Drie fietsroutes langs verscholen plekken op de Veluwe

drieverscholen

Fietsroutes buiten de gebaande paden op de Veluwe

De Veluwe is zo’n 91.200 hectare groot en toch kom je vaak weer bij dezelfde plekken terecht. Deze keer slaan we de Hoge Veluwe, Posbank, Kroondomein het Loo en Planken Wambuis even over. We verrassen je graag met fietsroutes naar andere plekken waar je misschien nooit van hebt gehoord of waarvan je bent vergeten dat het bestaat. 

Fietsroutes voor elk seizoen

Onderweg kom je natuurlijk langs de bekende Veluwse landschappen van heuvelachtige heidevelden, zandverstuivingen en dichtbegroeide bossen. Deze bossen zijn in het najaar extra magisch. Je fietst over een bed van bladeren,  in de verte hoor je een burlend hert en bij geluk (of juist niet) steekt er voor je neus een zwijn over. Maar ook tijdens de andere seizoenen is er genoeg te zien en te beleven. Wij kozen drie fietsroutes voor je uit die in elk seizoen bijzonder zijn.

 

fietsroute verborgen pareltjes op de Veluwe

1. Fietsroute Verborgen pareltjes op de Veluwe

Wanneer je over de Veluwe leest, lees je vaak over de Big Five: de vos, ree, schotse hooglander, het edelhert en het wilde zwijn. Deze dieren kun je zomaar tegenkomen tijdens je fietsroute, maar nog leuker is om ‘op jacht’ te gaan naar de verscholen plekken van de Veluwe. Deze zijn makkelijker spotten want ze blijven op hun plek staan. Toch zijn zijn ze wel zeldzaam, want je vindt ze niet zomaar. Wist je bijvoorbeeld dat er midden op de Veluwe een waterval te vinden is? Hoewel het geen enorme rotspartij is waar je kunt douchen onder de waterstroom, is deze aangelegde waterval toch een plek die je doet verrassen. En die andere verborgen parels op de fietsroute? We gaan nog niet alles verklappen...

Bijzonder afstapmoment: Waterval Loenen

Bekijk de route

fietsroute langs de Nederlandse Sahara

2. Fietsroute langs de Nederlandse Sahara

Van het Kootwijkerzand heb je misschien al eens gehoord of mooie beelden van voorbij zien komen. ‘Locals’ weten deze heerlijke plek goed te vinden en kinderen noemen de plek ook wel het strand zonder zee. Wanneer je vanaf de parkeerplaats het bospaadje op loopt, word je ineens verrast door een enorme zandvlakte. Gelijk aan het begin hiervan staat een uitkijktoren waar je na een korte klim uitkijkt over de hele ‘Nederlandse Sahara’. 

Elke derde zaterdag van juli is deze plek extra bijzonder. Dan verandert deze enorme zandvlakte in een bruisende plek met foodstands en podia met verrassende artiesten en kunstenaars voor ‘Theater op het Zand’. Dit evenement wordt één keer per jaar gehouden en de toegang is gratis.

Bijzonder afstapmomenten: Kootwijkerzand, Uitkijktoren Kootwijkerzand, Kathedraal Radio Kootwijk

Bekijk de route

Fietsroute met kromme wegen en bomen

3. Fietsroute met kromme wegen en bomen

Als je ‘s winters het dorpje Garderen bezoekt, denk je misschien dat je een verborgen parel hebt ontdekt. De pittoreske straten zijn stil, terrassen zijn gesloten en ‘s avonds is het enige wat je hoort de kerkklok. Maar niets is minder waar. Het dorp is een druk bezochte trekpleister op de Veluwe en fietsers zijn overal te vinden.

Toch zijn er ook hier nog plekken, weg van de menigte, die jij nog kunt ontdekken. Het Solse Gat is zo’n verscholen plek, diep in het bos. Overdag lijkt dit een rustige plaats, maar ‘s nachts schijnt het hier te spoken...

Bijzonder afstapmomenten: Het Solse Gat, Boswachterij Speulderbos

Bekijk de route

De Veluwe is veelzijdig en verrassend

Bekijk hier alle fietsroutes over de Veluwe. Laat je inspireren en ga op pad!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via