Ansicht van Vincents geboortehuis
Vincent van Gogh op 13- en 19-jarige leeftijd
Zundert
Vader Theodorus van Gogh en moeder Anna Cornelia Carbentus
Van GoghHuis
Vincent van GoghHuis

Vincent van GoghHuis - Zundert

N 51.4725603 / E 4.665103

Niet het huidige Van GoghHuis was het geboortehuis van Vincent, maar het pand ernaast. Dat was toen de pastorie waar Vincent op 30 maart 1853 werd geboren. Het pand is in 1903 gesloopt. Een plaquette in de gevel van dit pand getuigt nog van de geboorte. Op deze plaats is het Vincent van GoghHuis gerealiseerd, ontstaan door de samenvoeging van twee beeldbepalende gebouwen: De ‘nieuwe’ pastorie en een karaktervolle patriciërswoning. Zijn vader Theodorus was een protestante predikant, wat vrij uitzonderlijk was in het voornamelijk katholieke Brabant.

Vincent was het oudste kind van een gezin dat zou bestaan uit drie zussen en twee broers: Anna, Wil, Lies, Theo en Cor. Zijn ouders hadden het jaar voor zijn geboorte een doodgeboren kind gekregen, dat ze ook Vincent noemden. Zijn grafje is hier vlakbij te zien, bij het protestante kerkje. Samen met zijn broertjes en zusjes groeide Vincent hier op. Als kind was Vincent stil en teruggetrokken. Hij vond het heerlijk om uren door de velden te dwalen en vogels, planten, krekels, kevers, torren en vlinders te bestuderen. Vlinders stonden voor hem symbool voor nieuw leven. Vincent tekende al heel veel in zijn jeugd. Dat weten we uit zijn brieven. Voor zover bekend is er maar één tekening bewaard gebleven.

Het Vincent van GoghHuis is een levend kunstcentrum op de geboortegrond van één van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Geen klassiek museum, maar een actieve belevingswereld, voor zowel kunstliefhebber als toerist. Met een prikkelende presentatie over het leven en werk van Vincent van Gogh en interactieve educatie. Luister bij de audiozuil naar het verhaal over de jeugd van Vincent van Gogh. Ook een stukje verderop bij de Nederlands hervormde kerk vind je een audiozuil.

Ansicht van Vincents geboortehuis
Vincent van Gogh op 13- en 19-jarige leeftijd
Zundert
Vader Theodorus van Gogh en moeder Anna Cornelia Carbentus
Van GoghHuis

Vincent van GoghHuis
Markt 26-27
4881 CN Zundert

Contactgegevens
T: 076-5978590
E: vvv@vangoghhuis.com

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 12:00 - 17:00
Zondag 12:00 - 17:00
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.