Knooppuntenroute Noord-Holland

Knooppuntenroute Noord-Holland

Knooppuntenroutes in Noord-Holland

Molens, natuurparken, de Wadden, vissersplaatsen, polders, duinen, steden en kustplaatsen. Een knooppuntenroute in Noord-Holland is een kwestie van kiezen tussen heel veel mooie mogelijkheden. Ontdek de provincie Noord-Holland en ervaar de mix tussen natuur, cultuur en historie. Noord-Holland bestaat voor een groot deel uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. U vindt in het zuidelijke deel van de provincie de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, ’t Gooi en Schiphol. En in het noordelijke deel de Zaanstreek, Beemster, Waterland en Texel. Er zijn genoeg knooppuntenroutes in Noord-Holland om met alles kennis te maken!

Fietsroutes in Nederland

Amsterdam op de fiets

Er is bijna geen stad ter wereld waar zoveel gefietst wordt als in Amsterdam, bijna 40% van de verplaatsingen in Amsterdam gaan op de fiets! Voor een Amsterdammer is het stalen ros namelijk de meest logische manier om zich te verplaatsen, want de 17e- eeuwse binnenstad is door de smalle straten gewoon simpelweg niet goed toegankelijk voor auto’s. Maar laat u dat niet weerouden van een dagje Amsterdam, de hoofdstad van ons land. Plan gewoon eens een leuke knooppuntenroute door de stad langs de grachten, het Anne Frank Huis, het Johnny Jordaanplein of waar dan ook. Fiets elektrisch of op eigen kracht en beleef de stad weer heel anders. U voelt zich ineens een beetje Amsterdammer...

Fietsen naar Volendam en Enkhuizen

Bekende steden als Hoorn, Enkhuizen, Volendam en het eiland Marken liggen aan de oostkust van Noord-Holland. Volendam trekt jaarlijks bijna 2 miljoen bezoekers. De haven, palingrokerij, bekende zangers en klederdracht trekken nogal wat mensen, maar op de fiets is het gebied ook prachtig te beleven door fietsroutes langs het IJsselmeer, de graslanden van Waterland en de moerasgebieden. Fietsroutes leiden u door kleurrijke velden als de bloembollen in bloei staan. Vroeger was Enkhuizen het centrum van de haringvisserij, en daarom wordt Enkhuizen ook wel de Haringstad genoemd. De stad ligt aan het IJsselmeer, fietsend bij het water kunt u mooie uitzichten verwachten. Of breng er een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Vindt u het leuk om verder te fietsen naar Flevoland? De Houtribdijk is de verbinding naar Lelystad, waar u overheen kunt fietsen met uitzicht over het water. Maar misschien vindt u fietsen naar Volendam en Enkhuizen voor een dagje fietsen wel genoeg...

Nationale Parken op de fiets

Nederland heeft in totaal 20 Nationale Parken, waarvan er twee in Noord-Holland liggen. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een uitgestrekt bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Er lopen kuddes wilde paarden en bizons rond, naast vogels, vlinders, herten en konijnen. Er zijn mogelijkheden voor korte of lange fietsroutes in dit deel van Noord-Holland. Het tweede gebied is Nationaal Park Duinen van Texel. Dat gebied is groot want het omvat vrijwel het hele Texelse duingebied, inclusief zandplaat De Hors, de Texelse bossen en De Slufter. Er loopt een prachtige fietsroute door dit afwisselende landschap met heidevelden, duinvalleien, duinen, dichte bossen en strand. Nationale Parken op de fiets, dat is altijd goed!

Knooppuntenroute op Texel

Het Waddeneiland Texel behoort tot de provincie Noord-Holland. Dat u er heerlijk kunt fietsen op Texel blijkt al uit de aanwezigheid van het eerder omschreven Nationaal Park. Neem vanuit Den Helder de veerboot en in slechts 20 minuten tijd bent u op het eiland. Fiets vanaf de boot via de dijk, met uitzicht over de Waddenzee, richting de vuurtoren in De Cocksdorp. Vergeet dan niet een stop te maken in de haven van Oudeschild en het schilderachtige dorpje Oosterend. Ach, het zijn maar twee mogelijkheden om te ontdekken met onze fietsroute op Texel, want Den Burg, Den Hoorn en de andere plaatsjes zijn het ook absoluut waard om mee te pakken in uw fietsroute.

Haarlem en Zandvoort per fiets

De bekende badplaatsen Zandvoort, IJmuiden, Egmond aan Zee en Bergen liggen aan de westkust van Noord-Holland. Nationale Park Zuid-Kennemerland ligt rond deze plaatsen en zijn daardoor een ideale plek om mooie fietsroutes te rijden. Haarlem is niet de grootste stad van Noord-Holland, maar wel de hoofdstad van de provincie. Erg leuk om hier te fietsen! Zo is er een knooppuntenroute dat u een rondje om Haarlem laat fietsen. De route gaat langs molens, boerderijen, de ruïne van Brederode, een stukje Kennemerduinen, Bloemendaal Overveen, Bennebroek, Heemstede, langs Schalkwijk en Vijfhuizen. U ontdekt dus veel meer dan Haarlem en Zandvoort op de fiets.

Fietsen rond Alkmaar

Fietsen rond Alkmaar betekent fietsen door de duinen, langs het strand, de polders en de bollenvelden van Noord-Holland. En als u er dan toch gaat fietsen, bezoek dan gelijk de bekende Alkmaarse Kaasmarkt. Vele toeristen bezoeken Nederland speciaal voor deze oeroude tradities, dus waarom zou u er niet gewoon ook eens een kijkje nemen? De Kaasmarkt is er elke vrijdagmorgen van begin april tot begin september. Van 10:00 tot 12:30 gaan de kaasdragers op het Waagplein aan de slag. Het is een wereldberoemd en bontgekleurd spektakel.

De drie mooiste knooppuntenroutes van Noord-Holland

In onze rubriek 'Fietsroutes in de provincie' hebben wij voor u onder andere de drie mooiste knooppuntenroutes in de provincie Noord-Holland samengesteld. Wilt u weten welke routes dat zijn? Kijk dan snel naar de drie mooiste knooppuntenroutes van Noord-Holland!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant