Knooppuntenroute Friesland

Knooppuntenroute Friesland

Knooppuntenroutes in Friesland

Een knooppuntenroute fietsen in Friesland is kennismaken met een bijzonder stukje Nederland. Een provincie met een eigen taal, met het grootste wateroppervlakte, en natuurlijk de provincie waar -ijs en weder dienende- de Tocht der Tochten kan worden geschaatst: de Elfstedentocht. Een tocht die overigens ook gefietst kan worden. Veel Nederlanders kiezen echter ook voor hele andere redenen om hier een of meer dagen door te brengen. Dus pak uw fiets en ontdek deze prachtige provindie!

Fietsroutes in Friesland

Fietsen langs het water

Friesland heeft ongeveer evenveel water als land, dus u moet wel erg uw best doen als u water zou willen vermijden tijdens uw fietstocht. Maar waarom zou u? Niet alleen biedt het water u verrassende vergezichten, het is ook de leefwereld van veel flora en fauna. Veel knooppuntenroutes bieden u de gelegenheid om hier volop van te genieten. Wanneer u houdt van gezellige drukte, dan is het zeker aan te raden om tijdens de zomermaanden Friesland te ontdekken. Fietsend langs de Friese meren kunt u getuige zijn van de 64 imposante skûtsjes, die strijden om het kampioenschap. Voor een combinatie van actie en ontspanning kunt u begin augustus terecht in Sneek voor de Sneekweek.

Fietsend op zoek naar rust

Ook voor rustzoekers is Friesland een prima locatie. Niet alleen zijn er rustige natuurgebieden te vinden langs de waterkant (vergeet daarbij vooral de Waddeneilanden niet!), maar ook kent Friesland bosrijke gebieden en leuke historische dorpjes en steden die liggen te wachten om ontdekt te worden. Volop natuur is ook te vinden in de nationale parken en landschappen: Het Drents-Friese Wold, Lauwersmeer, de Alde Feanen, de Noardlike Fryske Wâlden, Zuidwest Fryslân en Schiermonnikoog. Ook de Kleistreek, in het noordwesten van Friesland, de Friese wouden in het zuidoosten en de Zuidwesthoek zijn een bezoek meer dan de moeite waard. Fiets elektrisch of op eigen kracht een van onze knooppuntenroutes en u zult Friesland steeds beter leren kennen.

Elfstedentocht fietsen

Zodra het kwik maar een paar graden onder nul zakt steekt hij de kop op: de Elfstedenkoorts. Gelukkig bent u voor het fietsen van de Elfstedentocht minder afhankelijk van het weer. Stap op de fiets en fiets van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer terug naar Leeuwarden. Of neem deel aan de Winterfiets Elfstedentocht, waarbij u kunt kiezen voor de lange (ruim 200 kilometer) of de korte versie (90 kilometer).

Fiets naar de Kameleon

Het dorpje Terherne is omgedoopt tot Kameleondorp. Veel van wat u hier tegenkomt zal u onmiddellijk doen denken aan de beroemde boeken van schrijver Hotze de Roos. Of u Hielke en Sietse Klinkhamer zelf tegen het lijf loopt kunnen we niet beloven, maar een rondvaart in een praam, uiteraard geduwd door de Kameleon. Een heerlijk uitstapje, zeker als u uw (klein)kinderen meeneemt. Kies voor deze knooppuntenroute en geniet!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant