Fietsroutes

Ontdek de mooiste fietsroutes

Kies uit de mooiste fietsroutes

Bij Fietsnetwerk creëren we fietsroutes langs fietsknooppunten en breiden deze uit met de mooiste afstapmomenten onderweg. Elke knooppuntenroute wordt met zorg ontworpen door onze route editors. Zij voegen een eigen thema, unieke bezienswaardigheden en geselecteerde horeca toe zodat jouw fietsdag een echte beleving is. In het brede aanbod vind je ook fietsroutes die we hebben samengesteld met partners als Natuurmonumenten, UNESCO Werelderfgoederen en regionale specialisten uit Nederland en België.

Dagelijks houden wij alle routes actueel door de digitale fietsinfrastructuur te vergelijken met onze routes en aan te passen indien er een wijziging is opgetreden. Zo raak je onderweg nooit de weg kwijt en kom je altijd met een mooie herinnering thuis!

 

Fietsroutes in Nederland

Veelgestelde vragen

Hoe worden fietsroutes gemaakt?

In Nederland kennen we het knooppuntennetwerk. De groen-witte bordjes die je langs de fietspaden tegenkomt noemen we de fietsknooppunten en zijn onderdeel van dit systeem. Regionaal worden deze knooppunten beheert en als de situatie zich voordoet aangepast. Aan de hand van het systeem kan de fietser zelf aan de slag met het uitstippelen van een fietsroute of gebruik maken van een knooppuntenroute aanbieder. Door de fietsknooppunten aan elkaar te koppelen ontstaat er een route om voor jou een dag plezier te bezorgen!

Waar liggen de mooiste fietsgebieden?

Als je van plan bent om een dagje recreatief op pad te gaan met de fiets dan doe je dat natuurlijk het liefst in een prachtig fietsgebied! Gelukkig hebben wij in Nederland de luxe en kunnen we kiezen uit ontelbaar mooie gebieden. De Veluwe weet met haar schoonheid de meeste fietsers te trekken. De top vijf meest populairste fietsgebieden wordt aangevuld met De Betuwe, Twente, Midden-Limburg en De Peel.

Wat zijn de populairste fietsprovincies van Nederland?

Elke provincie kent haar eigen schoonheden met unieke omgevingen en bezienswaardigheden. Toch zitten er duidelijke verschillen in de populariteit onder de fietsers. Met stip op één: de fietsroutes in Gelderland. De recreatie in deze provincie is uiteenlopend met de Veluwe en de Betuwe als favoriete fietsomgevingen. Gelderland wordt opgevolgd door de provincies Drenthe en Zeeland

Hoe stippel je een fietsroute uit?

Een fietsroute uitstippelen kan je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook gebruik maken van een fietsroute aanbieder die het eenvoudiger voor je maakt. In slechts een aantal stappen kan je een knooppuntenroute uitstippelen:

  1. Open de Fietsroute app of zoek een route via de website.
  2. Kies een omgeving om in te fietsen of laat deze open om jezelf te verrassen.
  3. Filter op lengte en thema's.
  4. Bekijk de lijst met fietsroutes en kies de route die je het meest aanspreekt.
  5. Voeg afstapmomenten toe die passen bij je interesses.

Hoe bereid ik mij het beste voor op de fietsroute?

Des te langer de fietsroute hoe belangrijker het wordt om voorbereid op pad te gaan. Daarom een aantal tips ter voorbeiding van jouw fietstocht. 1) Maak je fiets rijklaar: controleer de bandenspanning, beide remmen, versnellingen, voor- en achterlicht en speciaal voor de electrische fietsers - vergeet de accu niet op te laden. 2) Lees je in over de knooppuntenroute: tijd dat je onderweg kwijt bent, afstapmomenten die je tegenkomt, betaalmogelijkheden en vertektijden van de pond, actualiteiten, etc. 3) De extra's voor in de (fiets)tas: voldoende eten en drinken, fietsreparatiesetje, picknickkleed, fotocamera en een verrekijker. Maak je gebruik van de Fiets app? Zorg dan voor een goede smartphone houder zodat je onderweg de route goed in de gaten kunt houden.

Wie zijn verantwoordelijk voor de fietsroutes?

Het onderhoud van paden en ander fietsinfrastuctuur wordt beheert door de (regionale)overheid. Afhankelijk van de locatie kan je mankementen en andere zaken melden bij de gemeente of Rijkswaterstaat. Bij missende, onduidelijke of vernielde fietsknooppunten bordjes langs de fietsroute kan je dit melden bij meldpuntroutes.nl.

Korte fietsroute in de buurt van Harderwijk

Korte fietsroutes

In het routeoverzicht kan je filteren op thema en afstand. Dit helpt je bij het maken van een keuze gebaseerd op jouw persoonlijke behoeften, zoals het fietsen van een kortere route. Dit zijn fietsroutes van maximaal 25 kilometer lang waar je hooguit 1,5 uur mee onderweg bent. Ideaal voor de fietser dat op zoek is naar een blokje om in een mooie omgeving, een route geschikt voor het hele gezin of een uitwaai route na een lange werkdag. We hebben de populairste korte fietsroutes voor je op een rij gezet:

 

Fietsroute tussen de Bloesem middellange afstand

Fietsroutes tussen 25 en 100 kilometer

De leukste fietsroutes voor een compleet dagje uit met een middellange afstand tussen de 25 en 100 kilometer. Afhankelijk van de gekozen fietsroute kan de fietsduur oplopen tot ruim 5 uur. Je kunt deze uiteraard zelf uitbreiden door rustmomenten te pakken en extra afstapmomenten toe te voegen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Een aantal van onze mooiste middellange fietsroutes zijn:

 

Lange afstand fietsroutes

Lange afstand fietsroutes

Ook liefhebbers van Lange afstand fietsroutes komen bij ons aan hun trekken. Pak gerust de hele dag of zelfs meerdere dagen ervoor uit, want je kunt kiezen uit routes  vanaf  100 kilometer tot onze UNESCO werelderfgoederen route van ruim 700 kilometer. En niet alleen in Nederland kun je onze lange afstand fietsroutes ontdekken want in samenwerking met Toerisme Vlaanderen hebben we onder meer de belangrijkste icoonroutes in België in ons aanbod. Op de route krijg je informatie over mooie afstapmomenten onderweg en natuurlijk de verblijfslocaties waar je kunt overnachten die gastvrij zijn ingericht voor recreatieve fietsers. 

Populaire fietsroutes

Populaire fietsroutes

Een verzameling van de parels tussen onze fietsroutes. In de afgelopen jaren zijn er enorm veel knooppuntenroutes ontwikkeld door onze editors. Afhankelijk van de ligging, de creativiteit en de toegevoegde afstapmomenten zijn er een aantal gewilde fietsroutes ontstaan. Deze hebben we gebundeld in de top vijf populairste fietsroutes. Ideaal om tussen te snuffelen als je niet goed weet waar je moet beginnen met het zoeken van een geschikte fietsroute. Want een ding is zeker: je gaat gegarandeerd met een prachtige ervaring naar huis! 

Bekijk de 5 populairste fietsroutes

Nooit meer de weg kwijt en altijd met een mooie herinnering naar huis

Alle fietsroutes zijn te downloaden via de website en te vinden in onze popularie Fietsroute app. Met de app heb je altijd actuele informatie over de route bij de hand. Ook beschik je over goede begeleiding tussen de fietsknooppunten en afstapmomenten. 

                    

                                                                                                                                                    

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant