Top 5 koninklijke fietsroutes met een gouden randje

Top 5 koninklijke fietsroutes met een gouden randje

5x koninklijke fietsroutes

Van Koning tot Keizer, door stad en natuur en van moderne tot oude koninklijke residenties. Wij hebben vijf royale routes op een rijtje gezet waar je langs prachtige omgevingen met kastelen en paleizen fietst en proeft van de koninklijke sfeer. Plaats je kroon op je hoofd, betreed je stalen ros en geniet van een fietstocht met een gouden randje.

Fietstochten voor liefhebbers van het Koningshuis

Vijf majestueuze fietsroutes door koninklijke regio's. Je kunt kiezen uit een fietsroute bij Apeldoorn, Soest, Heerenveen, Delft, Den Haag en onze bonusroute voor een fietsweekend.  Terwijl je fietst, kom je verschillende afstapmomenten tegen. Zo kun je van alles zien en doen onderweg om het fietsen even te onderbreken. Deze afstapmomenten maken de fietstocht compleet. 

1. Koninklijke fietsroute bij Apeldoorn - 54 km

Van kastelen naar grote tuinen en kathedralen. Tijdens deze route kom je helemaal in de royale  stemming. De route brengt je door het prachtige Veluwse landschap tussen Apeldoorn, Vaassen en Epe. Naast grote kastelen, geniet je dus ook van de bossen en heidevelden. 

Begin en eindig op de parkeerplaats van Kasteel Cannenburch. Een deel van deze route gaat door het Kroondomein, dat al eeuwenlang in bezit is van de Nederlandse koninklijke familie. Kroondomein Het Loo is een meer dan 10.000 hectare groot natuurgebied waar cultuur en geschiedenis samenkomen. Onderweg ervaar je de cultuurhistorie bij de afstapmomenten.

Interessante afstapmomenten: 

Kasteel Cannenburch Vaassen
Kasteel Cannenburch in Vaassen

2. Koninklijke fietsroute Soest - 45 km

Soest en Baarn hebben veel grootse bewoners van het koningshuis tot hun inwoners mogen rekenen. Van Willem III tot prinses Juliana en prins Bernhard, die je onderweg nog tegen zult komen. Zij genoten van deze prachtige omgeving. Met deze kastelenroute is het jouw beurt! De kastelenroute bij Soest brengt je langs verschillende kastelen en paleizen die je kunt bekijken, sommige zijn ook te bezoeken. 

Fiets prinsheerlijk van Soest richting Baarn door naar Lage Vuursche, waar het Kasteel Drakensteyn staat. Hier woonde prinses Beatrix voordat ze koningin werd. Na haar abdicatie in 2014 is ze hier teruggekeerd. Zo zijn er vele andere kastelen op deze route waar leden van het koningshuis gewoond hebben.

Interessante afstapmomenten:

LandgoedOranjewoud
Landgoed Oranjewoud ©Wikimedia

3. Fietsroute door koninklijk Oranjewoud - 50 km

In het noorden van Nederland bij Heerenveen ligt het statige Oranjewoud. In dit koninklijk bos komen oud en nieuw echt samen, wat ook duidelijk zichtbaar wordt als je langs landgoederen fietst. Een mooie uitvalsbasis voor een fietstocht waarbij je je ogen uitkijkt!

Het landgoed Oranjestein is al een bezienswaardigheid op zichzelf, maar wacht maar tot je de prachtige tuinen ziet. In 1820 begon Pieter Cats met een grote verbouwing van Oranjestein. Hij maakte rondom het huis een tuin en landschapspark die verder werden uitgebreid door zijn zoon en kleinzoon. Een goede reden om even je fiets te verruilen voor een wandeling door dit park. Het zal je dagje fietsen een romantisch tintje geven.

Interessante afstapmomenten:

Koninklijk Delft
Koninklijk fietsen in Delft

4. Koninklijke fietsroute historisch Delft - 43 km

Deze royale fietsroute geeft je een indrukwekkende kijk op de geschiedenis van Delft. De stad was vroeger een van de grootste steden in Nederland en in 1572 woonde prins Willem van Oranje in het Sint-Agathaklooster, dat nu ook wel Prinsenhof wordt genoemd.

Vroeger was het familiegraf van het koningshuis gelegen in Breda, maar toen de prins werd vermoord tijdens de Spaanse bezetting, werd hij begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. Hier worden nu alle leden van het koninklijk huis na hun overlijden begraven.

Delft zit boordevol vorstelijke geschiedenis en is een perfecte stad voor een dagje op de fiets. Je komt met deze route alles te weten over de koninklijke familie, maar ook over hoe het er vroeger in de 17e eeuw aan toe ging in de stad.

Interessante afstapmomenten:

Kasteel Duivenvoorde Voorschoten
Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten

5. Koninklijke fietsroute bij Den Haag - 32,5 km

De thuishaven van de koning! Paleis Huis ten Bosch is dan niet te bezoeken, maar als je langs het Haagse Bos fietst kun je een kleine glimp van het kasteel opvangen. Tussen Den Haag, Wassenaar, Voorschoten en Voorburg zijn gelukkig genoeg andere bezienswaardigheden te vinden. Den Haag is absoluut een stad om kostelijk van te genieten.

Het gebied tussen Wassenaar en Voorburg is rijk aan paleizen, grootse tuinen en buitenplaatsen. Deze fietsroute neemt je mee naar Kasteel Duivenvoorde. In de 13e eeuw was dit enkel nog een woontoren, maar in 1630 is het omgebouwd tot een prachtig kasteel. Het is een van de oudste kastelen van Zuid-Holland. Tegenwoordig is het kasteel een museum met onder andere een unieke verzameling portretten van de adellijke families, zilverwerk en Delfts blauw porselein. Bij het Hof van Duivenvoorde kun je op het terras wat eten en drinken. 

Interessante afstapmomenten:

Paleis Soestdijk in Soest
Paleis Soestdijk

Bonusroute voor een koninklijk weekendje

6. Koninklijke fietsroute - 160 km

Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug vind je heel veel koninklijke bezienswaardigheden. Wij combineerden alle vorstelijke hoogtepunten op deze meerdaagse fietsroute van Paleis Het Loo naar Paleis Soestdijk. De route tussen Soest, Amersfoort en Apeldoorn is maar liefst 160 kilometer lang. Verdeel hem over twee (of meer) dagen voor een royaal fietsweekend van de Veluwe naar de Utrechtse Heuvelrug.

Deze koninklijke route leidt je langs stad en natuur. Tussen de paleizen vind je nog veel meer kastelen, die tussen de weelderige natuur ineens lijken op te doemen. Maar ook de natuurgebieden zelf hebben een koninklijk tintje. Het Nederlands koningshuis heeft hier al lange tijd hun invloed uitgeoefend. Ontdek het tijdens jouw fietstocht.

Interessante afstapmomenten:

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via