Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk - Baarn

N 52.1961148 / E 5.277026

Paleis Soestdijk is momenteel gesloten voor renovatie en ontwikkeling tot nationaal innovatiecentrum met onder andere hotel, publieksruimten en tentoonstellingen. Tegenover het Paleis vind je informatiecentrum en landmarkt De Parade. Hier ben je welkom om een kijkje te nemen. Klik door naar de website van Paleis Soestdijk voor de actuele openingstijden van de Parade.

Soestdijk geniet landelijke bekendheid als voormalige Oranjeresidentie. Van oorsprong is het echter een Amsterdamse buitenplaats. Het wordt gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff aan de dijkweg tussen Baarn en Soest. Oorspronkelijk heet het complex dan ook De Hofstede aen Zoestdijck. De zoon van Cornelis, Jacob de Graeff verkoopt het goed aan stadhouder Willem III. In 1795 verloor de familie het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk genationaliseerd. In 1815 kreeg de latere Koning Willem II het jachtslot cadeau voor zijn optreden in zijn veldslagen tegen de Fransen. Zijn Russische vrouw, Prinses Anna Paulowna, liet Soestdijk verbouwen tot een echt zomerpaleis.

Na 1815 krijgt het huis zijn karakteristieke Soestdijk vleugels. Het is mogelijk dat het naburige Kasteel Groeneveld hierbij een inspirerende rol heeft gespeeld. Beide huizen bezitten een corps-de-logis of een centraal deel dat uit een vierkant bestaat. Koningin-moeder Emma kwam er graag. Permanent bewoond werd Paleis Soestdijk pas vanaf 1937, toen prinses Juliana en prins Bernhard er hun intrek namen. Zij bleven er wonen tot hun dood in 2004. Sinds 1971 is het paleis Rijksbezit. Sinds enkele jaren is het paleis particulier bezit.

Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk
Amsterdamsestraatweg 1
3744 AA Baarn

Contactgegevens
T: +31355412841
E: info@paleissoestdijk.nl

Het paleis is gesloten vanwege renovatie. De Parade is wel geopend. Klik door naar de website van Paleis Soestdijk voor de actuele openingstijden van de Parade.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.