Knooppunten fiets

Knooppunten fietsen

Een begrip onder de fietsers

Het fietsen van knooppunten is ondertussen wel een begrip onder de recreatieve fietsers. Maar weet je eigenlijk wel waar de fietsknooppunten vandaan komen? Het begon in de jaren '80 van de vorige eeuw in Belgisch-Limburg. Mijningenieur Hugo Bollen wilde een nieuwe manier van het bewegwijzeren van fietsroutes ontwikkelen. In de tijd vóór de knooppuntenroutes had je namelijk alleen de lusvormige fietsroutes, dit waren vaak langeafstandsroutes waarbij je telkens dezelfde route fietst en dus weinig nieuwe dingen ziet. Ondertussen is het knooppuntensysteem uitgerold over de Vlaamse provincies van België en alle provincies in Nederland.

De knooppunten in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 8900 verschillende fietsknooppunten. De nummers lopen van 1 tot en met 99 dus het kan gerust voorkomen dat je in twee verschillende delen van de provincie hetzelfde knooppuntnummer tegenkomt. Alle nummers zijn weergegeven op wit- met groene borden langs de fietspaden. Doormiddel van de knooppunten kan je je eigen fietsroutes samenstellen en hoef je niet telkens dezelfde route te fietsen. Je zet simpelweg de gewenste te fietsen knooppunnummers achter elkaar, stapt op de fiets en legt je route af. Helaas wil het nog wel eens het geval zijn dat er borden beschadigd zijn, vernield zijn of zijn weggehaald. Als er een knooppunt mist ben je dus, wanneer je alleen een fietskaart bij je hebt, zo goed als verdwaald... Gelukkig is de fiets App daar een oplossing voor. Mocht het voorkomen dat je onderweg een bord tegenkomt wat vernield, beschadigd of weggehaald is kan je dat altijd aan ons doorgeven. Wij zorgen er dan voor dat het terecht komt bij de juiste instantie.

Wat doet Fietsnetwerk.nl met de knooppunten?

Hoewel het fietsroutenetwerk op zich zelf al een ideaal systeem is, leiden de knooppunten je vaak niet langs bezienswaardigheden, restaurants of andere leuke afstapmomenten in de buurt van je route. Fietsnetwerk.nl bouwt daarom een aanvulling op het bestaande knooppuntennetwerk. Veel mooie afstapmomenten als kastelen, forten, monumenten en restaurants hebben van ons een eigen, driecijferig knooppuntnummer gekregen. De nummers van de afstapmomenten sluiten aan bij het bestaande knooppuntennetwerk. De afstapmomenten zijn eenvoudig toe te voegen aan je fietsroutes

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant