Knooppuntenroute Limburg

Knooppuntenroute Limburg

Knooppuntenroutes in Limburg

Alle knooppuntenroutes in Limburg geven u het gevoel alsof u even in het buitenland bent geweest. Hoor de vriendelijke klanken van de Limburgse taal, geniet van een stukje Limburgse vlaai of dineer met het typisch Limburgse gerecht, zuurvlees. Wilt u bewijzen dat u echt in het buitenland bent geweest? Maak dan een selfie op het enige drielandenpunt van Nederland. Limburg is op te delen in drie belangrijke regio’s, namelijk Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. De rivier de Maas stroomt over de gehele lengte van de provincie van het zuiden naar het noorden.

Fietsroutes in Nederland

Fietsen in Noord-Limburg

Als u gaat fietsen in Noord-Limburg komt u over zandgronden die in het verleden ontstaan zijn door aanvoer van de Rijn. Want ook al is de Maas nu de belangrijkste rivier, vroeger was dit de Rijn. In dit deel van Limburg vindt u het prachtige Nationaal Park De Groote Peel, dat een overlap met Noord-Brabant heeft. Het huidige moeraslandschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Door dit afgraven zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan, zoals de plas Aan het Elfde, één van de meest vogelrijke gebieden in West-Europa. Heel anders, maar ook in Noord-Limburg te vinden, is het Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn hier veel mogelijkheden om een mooie knooppuntenroute te fietsen langs heide, kronkelende beekjes en bossen.

Fietsen in Midden-Limburg

De Maas en de Maasplassen zijn in dit deel van Limburg een populaire bestemming, omdat er van alles te beleven is op het gebied van watersport. De Maasplassen (3000 hectare) zijn samen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Als u gaat fietsen in Midden-Limburg is de kans groot dat u een route vindt die u langs dit prachtige natuurgebied voert. Het is leuk om uw tocht te combineren met  een tochtje op een waterfiets, een pauze op het strand of een oversteek met één van de pontjes. Wanneer u toe bent aan een andere omgeving, ga dan heerlijk fietsen in het Heuvelland!

Fietsen in Zuid-Limburg

Het mooie Zuid-Limburg is een streek van heuvels en dalen. Enorm bekend zijn de grotten van Valkenburg. Eigenlijk zijn dit groeven, omdat ze door de mens gemaakt zijn. Al sinds de Romeinse tijd zijn er in deze krijtsteengroeven blokken gezaagd die als bouwstenen moesten dienen. Het leuke is dan ook dat u bij veel monumentale gebouwen in Limburg ziet dat deze met deze krijt/mergelblokken zijn opgebouwd. Zeker in Maastricht komt u ze tegen. Wist u trouwens dat u zelfs door de grotten kunt fietsen? Ook de Vaalserberg is een begrip.. Fietsen in Zuid-Limburg is een uitdaging omdat het zo’n heuvelig landschap is. Niet voor niets is het een populair gebied voor fiets- en wielerevenementen zoals Limburgs Mooiste, Amstel Gold Race en de Eneco Tour. Er zijn tal van fietsroutes mogelijk, en gelukkig kunt u zelf bepalen hoe zwaar u de tocht wilt maken. Fiets elektrisch of op eigen kracht en geniet! En bent u toe aan een echte uitdaging? Befiets dan de Vaalserberg, de hoogste heuvel van Nederland (322,7m boven NAP). De beloning is de Wilhelminatoren, een uitkijktoren over dit prachtige gebied. Vlakbij de top ligt ook het Drielandenpunt. Pak deze nog even mee en maak in een mum van tijd uw mooie knooppuntenroute tot een onvervalste internationale fietsroute.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant