Fietsroutes Drenthe

Fietsroutes Drenthe

Fietsroutes in Drenthe

Met ruim 1700 km aan fietspaden, is de provincie Drenthe een ideale plek om een knooppuntenroute in te plannen. De routes in de provincie kunnen gaan langs Hunebedden, Nationale Parken of leuke plaatsen als Assen, Meppel en Zuidwolde. Drenthe is uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie van Nederland. Meer dan de helft van de fietspaden loopt gescheiden van de rijweg, zodat je zorgeloos kunt genieten van het natuurschoon om je heen. Stap op de fiets en ontdek of jij het ook vijf sterren waard vindt.

Fietsroutes in Drenthe

Ontdek de Drentse Hunebedden

Ontdek de Drentse Hunebedden

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Deze provincie heeft er maar liefst 54 van. De fietsroute langs de historische hunebedden brengt je langs bijzondere plekken. Sommige hunebedden liggen midden in een woonwijk en andere weer veel meer verscholen in de natuur. Door onderzoek weet men dat de hunebedden zo’n 5000 jaar geleden zijn gebouwd door het trechterbekervolk. Ze zijn gemaakt van zwerfkeien die door gletsjers uit de ijstijd waren meegevoerd. Wanneer je jouw knooppuntenroute wilt combineren met een bezoek aan een hunebed, kan bij de plaatselijke VVV's informatie krijgen over waar je deze eeuwenoude bouwwerken kunt bewonderen.

Fietsen door de Nationale Parken

Fietsen door de Nationale Parken

Er lopen veel mooie fietsroutes in de provincie, maar fietsen door de Nationale Parken is de moeite meer dan waard. Nationaal Park Dwingelderveld ligt in Zuidwest- Drenthe. Het park heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Geniet al fietsend van de prachtige orchideeën en andere beplanting zoals de jeneverbesstruiken. Een ander park, Het Nationaal Park Drents Friese Wold vind je in Zuidwest Drenthe, met een overlap in Friesland. De routes lopen hier door bos en stuifzanden. Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa is het best bewaarde laagland beekdallandschap van West-Europa. Natuur en landbouw gaan hier al duizenden jaren hand in hand. Het is een bijzonder Nationaal Park omdat het in haar grenzen dorpen heeft en voor meer dan de helft uit landbouwgrond bestaat. Op de ruim tienduizend hectare vind je de Drentsche Aa, beekdalen, kuddes met schapen, brinkdorpen en prachtige heide. Het gebied ligt tussen Assen, Gieten en Glimmen.

Fietsen naar Westerbork

Fietsen naar Westerbork

Wanneer je gaat fietsen naar Westerbork dan tref je hier een typisch brinkdorp. Brinkdorpen, of ook wel esdorpen, zijn dorpsvormen op zandgronden met bepaalde overeenkomsten. Maar denk je aan Westerbork, dan denk je al snel aan Kamp Westerbork. Het is indrukwekkend om tijdens je route een stop te maken bij het herinneringscentrum en stil te staan bij de geschiedenis van ons land, dit gebied en onze vrijheid. Op het terrein van voormalig Kamp Westerbork vind je ook de radiosterrenwacht. Hier opent zich een fascinerende wereld van het heelal, en je treft hier dan ook de grootste radiotelescopen van Europa.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant