Tips voor een fietsroute op warme dagen

Tips voor een fietsroute op warme dagen

Warmte

De aanzienlijke warmte zorgt er natuurlijk voor dat we minder gaan fietsen en de map met fietsroutes een paar dagen links laten liggen. Toch zijn fietsen en wandelen hele geschikte activiteiten om op warmere dagen nog te doen. Natuurlijk dan wel heel goed voorbereid en aangepast aan de omstandigheden. Graag geven wij u enkele tips hiervoor. 

Tropische dagen

Natuurlijk zijn er elk jaar wel een paar van die tropische dagen in Nederland. Wanneer het kwik boven de 30 graden stijgt dan is het gewoon onverstandig om te gaan fietsen. Het beste is dan een koel plekje opzoeken, boekje en koud water erbij en zo weinig mogelijk bewegen.  Sterke inspanning kan voor iedereen gevaarlijk zijn wanneer het kwik boven de 28 graden Celsius stijgt.  Maar onder de 28 graden is het prima om een mooie fietsroute uit te zoeken dus uw fiets hoeft niet de hele zomer in de schuur te staan.  Het menselijk lichaam heeft namelijk een paar trucjes om warmte goed aan te kunnen. Zo stroomt er bijvoorbeeld meer bloed naar de huid zorgt zweten voor afkoeling. 

Toch kan het bij warmte en een hoge luchtvochtigheid ook zo zijn dat het lichaam niet genoeg zelf af kan koelen. Zaken als slaapgebrek, bepaalde geneesmiddelen of vermoeidheid kunnen de natuurlijke zweetproductie verstoren. Hierdoor kunnen problemen zoals oververhitting of hittekrampen ontstaan. In het ergste geval een hitteshock, wat echt gevaarlijk zou kunnen zijn. 

Tips tegen oververhitting

Je kunt zelf beste het e.e.a. doen om dit te voorkomen.  Met de volgende tips kun je ook op warmere dagen veilig een mooie fietsroute fietsen : 

  • Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur.
  • Kies een route die door het bos gaat. Hier heb je minder last van het warme asfalt - zoals in de polder - en heb je volop schaduw.
  • Zoek een route uit die niet te lang is en vermijd te veel hellingen. Zorg dat je qua inspanning niet op de top van je kunnen zit.
  • Bouw het langzaam op. Je lichaam went aan de warmte.
  • Draag een wit petje of hoedje. Vermijd donkere kleuren, deze zorgen dat je hoofd juist eerder opwarmt.
  • Kies goed ventilerende kleding waar de wind doorheen kan en waarin je goed kunt zweten. Ook hier hebben lichte kleuren de voorkeur.
  • Drink veel en vóórdat je dorst hebt. Je verliest heel wat vocht en dit moet je op tijd aanvullen. Neem dus regelmatig een drinkpauze.
  • Kies liever geen koffie, thee of alcohol als dorstlesser, maar voor water of een aangelengde sportdrank. Met deze laatste vult u ook uw tekort aan mineralen aan.

Bij grote hitte, zoals fietsen in de tropen of Spanje en nu en dan een paar dagen in NL, kun je in je bidon (per liter) een zakje ORs op te lossen. Een alternatief hiervoor is een paar thee scheppen suiker en half thee lepetje zout per liter water.

Bron: Gezondheidsnet 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via