Sint-Janstoren Sambeek - ©VisitBrabant
Sint-Janstoren Sambeek

Sint-Janstoren Sambeek - Sambeek

N 51.635721656037 / E 5.9646177710232

In 1486 werd de eerste steen van de kerktoren gelegd, waarna er 46 jaar is gebouwd totdat de toren voltooid was. Lange tijd was de toren al van grote afstand zichtbaar, maar nog niet hoorbaar. Er ontbraken nog kerkklokken. Om dit op te lossen werden er in opdracht van de pastoor klokken voor de toren gegoten.

De toren heeft in de loop der tijd veel meegemaakt, waaronder blikseminslagen in 1702 en schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor er flinke scheuren ontstonden. Eind 2013 werd de toren na een grote restauratie opgeleverd en was deze zo goed als nieuw.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd in de toren, waaronder het beklimmen ervan.

Al eeuwenlang gaat er in het Land van Cuijk een verhaal rond over deze kerkklokken. De pastoor had de kerkklokken laten gieten. Hij werd gewaarschuwd: "Wel eerst de klokken inzegenen voor je ze ophangt!"

Maar in zijn enthousiasme was hij te snel geweest met de inwijding van de klokken en was hij het kleine klokje vergeten. Op een stormachtige kerstnacht sloeg het klokje op hol en kreeg de duivel het klokje te pakken. Het Duvelsklökske is nooit meer teruggevonden, maar soms, op een stille kerstnacht, kun je het Duvelsklökske nog horen als je in Sambeek je ramen opent...

Foto: ©Visit Brabant

Sint-Janstoren Sambeek - ©VisitBrabant

Sint-Janstoren Sambeek
Grotestraat 54
5826 AH Sambeek

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.