Top 5 populairste fietsroutes van 2021 van Fietsnetwerk.nl

Top 5 populairste fietsroutes van 2021 van Fietsnetwerk

Wat zijn de populairste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl van afgelopen jaar?

Ook in 2021 werd er veel gefietst. Is er wat veranderd ten opzichte van de populairste fietsroutes van vorig jaar? Ja zeker! Dit zijn de vijf meest bekeken fietsroutes van 2021.

Steeds meer elektrische fietsen in Nederland

We tellen steeds meer fietsen in Nederland. Waar er twintig jaar geleden nog 16 miljoen fietsen waren, zijn er in 2021 wel zo’n 23 miljoen in ons kleine kikkerlandje! Daarvan zijn ongeveer 2,5 miljoen elektrische fietsen. Op dit moment staat Nederland op de tweede plek van landen in Europa waar de meeste e-bikes worden gekocht. De fietsen worden veel gebruikt voor het woon-werkverkeer, maar ook voor recreatie. Ideaal, met een mooie fietstocht ben je lekker buiten, heb je een actief uitje en ontdek je onderweg misschien wat nieuws.

Als we de nieuwe top 5 naast die van 2020 leggen, zien we een kleine verschuiving van interesse. Vorig jaar vonden we de fietsroute langs de Linge en de fietsroute langs de Ooijpolder op nummer 1 en 2. Daarna zagen we twee fietsroutes door Zeeland en de top 5 werd in 2020 afgesloten door de fietsroute Rotterdam van alle kanten.

Uit de cijfers van 2021 blijkt dat de fietser vooral de Noordzeekust opzoekt. In de Top 5 staan namelijk vier routes die door verschillende duingebieden gaat, waarvan zelfs drie in Zeeland! Maar voordat we over die routes vertellen, beginnen we bij nummer 5.

Fietsroute Limburg - Klimmen in Zuid-Limburg

5. Fietsroute Klimmen in Zuid-Limburg - 40 km

Aan de titel van deze fietsroute is niets gelogen: klimmen ga je hier zeker! Maar de uitzichten vanaf de Limburgse heuveltoppen maken het de moeite meer dan waard. De tocht brengt je langs de indrukwekkende Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten. Dit stuk grond is door de Nederlandse regering afgestaan aan de Verenigde Staten, als teken van dankbaarheid.

Al slingerend langs de rivier de Geul kom je door mooie en gezellige plaatsjes, zoals Gulpen en Schin op Geul. Het historische Valkenburg is één van de hoogtepunten. De stad leent zich uitstekend voor een wandeling door het centrum. De prachtige kastelen onderweg maken de beleving compleet. Ga jij deze heuvelachtige uitdaging aan?

Bijzondere afstapmomenten: Steenkolenmijn Valkenburg, Amerikaanse Begraafplaats

Fietsroute Zeeland - Oostkapelle en Kamperland

4. Fietsroute Oostkapelle en Kamperland - 35 km

“Hier aan de kust, de Zeeuwse kust”, het nummer van Bløf kunnen we allemaal luidkeels meezingen. Tijdens deze (en de volgende twee) fietsroute in het puntje van Walcheren merk je waarom die Zeeuwse kust zo fijn is. Heerlijk uitwaaien tussen de duinen en die zilte zeelucht inademen. Vanuit Veere neem je de veerpont om het Veerse meer over te steken. In Zeeland kun je niet om het water heen!

Bijzondere afstapmomenten: Terra Maris, Museum Veere

Fietsroute Zeeland - West Schouwen-Duiveland

3. Fietsroute West Schouwen-Duiveland - 42 km

Met deze fietsroute krijgt het spreekwoord ‘van twee walletjes eten’ een andere betekenis. De noordkant en de zuidkant van het eiland Schouwen-Duiveland hebben ontzettend veel te bieden. En laten we het grote natuurreservaat Kop van Schouwen en Het Zeepe in het westen niet vergeten.

Het brede zandstrand van Renesse in het noorden brengt je naar Slot Moermond. Via Slot Haamstede en de prachtige duinen, kom je aan de zuidkust van het eiland. Ook hier vind je bijzondere landschappen. Neem vooral een kijkje in en vanaf de Plompe Toren. Natuurmonumenten heeft hier een informatiecentrum gevestigd. Hier leer je meer over de natuur in de omgeving, want die is volop aanwezig!

Bijzondere afstapmomenten: Slot Haamstede, Slot Moermond, de Plompe Toren

Fietsroute Zeeland - Fietsen op Noord-Beveland

2. Fietsen op Noord-Beveland - 42 km

We blijven in Zeeland, want ook op nummer 2 van deze top 5 staat een Zeeuwse fietsroute! Noord-Beveland is het schiereiland tussen Walcheren en Schouwen-Duiveland. Met deze fietsroute ontdek je het hele schiereiland. Ben je in het noordwesten, dan heb je geweldig uitzicht op de Oosterscheldekering. Het bouwwerk blijft indrukwekkend! In het noordoosten heb je uitzicht op de Zeelandbrug: een brug van maar liefst 5 kilometer die Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland verbindt. Dus heb je zin in een ommetje van 10 kilometer extra? Dan is het een hele belevenis om deze brug met de fiets te trotseren.

Bijzondere afstapmomenten: Nicolaaskerk, Het Ezelhuis

Fietsroute Noord-Holland - SVR Platteland achter de duinen

1. SVR Het platteland achter de duinen - 36 km

De nummer 1 plaats is voor de fietsroute Het platteland achter de duinen! Met leuke badplaatsen zoals Schoorl en Bergen aan Zee krijg je direct het gevoel dat je op vakantie bent. Het Noordhollands Duinreservaat maakt dit gebied uniek. Dit uitgestrekte en beschermde duingebied is 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. Dat is goed voor een oppervlakte van 5.300 hectare!

Wanneer je door het gebied wilt fietsen, heb je een duinkaart nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij zuilen aan de randen van het reservaat, of online via de website van natuurbeheerder PWN. Als je eenmaal binnen het natuurgebied bent, is het net of je op safari bent! Vanaf hoge zandduinen kijk je uit over uitgestrekte, met helmgras begroeide heuvels. In de dalen kom je langs vennetjes waar de vogels fluiten. Schotse hooglanders en wilde paarden lopen gewoon los.

In zo’n duinlandschap verwacht je misschien geen bos, maar niets is minder waar. Tussen Schoorl en Bergen kom je door een dichtbegroeid bos. Kortom, met deze fietsroute heb je een grote afwisseling in landschappen. Dat kan maar één ding betekenen: genieten!

Bijzondere afstapmomenten: Witte Kerkje, Museum Kranenburgh

Nederland wil uitwaaien

Hoewel de Veluwe, Twente en de Achterhoek nog altijd zeer geliefd zijn onder de fietsers, hebben deze streken het dit jaar niet tot de Top 5 gehaald. Nee, in 2021 gingen we het liefst naar het strand, de duinen in en oer-Hollands ‘uitwaaien’.

Dat laatste wint het wereldwijd aan populariteit. De Nederlandse gewoonte van het uitwaaien is ook overgewaaid (haha, snap je?) naar de Verenigde Staten. Volgens The Washington Post is uitwaaien dé manier om tot rust te komen, zeker in tijden van de pandemie. Dat kunnen wij alleen maar beamen.

Dus waar wacht je nog op? Pak de fiets, download de gratis Fietsnetwerk App en ga heerlijk uitwaaien!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant