Fietsen in Maastricht

Fietsen in Maastricht

Fietsen in Maastricht

Fietsen in Maastricht is een bijzonder leuke ervaring. Deze historische stad biedt veel gezelligheid, maar de omgeving kan ook erg goed verkend worden met een knooppuntenroute. De omgeving is heuvelachtig en heeft prachtige vergezichten. Maastricht is een leuke stad en erg geschikt voor jong en oud. Maar ook in de directe omgeving van de stad is veel te zien. Een goede reden om een paar dagen in en om deze mooie stad door te brengen!

Fietsroutes in Limburg

Culinair Maastricht

Maastricht is natuurlijk de stad van de Sint Servaas, Andre Rieu en het Bonnefantenmuseum, maar ook van het mooiste plein van Nederland: het Vrijthof. Dit grote plein met zijn vele restaurantjes doet het hart van menig Bourgondiër sneller kloppen. In oktober is het Vrijthof het toneel van het Wijn en Spijs Festival Château Maestricht. Meer dan vijftig wijnboeren en producenten van authentieke Limburgse ingrediënten uit de Euregio komen met hun gerechten, speciaalbieren, kookdemonstraties, culturele evenementen en workshops naar het Vrijthof om u te laten genieten van culinair Maastricht. Het Jekerkwartier kunt u tijdens 'La saison culinaire' (oktober/november) ontdekken via een uitgestippelde wijnroute. Op vijf locaties kunt u genieten van een speciaal glas wijn met een bijpassend hapje. Voor meer informatie kunt u terecht bij de VVV. Daar is trouwens ook een speciale bierroute te krijgen. In vijf bijzondere café's wordt uw glas gevuld met vijf verschillende Brand speciaalbieren én natuurlijk een passende bite. Misschien moet u daarna maar even niet meer fietsen in Maastricht... Bij 'De Brandweer' aan de Capucijnerstraat kunt u elke dag vanaf 08.30 uur terecht voor een ontbijtje, een kop koffie of een heerlijke lunch. Vanaf 17.00 uur opent het restaurant (met uitzondering van maandagavond) waar gekookt wordt met biologische streekproducten. De keuken sluit officieel om 22.30 uur, maar De Brandweer blijft open zolang het gezellig is. Maar tijdens uw knooppuntenroute komt u nog veel meer gezelligs en smakelijks tegen!

Cultureel Maastricht

We noemden hem al eerder, André Rieu, een vertegenwoordiger van cultureel Maastricht. In juli is hij altijd te vinden in zijn geboortestad voor een aantal concerten op het Vrijthof. Maar voor wie denkt dat de stad niets meer te bieden heeft: er zijn altijd boeiende tentoonstellingen en evenementen bij het Bonnefantenmuseum, het Centre Céramique of MECC Maastricht. Voor wie meer geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad: Maastricht is ook bekend als religieus centrum, garnizoensstad, vroege industriestad en Romeinse vesting. Het profiel van de stad wordt mede bepaald door de Sint Servaas. Servatius was de eerste bisschop van de stad en is nog altijd de stadsheilige. Na zijn dood werd zijn graf een bedevaartsoord. Het allereerste begin van Maastricht was een Romeinse vesting. Romeinen bouwden een dorp en een heiligdom bij een doorwaadbare plaats (=tricht) aan de Maas. Later breidde zich dat uit met een stenen fort. In die tijd kreeg Maastricht ook zijn eerste stenen brug. Door de strategische ligging werd Maastricht één van de belangrijkste steden van Noordwest Europa. De stadsmuren werden voorzien van verdedigingswerken. Nog altijd zijn de sporen van dat verleden te vinden uit de tijd dat soldaten een groot deel van de bevolking van Maastricht vormden. Het Maastrichtse aardewerk was bekend en geliefd. Maar ook de oorzaak van erbarmelijke woon- en werkomstandigheden van de arbeiders. Hoewel de industrie langzamerhand uit het stadsbeeld is verdwenen is veel industrieel erfgoed bewaard gebleven.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant