Fietsen in de Betuwe

Fietsen in de Betuwe

Fietsen in de Betuwe

In de provincie Gelderland ligt De Betuwe. Een prachtige omgeving om er eens lekker te gaan fietsen, elektrisch of op een 'gewone' fiets. Van fruitboomgaarden tot pittoreske dorpjes, de Betuwe heeft het allemaal. Een prachtig gebied om eens een fietsweekend aan te wijden met behulp van onze knooppuntenroutes.

Fietsroutes in Gelderland

Fietsen langs de Linge

Niets ten nadele gezegd van onze grote rivieren, maar wie wil fietsen in de Betuwe kan bijna niet om de rivier de Linge heen. Deze prachtige kronkelende rivier is vooral in het voorjaar (april/mei), als de fruitbomen in volle bloei staan, een lust voor het oog. De Linge is de langste rivier van Nederland en stroomt bijvoorbeeld langs landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en Oranjestad Buren. Maar ook langs prachtige kleine dijkhuisjes. Op verschillende plaatsen kunt u de rivier oversteken om de dorpjes en steden te bezoeken, of juist om de natuur weer in te gaan.

Fietsen naar kastelen en forten

Het rivierenland van de Betuwe kent een rijke geschiedenis. Bijna iedereen kent wel slot Loevestein, maar tijdens het fietsen in de Betuwe komt u nog veel meer kastelen tegen. U kunt bijvoorbeeld binnenlopen bij kasteel Ammersoyen, kasteel Doornenburg en kasteel Hernen, terwijl kasteel Wijenburg één van de meest geliefde trouwlocaties in Gelderland is. Maar de Betuwe kent ook industrieel erfgoed. Wat dacht u bijvoorbeeld van de vele gemalen in dit waterrijke gebied, zoals het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam? Ook kreeg één van de oude forten, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een nieuwe bestemming als het KunstFort in Asperen. Bij het Geofort in Herwijnen kunt u op zoek naar vleermuizen, of u verdiepen in navigatie en cartografie. Kies dus een leuke knooppuntenroute uit en ga op ontdekkingstocht!

Natuurgebieden op de fiets verkennen

De Betuwe kent interessante natuurgebieden, zowel grote als kleine. Kent u bijvoorbeeld het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van de Steendert of de Diefdijk? En niet te vergeten het Heuff-terrein, een gebied in ontwikkeling bij een oude steenfabriek met eiken, iepen en essen. U mag hier buiten de gebaande paden banjeren. Kijk overigens niet vreemd op wanneer u een kudde grazende runderen tegenkomt. In een gebied met veel water en fruitbomen komt u ook veel vogels tegen. Maar in de graslanden van de Betuwe kunt u tijdens het fietsen ook de kievit, scholekster, tureluur, ooievaar en grutto ontdekken. In dit voedselrijke gebied zijn ze zeker niet uitzonderlijk.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant