duiken in de Veluwse volksverhalen met deel 2. Ook deze route kent legendes van vroeger, toen er nog geen televisie of radio was en er verhalen werden verteld. Terwijl je ontspannen door Otterlo, Arnhem en Ede fietst, leer je over de wijsheden van weleer. Zo moet je net als de ‘brandende schaapherder’ voorzichtig zijn met wat je zegt, en moet je je niet laten verblinden door schoonheid zoals Johan van Otterloo.

Waarschijnlijk fiets je deze route niet als het nacht is, maar als de maan volop schijnt en daarmee het water van de Renkumse beek wit kleurt, heb je de kans om de Witte Juffer te ontmoeten. Maar wees gewaarschuwd: dat was een nare vrouw...

Deze fietsroute duurt met een normale fiets ruim 5 uur en met de elektrische fiets ben je een uur eerder klaar. Geniet van natuurgebieden zoals Planken Wambuis, het bos van Bennekom en de Ginkelse Hei. Kortom, een prachtig dagje weg vol verhalen, terug het verleden in.

Te doen onderweg:FietsrouteDeelerwoudenVeluwezoom

5. Fietsroute Deelerwoud en Veluwezoom - 106 km

Ben je dol op vogels? Dan moet je deze fietsroute een keer gedaan hebben. Een tocht van 6,5 uur of 5,25 uur (e-bike) brengt je door het Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud. Deze mooie natuurgebieden hebben uitgestrekte bossen die afgewisseld worden met heidevelden. Hierdoor kom je ook veel vogels tegen, gegarandeerd urenlang kijkplezier! Dit kan je met een gerust hart ook echt doen, want onderweg kom je de Stayokay Arnhem tegen waar je kunt rusten en dromen over de geelgors, tapuit en raaf die je die dag gezien hebt.

Vergeet zeker niet het Veluwetransferium Posbank te beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over de Veluwezoom. Meer de diepte in? Vliegbasis Deelen aan de rand van het Deelerwoud vertelt de bewogen geschiedenis van het terrein tijdens onder andere de Tweede Wereldoorlog.

Op dag twee geniet je van het Otterlose Zand, het Kootwijkerzand en de Hoog Buurlose Heide. Elk natuurgebied heeft zijn eigen charme. Tip: fiets tijdens zonsopgang of zonsondergang. Dan is de kans het grootst om een zwijn of ree tegen te komen. In de avond sta je misschien wel oog in oog met een boommarter, das of uil. Stap je in september of in oktober op de fiets? Dan kun je zomaar het burlen van herten horen. Heel bijzonder!

Te doen onderweg:

 

Op zoek naar meer routes in omgeving Apeldoorn en Arnhem?

Auteur: Ilse Bloemendal

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via