Knooppuntenroutes

Wat zijn knooppuntenroutes?

Wat zijn knooppuntenroutes?

Knooppuntenroutes worden ontworpen met behulp van het fietsknooppunten systeem in Nederland. Door het aan elkaar koppelen van losse knooppuntennummers onstaat er een unieke fietsroute. Het systeem is landelijk opgezet en kan iedereen inzetten om een eigen knooppuntenroute te maken. Verschillende organisaties maken gebruik van dit systeem om routes te ontwerpen, zoals Fietsnetwerk dit ook doet, maar dan nog een stapje verder.

 

Fietsroutes in Nederland

Hoe ontstaan de fietsroutes van Fietsnetwerk?

Hoe ontstaan de fietsroutes van Fietsnetwerk?

Alle knooppuntenroutes worden handmatig en met zorg ontworpen door onze route editors. Aan elke fietsroute koppelen wij een thema dat de basis vormt van de knooppuntenroute. Het thema ontstaat vaak door een samenwerking met horeca ondernemers of andere partners zoals de Vogelbescherming, UNESCO Werelderfgoederen en Natuurmonumenten. In de (gekozen) omgeving van de partner zoeken wij naar leuke afstapmomenten en locaties om doorheen te fietsen. Ook vinden wij het als fanantieke fietsers het maar al te leuk om onze routes zelf uit te testen! 

Afstapmomenten bezoeken tijdens de knooppuntenroute

Afstapmomenten bezoeken tijdens de knooppuntenroute

Aan alle knooppuntenroutes voegen wij meerdere afstapmomenten toe zodat je van elke fietsroute een dagje uit kunt maken. Alle afstapmomenten hebben een driecijferige knooppuntnummer gekregen en zijn dus knooppunthouder geworden bij Fietsnetwerk. Deze 'knooppunthouders' liggen allemaal in de buurt van de knooppuntenroute. Je kiest zelf welke afstapmomenten je wel en niet meeneemt tijdens het uitje. Het aanbod kan erg verschillen per fietsroute, dus bekijk welke het beste past bij jouw interesses. Om het makkelijker te maken hebben we ze de afstapmomenten in twee categorieën geplaatst: zien- en doen locaties.

Onder de 'zien locaties' vallen voornamelijk bezienswaardigheden en locaties waar je heerlijk kunt wandelen. Van elke omgeving laten wij jou de mooiste vruchten proeven die ook vaak uniek zijn aan het gebied. Het aanbod is uiteenlopend met onder andere museau, boerderijen, monumenten, molens, landgoederen, uitkijktorens en nog veel meer.

In het toevoegen van 'doen locaties' zijn wij erg kieskeurig en plaatsen vaak maar enkele (en de beste) activiteiten. Vaak zijn deze locaties direct te koppelen aan het thema van de knooppuntenroutes. Onderweg kom je altijd een horeca onderneming tegen als ideale start/eind locatie of voor een verdiende pauze. Andere activiteiten zijn verblijflocaties, attractieparken, musea, proeverijen, etc.

 

Knooppuntenroutes fietsen met de Fietsnetwerk app

Knooppuntenroutes fietsen met de Fietsnetwerk app

Naast dat je de knooppunten fietsroutes kunt downloaden op de website, zijn ze ook te fietsen met de Fietsknooppunten App. Tijdens het fietsen van knooppuntenroutes via de App krijg je zelfs een melding wanneer je bij het desbetreffende knooppunt bent aangekomen. Ook krijg je gelijk te zien wat het volgende knooppunt wordt en of er nog leuke afstapmomenten in de buurt te vinden zijn. Knooppuntenroutes fietsen via de website of via de App is een unieke belevenis die iedere recreatieve fietser niet aan zich voorbij mag laten gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een knooppuntenroute?

Een knooppuntenroute maak je door de fietsknooppunten aan elkaar te koppelen. Het fietsroutenetwerk geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn met het ontwikkelen van fietsroutes. Het voordeel is dat ze je toch over veilige wegen sturen en je recreatieve bezienswaardigheden zult tegenkomen. Uiteraard kan je zelf uitzoeken hoe je de knooppunten aan elkaar koppeld om een fietsroute te maken. Ook kan je gebruik maken van een fietsroute aanbieder zoals Fietsnetwerk. Dit scheelt je een hoop uitzoekwerk en de route editors zijn experts in het creëren van de leukste knooppuntenroutes!  

Hoe werkt een fietsroute met knooppunten?

Fietsroutes worden ontwikkeld met behulp van de bekende fietsknooppunten. Door deze knooppunten, die je langs het fietspad tegenkomt, aan elkaar te koppelen ontstaan er knooppuntenroutes. Ze zijn op te merken aan de groene bordjes met witte 2-cijferige letters. Je kunt zelf de knooppunten aan elkaar koppelen of gebruik maken van een website die kant-en-klare knooppuntenroutes aanbiedt. 

Welke app voor knooppuntenroutes?

Je kunt een Fiets app downloaden voor nog meer plezier tijdens het fietsen. Met voordelen als routebegeleiding, informatie over de omgeving en up-to-date fietsknooppunten kiezen steeds meer fietsers voor het gemak van de knooppunten app. De app van Fietsnetwerk is gratis te downloaden in de App Store en via Google Play

Wie zijn verantwoordelijk voor de fietsroutes?

Het onderhoud van paden en ander fietsinfrastuctuur wordt beheert door de (regionale)overheid. Afhankelijk van de locatie kan je mankementen en andere zaken melden bij de gemeente of Rijkswaterstaat. Bij missende, onduidelijke of vernielde fietsknooppunten bordjes langs de fietsroute kan je dit melden bij meldpuntroutes.nl.

Hoe maak ik een knooppunten route?

Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met het maken van een fietsknooppunten route. Je kunt de knooppunten handmatig aan elkaar koppelen met een routenetwerkkaart. Ook zijn er aanbieders waar je online of via een Fiets app zelf routes kan uitstippelen. Geniet je liever van nog meer gemak en unieke knooppuntenroutes? Bekijk het aanbied in kant-en-klare fietsroutes die worden aangeboden op de website.

Hoe kan ik mijn fietsroutes personaliseren?

Voor de mooiste fietsbeleving wil je uiteraard een route fietsen die past bij jouw interesses en voorkeuren. Daarom hebben we een aantal filters ingebouwd waardoor het voor jou mogelijk is om de fietsroutes te personaliseren. We lichten ze hieronder voor je toe:

- Filter op locatie: kies op plaatsnaam, provincie of streek.

- Filter op afstand: geef de gewenste minimum en maximum lengte aan.

- Filter op thema: selecteer een thema die passen bij jouw interesses.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant