Fietsen is gezond, ook met een elektrische fiets!

Fietsen-maakt-gelukkig-Fietsnetwerk-Shimano

Is fietsen met een elektrische fiets net zo gezond als met een gewone fiets?

Vaak wordt gedacht dat fietsen met een elektrische fiets minder effectief is dan met een gewone fiets. Niets is minder waar! Fietsen is hoe dan ook hartstikke gezond. Wij zetten alle (soms verrassende!) gezondheidsvoordelen van fietsen voor je op een rij. De fietsexperts van Shimano vullen aan met tips om je lichaam fit en sterk te houden, zodat je optimaal kunt genieten. Bijvoorbeeld van de vijf routetips die je ook in deze blog vindt.

Fiets je fit

In deze blog:


Hoewel je met een e-bike minder moeite hoeft te doen om vooruit te komen, pakt men de elektrische fiets vaker en maakt men langere tochten dan met een gewone fiets. Precies dat is één van de meestvoorkomende redenen om een elektrische fiets aan te schaffen. Of je nu fietst met een gewone of een elektrische fiets, de lichaamsbeweging in de buitenlucht maakt je zowel fysiek als mentaal fit. Hoe dat zit? Lees gauw verder.

Fietsen is verbranden, en niet alleen door de zon…

Zowel met fietsen op de gewone fiets als op een elektrische fiets verbrand je aardig wat kilocalorieën. Het precieze aantal blijft afhankelijk van externe factoren, zoals je bandenspanning, wind mee of wind tegen, lichaamsgewicht en je snelheid. Als we uitgaan van een gemiddeld persoon die 75 kg weegt die gemiddeld 15 km/u fietst, dan verbrand je 296 kcal per uur. Met de e-bike zit je daarmee op 265 kcal per uur, hoewel dat ook afhangt van de hoeveelheid trapondersteuning. Daarom is er deze vuistregel:

  • Met een lage ondersteuningsstand verbrand je gemiddeld 250 kcal per 10 km.
  • Met een middelmatige ondersteuningsstand verbrand je gemiddeld 200 kcal per 10 km.
  • Met een hoge ondersteuningsstand verbrand je gemiddeld 150 kcal per 10 km.

Met slechts 20 minuten extra fietsen met een e-bike heb je dit zo weer ingehaald. En dat is gelijk ook het voordeel van een elektrische fiets: veel fietsers geven aan met een e-bike vaker de fiets te pakken en vaker een verdere afstand te fietsen. Zo ben je net zo actief bezig, maar zit je er net wat ontspannender bij.

Naast dat je calorieën verbrandt, geeft fietsen nog veel meer voordelen voor je gezondheid. Wij hebben ze allemaal voor je uitgezocht.

✓ Fietsen helpt bij diabetes en hart- en vaatziekten

Wist je dat fietsen helpt om je bloedglucosewaarden te reguleren? Daardoor heb je minder glucosepieken in je bloed. Ook helpt het hart- en vaatziekten te voorkomen. Zodra je in beweging komt, versnelt je bloedsomloop en dat maakt je bloedvaten elastischer. Je hart wordt daarmee ook even flink aan het werk gezet. Afvalstoffen worden dan afgevoerd en je krijg meer zuurstofrijk bloed binnen.

✓ Met fietsen houd je je conditie op peil

Zodra je op de fiets stapt en snelheid begint te maken, train je je conditie. Zeker als je vaker snelheid moet minderen en daarna weer op tempo moet komen is het eigenlijk net een intervaltraining. Met dit type trainingen bouw je een goede conditie op.

Niet stappen, maar trappen... Doe jij de 10.000 stappen challenge, waarbij je dagelijks 10.000 stappen moet zetten? Dat komt toch al gauw neer om 1,5 tot 2 uur wandelen. Een uur (elektrisch) fietsen heeft hetzelfde effect. Maar ook voor fietsen geldt, alle kleine beetjes helpen. Met dagelijks een half uurtje op de fiets houd je je conditie en gewicht al op peil.

✓ Je bouwt spieren op

Hoe meer je beweegt, hoe meer spiermassa je aanmaakt. En hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbruikt - ook in ruststand. Met fietsen gebruik je bijna al je spieren, maar de grootste inspanning wordt gedaan door je beenspieren. En laten dat nou net grote spiergroepen zijn die veel energie verbruiken. Zonder dat je het doorhebt bouw je je spiermassa op waardoor je ook in ruststand meer calorieën verbrandt. Fietsen is trouwens licht voor je gewrichten, dus train je je spieren zonder al te veel gewrichtsbelasting. Win-win!

✓ Fietsen is goed voor je hersenen

Je hebt het vast wel eens gehoord: ga elke dag een stukje wandelen voor je mentale gezondheid. Datzelfde effect heb je ook met fietsen. Doordat er tijdens het fietsen meer bloed naar je hersenen stroomt, krijgt je grijze massa meer zuurstof en voedingsstoffen. Met deze boost produceert je brein wel twee tot drie keer meer proteïnen om nieuwe hersencellen aan te maken.

De gelukshormonen waar we het net al over hadden, hebben ook een gunstig effect op het functioneren van je brein. Door de hormonen voel je je beter over jezelf en zelfverzekerder, waardoor de kans op depressie vermindert. Het verbetert je geheugen, redenerings- en planningsvermogen.

✓ Fietsen maakt gelukkig!

Veel mensen voelen zich lekker nadat ze een stukje gefietst hebben. Wat is het geheim? Door te bewegen maak je de gelukshormonen serotonine en dopamine aan in je hersenen. Daarnaast worden er meer endorfine en cannabinoïden aangemaakt. Die laatste behoort tot dezelfde chemische familie als marihuana, maar dit is de lichaamseigen versie. Een cocktail van gelukshormonen, die ervoor zorgt dat we stresshormonen zoals cortisol en adrenaline beter reguleren. Daarom voel jij je na een fietstocht blij en helemaal ontspannen.

Fietsen-is-gezond-Shimano-Fietsnetwerk

Tips van de professional: Je lichaam gezond houden

Met e-bikes is het makkelijker om verder en vaker te fietsen. Dankzij de trapondersteuning kun je op een laagdrempelige manier aan je conditie werken. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk volhouden. Daarom is het belangrijk dat je ook goed voor je lichaam zorgt. De gespecialieerde medewerkers van Shimano zijn experts op het gebied van sportief en recreatief fietsen. Zij geven je drie tips om in fietsvorm te komen en te blijven.

1. Eten & drinken tijdens én na je fietstocht

Ook als je een e-bike gebruikt en dus minder hard hoeft te trappen, moet je jezelf voorzien van voldoende brandstof om te kunnen blijven bewegen. Je lichaam heeft vooral behoefte aan koolhydraten en water. Een flesje water meenemen is dus een must, zeker op een warme dag. Makkelijke én lekkere snacks voor onderweg zijn onder andere bananen, mueslirepen en gedroogd fruit. En onthoud: hoe langer je gaat fietsen, hoe meer energie je nodig hebt. Zorg ervoor dat je genoeg water en snacks mee hebt en stap onderweg ook eens af bij een culinair afstapmoment voor een goede kop koffie met gebak of een lekkere lunch.

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen ná een dagje fietsen is minstens zo belangrijk om je lichaam te laten herstellen. Het beste kun je gaan voor een combinatie van eiwitten en koolhydraten. Eiwitten helpen je spieren te herstellen en op te bouwen. Mager vlees, zoals kip of rund, en vis zijn rijk aan eiwitten en dus een goede keuze. Pasta, aardappelen en rijst zijn goede bronnen voor koolhydraten om je energievoorraad mee aan te vullen. Op bijna alle fietsroutes van Fietsnetwerk vind je mooie restaurants waar je na je fietstocht uitgebreid kunt tafelen.

2. Rusten en herstellen tussen twee fietstochten in

Met je elektrische fiets zoef je heerlijk door de mooiste natuur, maar toch is het verstandig om hem af en toe een dag of twee te laten staan voor een rustdag. Zeker tussen twee lange tochten of tijdens een fietsvakantie kan het vele fietsen intens zijn voor je lichaam. Je spieren krijgen met een rustperiode de kans om te herstellen en de energievoorraad van je lichaam wordt weer in balans gebracht. 

Voel je je schuldig dat je niet elke dag op de fiets zit? Nergens voor nodig! Een paar fietsvrije dagen wordt je lichaam juist sterker. Je zult merken dat je, wanneer je weer op de fiets stapt, je fitter voelt dan daarvoor. 

Je kunt je lichaam nog een extra handje helpen met een paar rustige stretchoefeningen voor bijvoorbeeld je nek, rug en schouders. Deze lichaamsdelen kunnen wat pijnlijk of verzuurd aanvoelen na een lange dag in fietshouding te hebben gezeten. Een paar rek- en strekoefeningen helpen je ontspannen. Het hoeven geen extreme yogahoudingen te zijn - we willen natuurlijk niet dat je je verrekt - en het hoeft ook niet lang te duren, een aantal zachte stretches uitoefenen voor een paar minuten heeft al effect.

3. Luister naar je lichaam

Fietsen hoort geen pijn te doen, vooral niet op een e-bike. Uiteraard kun je wat spierpijn ervaren in je benen, die erop wijzen dat je wat dieper bent gegaan dan normaal. Maar zodra je pijn voelt in spieren, gewrichten of de plek van je zadel, dan wordt het een ander verhaal. Je lichaam geeft het direct aan wanneer iets oncomfortabel is. Het zou kunnen dat je fiets niet goed is afgesteld op je lichaam. Fietsen in de juiste lichaamshouding is belangrijk om blessures te voorkomen. Probeer dus eens je zadelhoogte en/of reikwijdte naar het stuur te verstellen of probeer een ander type zadel voor meer comfort.

Bij een Shimano Service Center in de buurt kun je terecht voor persoonlijk advies of een uitgebreide 'bikefitting', waarbij je fiets helemaal naar jouw maat wordt afgesteld. In de Fietsnetwerk App zie je met de speciale filter waar een Shimano Service Center bij jou in de buurt zit en kun je met één klik op de knop de routebegeleiding naar het Service Center aanzetten. Bekijk onze instructievideo hoe je deze functie kunt gebruiken.

Shimano-Service-Centers-Fietsnetwerk

Vijf fietsroutes waar je gelukkig van wordt

We kunnen er niet meer omheen. Fietsen is een leuke en laagdrempelige manier om fit te worden of te blijven. Maar het is ook de ideale manier om een omgeving te ontdekken. Dus ga je op vakantie of een weekendje weg, neem de fiets! En een dagje uit met het gezin of je partner is minstens net zo leuk (zo niet leuker, want gelukshormonen!) op de fiets. Heb je zin om het sportief aan te pakken? Of zoek je een rondje voor je dagelijkse beweging? Zoek de perfecte fietsroute voor jouw dagje fietsen. 

Wij bieden je duizenden fietsroutes met verschillende thema’s. Met de Fietsnetwerk App vind je gemakkelijk alle fietsroutes bij jou in de buurt. Kies er eentje uit en je fietst er fluitend doorheen met de routebegeleiding. Hier alvast vijf mooie fietsroutes ter inspiratie voor een sportief uitje of voor de dagelijkse beweging.

1. Fietsen in Zuid-Limburg - 77 km

De eerste tip is gelijk een lange route: Fietsroute voorbij Zuid-Limburg. Het glooiende landschap vol riviertjes en tal van mooie uitzichten laat het voelen alsof je in het buitenland bent. Je doet leuke plaatsjes zoals Valkenburg, Mechelen en Epen aan. Onderweg zie je de prachtige natuur van het Geuldal en veel indrukwekkende kastelen. De heuvels en de afstand zullen waarschijnlijk de nodige inspanning van je vragen! Bereid je daarom goed voor met bovenstaande tips en las regelmatig een pauze in bij één van de afstapmomenten.

2. Fietsen in Groningen - 44 km

Van zuidelijk Nederland gaan we door naar noordelijk Nederland in de tweede routetip. De fietsroute langs Gronings groen brengt je door het bruisende centrum van Groningen, Haren en Eelde. De creativiteit en eigenzinnigheid van hartje Groningen wissel je aangenaam af met mooie natuurgebieden en parken, die nog relatief onontdekt zijn. Kortom, cultuur en groen gecombineerd in een heerlijke route voor een middagje fietsen.

3. Fietsen in Utrecht - 59 km

De titel van deze fietsroute zegt het al, de fietsroute rondom Utrecht voert je binnen 60 kilometer langs de mooiste plekjes rondom Utrecht. Vanuit het centrum ontdek je al fietsend historische forten in onder andere Houten, Bunnik en Maarssen. In Zeist fiets je langs het prachtige Slot Zeist, waar je prima een pauze kan inlassen voor een wandeling door de kasteeltuinen. Je ziet zelfs twee Werelderfgoederen: het Fort bij Vechten, onderdeel van de Hollandse Waterlinies, en Castellum Hoge Woerd, onderdeel van de Neder-Germaanse Limes.

4. Fietsen in Amsterdam - 37 km

Toegegeven, je fietst met deze route niet door hartje Amsterdam. De route gaat door het mooie gebied ten noorden van onze hoofdstad, dat bekend staat als Waterland. De idyllische dorpjes en schilderachtige boerderijen tussen het wereldberoemde polderlandschap maken het een prachtig fietsgebied. Neem bijvoorbeeld het dorp Broek in Waterland. Bijna alle huizen hier zijn een rijksmonument. Je voelt je een toerist in eigen land!

5. Fietsen in Dordrecht - 29 km

Wist je dat Dordrecht door de Engelse krant The Times ooit is uitgeroepen tot 'mooiste verborgen parel' van Nederland? Deze prachtige Zuid-Hollandse stad is het bezoeken meer dan waard. Het centrum heeft charmante oude binnenstadshavens, unieke winkeltjes en wel meer dan duizend monumenten. Dordrecht ligt op het eiland van Dordt, tussen het water van de Beneden Merwede, Dordtsche Kil en de Nieuwe Merwede. Vanuit de binnenstad ben je in een mum van tijd in de geweldige natuur van de Biesbosch.

Broek-in-Waterland-Fietsroute

Fietsen langs de knooppunten

De fietsroutes van Fietsnetwerk.nl worden uitgestippeld langs de bestaande fietsknooppunten. De knooppuntennetwerken lopen door heel Nederland en zijn speciaal ingericht voor fietsers. Daardoor zijn de routes toegankelijk voor iedereen.

Maar kun je dan wel onderweg afwijken voor een leuke bezienswaardigheid? Ja zeker, Fietsnetwerk.nl zorgt ervoor dat op jouw route de mooiste en leukste afstapmomenten al zijn vermeld, ook als ze niet direct aan de knooppuntenroute liggen. Met de app zet je met één knop de route aan naar het afstapmoment naar jouw keuze en weer terug naar de knooppuntenroute. Zo mis je niets van de omgeving en raak je nooit meer de weg kwijt. 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via