Vijf fietsroutes voor liefhebbers van pannenkoeken

Vijf fietsroutes voor liefhebbers van pannenkoeken

Nationale Pannenkoekdag

Met pannenkoeken op het menu wordt je dag vanzelf een feestje, maar al helemaal op Nationale Pannenkoekdag! Deze dag wordt sinds 2007 jaarlijks gevierd op een vrijdag in maart. Dit jaar (2022) vieren we het op 18 maart en is het een jubileum: het is alweer de 15e editie. Extra reden dus om dit weekend stil te staan bij de pannenkoek. Hoe kan dat beter dan met een mooie fietsroute?

Een eeuwenoud recept

De pannenkoek bestaat al eeuwenlang, maar niemand weet waar de eerste pannenkoek werd gebakken. Het eerste geschreven recept dateert van 1439, hoewel men bijna zeker weet dat er al veel eerder pannenkoeken werden gebakken. Naar verluidt zelfs al in de Steentijd! Over de hele wereld worden pannenkoeken gegeten, maar elk land heeft zijn eigen variant. In Duitsland worden de 'Pfannkuchen' vaak hartig gegeten, in Frankrijk maken ze flinterdunne 'crêpes' en in Oost-Europa bakken ze kleinere 'blini's' van boekweitmeel. Toch is het basisrecept van meel, ei en melk zoals het in Nederland wordt gehanteerd traditioneel Hollands te noemen. Dat specialisme zie je terug in de vele pannenkoekenrestaurants in ons land.

Wij kunnen ons helemaal voorstellen dat jij nu ook zin hebt in een pannenkoek. Daarom zochten wij vijf fietsroutes voor je uit waarbij je onderweg kunt smullen van dit ambachtelijke, Hollandse gerecht.

1. Familiefietsroute van Doesburg naar Dieren - 24 km

Het is niets nieuws als we zeggen dat kinderen dol zijn op pannenkoeken. Daarom beginnen we met deze mooie fietsroute langs de IJssel en door de Veluwse bossen. Onderweg kom je langs plekken waar je spannende avonturen beleeft. 

Doesburg is een gezellige Hanzestad met een historisch centrum. Zeker de moeite waard om even een stadswandeling te maken. Vlak buiten het centrum vind je De Pannekoekenbakker. Hier kun je heerlijk spelen en natuurlijk uitgebreid smullen!

Meer fietsroutes met De Pannekoekenbakker Doesburg:
Rondom de Hanzesteden (deel 5) - 41 km
Fietsroute Historisch rondje IJssel - 60 km
Fietsroute Hoogteverschillen op de Veluwezoom - 62 km

Familiefietsroute van Doesburg naar Dieren - 24 km

2. Fietsroute De Zaanse Schans - 24 km

Pannenkoeken zijn oer-Hollands, daarom eet je ze het beste op de oer-Hollandse Zaanse Schans! In dit unieke dorpje worden in de authentieke schuren nog dagelijks oude ambachten uitgevoerd. Van een klompenmakerij en ouderwetse bakker, tot de kaasmakerij en tinnegieterij. De herkenbare molens pronken langs de oevers van de Zaan. De omgeving is prachtig om doorheen te fietsen.

Je proeft hier van Hollandse leven zoals het was in de 18e en 19e eeuw en… van ambachtelijke pannenkoeken bij Restaurant De Kraai. Sinds mei 2022 is het restaurant volledig vernieuwd en kun je hier heerlijk zitten in een frisse inrichting. Uiteraard nog altijd met het nostalgische, oudhollandse gevoel van gezelligheid.

Meer fietsroutes met Restaurant De Kraai:
Fietsroute van Oostzaan naar Westzaan - 57 km (met deze fietsroute heb je dubbel geluk, want je komt hier nog een pannenkoekenhuis tegen!)
Fietsroute langs een stukje Stelling van Amsterdam - 58 km

Fietsroute De Zaanse Schans - 24 km

3. Fietsroute rond het Julianakanaal - 60 km

Laat je verrassen door de schitterende Maasplassen onder Roermond. Deze waterrijke fietsroute in Limburg brengt je naar een sterk staaltje vakmanschap, namelijk het sluizencomplex bij Maasbracht. Met bijna 12 meter heeft het het grootste verval in Nederland.

Fiets langs de Maas en het Julianakanaal om uit te komen bij pittoreske kastelen en de kalme natuur van de Maasvallei. In Thorn kom je langs restaurant De Pannekoekenbakker, een echte pannenkoekenspecialist. Plof neer op het terras voor een welverdiende zoete of hartige lekkernij.

Meer fietsroutes met De Pannekoekenbakker Thorn:
Fietsroute over de bourgondische grens - 36 km
Fietsroute Midden-Limburg - 44 km

Fietsroute rond het Julianakanaal - 60 km

4. Fietsroute Vissen en Vogelen rondom Spakenburg - 42 km

We ruilen de pannenkoek kort in voor wat anders. Want zeg je Spakenburg, dan zeg je vis! Langs de monumentale haven kun je op verschillende plekken verse vis eten.

Maar wist je dat er in de weilanden en sloten ook honderden vogels te vinden zijn? Diverse water- en weidevogels hebben hun thuis gevonden in het boerenlandschap tussen Spakenburg en Amersfoort. Op deze knooppuntenroute vind je tal van vogelhutten en uitkijkpunten. Vergeet daarom niet je verrekijker mee te nemen om te vogelspotten!

Fiets mee door de polders en langs de Eem, het Eemmeer en het Nijkerkernauw. Verandering van spijs doet eten, dus na je verse vis ligt er in Amersfoort een smakelijke pannenkoek op je te wachten bij HEY! Pannenkoek. Ook voor kinderen is dit een leuke stop, want er is een kinderboerderij, speeltuin en een binnenspeelhoek.

Meer fietsroutes met HEY! Pannenkoek:
Fietsroute Kunsten en Ambachten van Amersfoort - 24 km
Fietsroute Oorlogsherinneringen van Amersfoort - 46 km

Fietsroute Vissen en Vogelen rondom Spakenburg - 42 km

5. Fietsroute rond Lutterzand - 37 km

In het uiterste oosten van Twente ligt tegen de Duitse grens het Lutterzand. Dit natuurgebied is ontstaan in de late middeleeuwen. Nu is het één van de weinige zandverstuivingen in Twente. Fiets door naaldbossen en de heide, langs het riviertje de Dinkel en zandduinen. Een mooie afwisselende fietsroute!

Wissel zelf ook even het fietsen af met een pannenkoek bij Pannenkoekenhuis Bolle Jan in Denekamp. Op de menukaart staan allerlei lekkere specialiteiten.

Meer fietsroutes met Pannenkoekenhuis Bolle Jan:
Fietsroute bij Denekamp - 55 km
Fietsroute over bruggetjes - 59 km

Fietsroute rond Lutterzand - 37 km

Stroop op je mouwen, eh...

Stroop je mouwen op voor één van deze fietsroutes vol natuur, mooie dorpjes en natuurlijk de lekkerste pannenkoeken!
Wist je trouwens dat er ter ere van Nationale Pannenkoekdag ook een Nationaal Pannenkoeklied is? Zodra je deze één keer hebt gehoord, weten we zeker dat je deze luidkeels zult meezingen als jouw goudgele baksels in aantocht zijn ;)


 

Meer pannenkoekenrestaurants

Zit jouw regio nog niet bij de routes? Hieronder meer pannenkoekenrestaurants. Open de link en zie gelijk welke routes hier in de buurt lopen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via