Dit zijn de 5 mooiste fietsgebieden van Nederland

De vijf mooiste fietsgebieden van Nederland

De mooiste fietsgebieden van ons land

Ons kikkerlandje heeft vele prachtige gebieden om te fietsen. Er zijn een aantal gebieden die eruit springen. Voor jou hebben we uit alle gebieden de vijf mooiste gekozen. De gebieden liggen verspreid door heel Nederland. Bij elk fietsgebied vind je een bijpassende routetip die jou gegarandeerd nieuwe fietsinspiratie geeft! 

Fietsen op de Veluwe

We beginnen bij één van de grootste natuurgebieden van Nederland: de Veluwe. Het gebied ligt in de provincie Gelderland en meet ongeveer 91.200 hectare. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem wordt het gebied begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. 

Wanneer je fietst op de Veluwe word je verrast door de enorme diversiteit. De fietspaden in de regio brengen je natuurlijk door de Veluwse bossen, maar ook langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen. Het meest kenmerkende landschap op de Veluwe is het stuifzand. In Europa zijn stuifzandgebieden zeer zeldzaam, dus die op de Veluwe zijn extra waardevol. Je komt de gebieden tegen op de Noord-Veluwe rondom Nunspeet en Harderwijk, maar ook op de Midden-Veluwe bij Wekerom en Harskamp. De bekendste is het Kootwijkerzand, die met haar 700 hectare de grootste zandverstuiving van West-Europa is.

Routetip: Fietsroute Bos en loo op de Hoge Veluwe

Door voor fietsroutes op de Veluwe te kiezen ontdek je de bijzondere natuur die Nederland te bieden heeft. De naam Veluwe is vermoedelijk een afleiding van het Germaanse woord ‘falwa’, dat zoiets betekent als vaal of bleek. De Veluwse bodemgrond is van zichzelf namelijk voedselarm, wat resulteert in de droge heides en zandverstuivingen. Deze benaming is een tegenhanger voor het gebied de Betuwe, waarvan de naam is afgeleid van het Germaanse woord ‘bata’, wat juist baat, beter of profijt betekent. Dat brengt ons bij het volgende favoriete fietsgebied….

FietsgebiedDeVeluwe

Langs de boomgaarden in de Betuwe

De meest vruchtbare bodem van Nederland vind je in de Betuwe. Door de ligging tussen de rivieren is er veel landbouw mogelijk. De streek staat bekend om de grootschalige fruitteelt, maar ook boomkwekerijen kom je hier veel tegen. Dat resulteert in prachtige uitgestrekte boomgaarden, die je onderweg vanaf je fiets kunt bewonderen.

De Betuwe bestaat uit de gemeenten Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, West-Betuwe, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel en Maasdriel. Het gebied wordt begrensd door rivieren. Zo vormen in het noorden de Nederrijn en de Lek de grens, in het zuiden de Waal. In het westen valt de grens deels samen met de grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht, maar ook deels door de rivier de Linge. Tot slot eindigt de streek in het oosten bij de Nederrijn en het Pannerdensch Kanaal.

De geschiedenis van de streek gaat ver terug. Er zijn bijvoorbeeld veel belangrijke vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Andere sporen uit de rijke geschiedenis van de Betuwe zijn de vele kastelen die je tegenkomt tijdens het fietsen in de BetuweZo kan je binnenlopen bij kasteel Ammersoyen, Doornenburg en kasteel Hernen. Kasteel Wijenburg één van de meest geliefde trouwlocaties in Gelderland is. Bovendien is er nog het beroemde Slot Loevestein, waar Hugo de Groot via een boekenkist uit de gevangenis wist te ontsnappen.

De Betuwe kent ook interessante natuurgebieden. Ken je bijvoorbeeld het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van de Steendert of de Diefdijk? En niet te vergeten het Heuff-terrein, een gebied in ontwikkeling bij een oude steenfabriek met eiken, iepen en essen. Je mag hier buiten de gebaande paden banjeren. Kijk overigens niet vreemd op wanneer je een kudde grazende runderen tegenkomt...

Routetip: Fruitige fietsroute in de Betuwe

FietsgebiedDeBetuwe

Het coulisselandschap van Twente

Twente ontdek je het beste op de fiets! In het typerende coulisselandschap wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Twente is een unieke plek om te fietsen en biedt veel mogelijkheden, want er ligt maar liefst 1500 kilometer aan fietsroutes in dit mooie gebied.

Ook Twente is een gebied dat een lange geschiedenis kent. Er zijn vele vondsten gedaan die uitwijzen dat hier al mensen woonden ver voor het begin van de huidige jaartelling. Ook de Romeinen hebben hier hun invloed gehad. Uit alle verschillende tijden zijn de sporen nog zichtbaar, vooral in de dorpen en steden en tal van kastelen en landhuizen.

Kasteel Warmelo in Diepenheim staat bekend als de woning van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Zij bracht hier haar laatste jaren door, en wie de omgeving en het fraaie kasteeltje ziet snapt dat onmiddellijk. Het kasteel uit 1339 is omringd door een prachtig park waarin je kennis maakt met vier eeuwen aan tuinarchitectuur. 

De Twentenaren kennen diverse volkstradities. Wat dacht je van het midwinterhoornblazen, of de paasvuren tijdens de Paasdagen? In Ootmarsum wordt tijdens Pasen traditioneel het ‘vlöggelen’ uitgevoerd door de Poaskearls. Je vindt er zelfs een monument dat herinnert aan de Poaskearls. Omdat de meerderheid van de inwoners Rooms-Katholiek is, wordt er jaarlijks ook carnaval gevierd. En wist je trouwens dat de Olympische sport klootschieten zijn oorsprong vond in Twente? Door te gaan fietsen in Twente ontdek je alle tradities, volksverhalen en de Twentse gastvrijheid: het 'noaberschap'.

Routetip: Fietsroute De pareltjes van Twente

FietsgebiedTwenteHaaksbergerveen

Ontdek historisch Midden-Limburg

De belangrijkste steden in Midden-Limburg zijn Weert en Roermond. Deze twee historische steden zijn ontzettend mooi om een bezoek aan te brengen. Dit deel van de provincie Limburg kent nog meer mooie plekken die jij als fietser kunt ontdekken. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Park de Meinweg, gelegen aan de oostkant van Roermond tegen de Duitse grens aan. In het prachtige bos- en heidelandschap is een rijke diversiteit aan planten en dieren te vinden. De Meinweg is bijvoorbeeld het leefgebied voor adders. Deze enige Nederlandse gifslang is erg schuw, dus de kans dat je hem tegenkomt tijdens je fietsroute in Limburg is klein.

Daarnaast is er ook het Natuurgebied Leudal, een gebied van zo’n 900 hectare en gelegen tussen de dorpen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen. Een bijzonder gebied dat vooral bekend staat om de prachtige stromingen van diverse beken.

Midden-Limburg heeft een enorme variatie aan kastelen, molens en kerken, elk met een eigen geschiedenis. Vaak zijn rondleidingen mogelijk en soms kun je er ook eten of slapen. Bezoek ook eens de abdijstadjes Thorn en Susteren om de indrukwekkende kloosters te bezoeken. Er is genoeg te beleven in dit middendeel van Limburg!

Routetip: Fietsroute Midden-Limburg

 FietsgebiedMiddenLimburg

Fietsen in Noord-Brabantse natuur

Natuurgebied De Peel ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg en is oorspronkelijk een hoogveengebied. De naam De Peel verwijst daarnaar, want het is afgeleid van het Latijnse woord ‘palus’ dat moeras betekent.

Twee eeuwen geleden werd De Peel met name beschouwd als jachtgebied. Patrijzen en hazen uit de Peel stonden bekend om hun extreem goede smaak. In een document uit 1841 werd het waterwild uit de Peel zelfs verheerlijkt. Ter bescherming van de goudplevier schreef Frans van Baar uit Venray in 1919 een brief aan Natuurmonumenten met de vraag om een stuk van De Peel te pachten. Hij moest geduld hebben tot 1930, toen kwam het eerste natuurreservaat in De Peel tot stand.

Het gebied is de inspiratie van tal van sagen en mythen. Het moeras had namelijk de reputatie levensgevaarlijk te zijn. Er gaan verhalen rond dat verdwaalde reizigers het moeras in werden gelokt door dwaallichten…

Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over gevaarlijk moerasgebied. Je kunt nu heerlijk ontspannen fietsen door de glooiende heidevelden en genieten van het natuurschoon dat De Peel je te bieden heeft.

Routetip: Fietsroute dwars door de Deurnsche Peel

FietsgebiedDeGrotePeel

Tips & tricks

Bos, heide, zandduinen, vennetjes, moerassen, rivierbeddingen en weidelandschap... Deze gebieden hebben het allemaal en laten je zien hoe veelzijdig Nederland is. Krijg je al zin om te gaan fietsen? 

Meer gemak?
Met de gebruiksvriendelijke Fietsnetwerk App fiets je al onze routes met complete routebegeleiding. Rijd fluitend van knooppunt naar knooppunt én naar de mooiste afstapmomenten, ook als die niet direct aan de knooppuntenroute liggen. Download hem gratis in de app store van je telefoon en krijg direct toegang tot alle fietsroutes.

Kijk voor meer tips voor je dagje fietsen of weekendje weg ook eens op Travelvalley. Zij vertellen je over de mooiste overnachtingslocaties en leukste uitjes in elke regio.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via