Fietstochten Texel

Fietstochten Texel

Fietstochten Texel

Fietstochten op Texel bieden een hele mooie ervaring. Het eiland heeft tal van fietspaden, maar liefst 140 kilometer! Een echte aanrader is het fietspad langs de Waddenzee. Je fiets over een dijk terwijl je uitkijkt over het prachtige water van de Waddenzee. Maar ook de paden tussen de Koog en Den Burg zijn erg mooi om te fietsen. Texel heeft als enige waddeneiland fietsknooppunten, dus kunt u hier ook een knooppuntenroute fietsen.

Fietsroutes in Noord-Holland

De natuur op Texel

Texel beschikt over een afwisselend landschap met zandstranden en duinen, bos en hei, polders en kwelders. In mei bloeien duizenden bloembollen in de omgeving van Den Hoorn. Een groot deel van het eiland valt onder het Nationaal Park Duinen van Texel. Tussen Den Burg en Oudeschild ligt de Hoge Berg. Hoewel hij slechts 15 meter hoog is kunt u vanaf de punt het hele eiland overzien. U vindt er ook een insectenreservaat en het Doolhof, een bosje uit 1764. Als u gaat fietsen op Texel moet u zeker ook een bezoek brengen aan De Slufter. Door het brakke water vindt u er bijzondere planten en dieren. Texel is een paradijs voor vogelspotters, want er zijn ruim 300 vogelsoorten op Texel gesignaleerd. Ongeveer 80 soorten daarvan broeden in het voorjaar op Texel. Bekend is de oudste lepelaarskolonie van Nederland. Hun broedplaats is te vinden in het beschermd gebied De Muy, tussen De Koog en De Slufter. Je komt op Texel verschillende soorten vlinders, kikkers en insecten tegen. Ook leven er hermelijnen, hazen en konijnen.

Culinair genieten op Texel

Zoals op de meeste Waddeneilanden biedt ook Texel een keur aan eetgelegenheden met lokale, nationale en internationale gerechten. Daarbij gaat het niet alleen om de beroemde Texelse schapenkaas met een ziltige smaak. De groene Texelse kaas zult u er overigens niet meer tegenkomen: die werd groen gekleurd door het vocht dat werd gewonnen uit... schapenkeutels. De Keuringsdienst van Waren verbood de productie ervan in de dertiger jaren. Wie kennis wil maken met de nieuwste ontwikkelingen op culinair gebied moet in september afreizen naar Texel. Dan wordt de proeverij 'Texel Culinair' -proeven op sien Tessels- georganiseerd door de horeca van het eiland. De culinaire bedrijven presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met locale producten. Wijn en bier worden er zorgvuldig bij uitgezocht en het geheel wordt overgoten met een muzikaal sausje door optredens van verschillende muzikanten.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant