Vliegveld Keent - ©VisitBrabant
Vliegveld Keent

Vliegveld Keent - Ravenstein

N 51.767126544875 / E 5.6842217176276

Het veldje bij Keent werd al sinds 1928 gebruikt voor gelegenheden van de marine en de landmacht. H.M. van der Vijver, zelf oud-marinier en destijds burgemeester van Overasselt, maakte dit mogelijk. Hij zorgde er tevens voor dat er in 1933 een vliegdemonstratie werd gehouden: de Overasseltse Vliegweek. Daarna raakte het vliegveld in vergetelheid en toen in 1938 de Maas was gekanaliseerd, lag Keent ineens op een eiland.

In de Tweede Wereldoorlog zagen de Duitsers Keent als een goede uitwijkplaats voor hun Junkers Ju 88, straaljagers die op de nabijgelegen vliegbasis Volkel te veel risico liepen op bombardementen van de geallieerden. Toen Volkel werd gebombardeerd, werd er op Keent een reservelandingsbaan aangelegd en werd de grasbaan verlengd van 600 naar 1200 meter.

Toen in 1944 Operatie Market Garden plaats vond, was Keent over het hoofd gezien. Pas tijdens de operatie merkte een Amerikaanse eenheid het vliegveld op. Dat was te laat voor de operatie, maar nadat het gebied was gezuiverd van Duitse soldaten, namen de geallieerden het vliegveld in gebruik. Keent kreeg de codenaam B.82 Grave en er werd een landingsstrip aangepast voor het gebruik van jachtvliegtuigen. Twee dagen later arriveerden er al 200 vrachtvliegtuigen, 900 man personeel en grote hoeveelheden aan materiaal arriveerden.

Omdat Keent dicht bij de frontlinie lag, was het een gevoelige plek voor Duitse bombardementen. Daarnaast zorgde zware regenval ervoor dat het terrein onbruikbaar werd. De vliegtuigen werden daarom overgeplaatst naar Volkel en op 2 november 1944 vertrokken de laatste troepen van Keent.

Tegenwoordig is Keent een natuurgebied met veel groen, waar je prachtig kunt wandelen en fietsen. In 1995 werd een gedenkteken geplaatst, waarmee we de geschiedenis herdenken en de geallieerden die zich hebben ingezet voor vrijheid in Nederland eren.

Foto: ©VisitBrabant Routebureau

Vliegveld Keent - ©VisitBrabant

Vliegveld Keent
Merriedel
5371 MN Ravenstein

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.