Nieuw: Kunstwerken langs de fietsroutes

Nieuw: Kunstwerken langs de fietsroutes

Kunstwerken toevoegen als afstapmoment

Heerlijk fris buiten wat betekent dat het een goed moment is om nieuwe dingen te ontdekken. Binnenzitten is voor het team van Fietsnetwerk natuurlijk een periode van alvast uitkijken naar het moment dat we weer op de fiets kunnen stappen. We hebben alvast een lijstje met de vijf mooiste kunstwerken langs de fietsroutes.

Onze vijf meest favoriete kunstwerken

Om het makkelijker te maken de beelden in het echt te bekijken, hebben we de bijbehorende fietsroute toegevoegd. Dit zijn onze favoriete beelden:

De Fontein – Gasselternijveenschemond

De Fontein

Ralph Muller houdt er niet van om beelden te bedenken, maar laat zich inspireren door de plek. De geschiedenis van de streek, en met name de arbeidsomstandigheden in dit verveningsgebied inspireerden hem tot het maken van een vrolijk beeld. Zoveel te meer omdat de vruchtbare grond van de streek te danken is aan aan de ellende van toen. Ralph Muller wilde graag op deze plek een fontein realiseren, maar dit bleek niet mogelijk binnen het budget. Daarom geeft dit kunstwerk in mooie golvende lijnen en vrolijke kleuren het waterspel van een fontein weer.

Dit beeld is te vinden bij de Fietsroute Groningen en Drenthe.

Naiaden – Oudewater

Naiaden

Beeldmaker, conceptontwikkelaar en storyteller Tine van de Weyer is bekend geworden door beeldende kunstopdrachten in de openbare ruimte. De naiaden zijn in de Griekse mythologie waternimfen, dochters van de potamiden of riviergoden. Ze bewaken alle rivieren, meren, bronnen, fonteinen en moerassen. Naiaden zijn een terugkerend thema in het werk van de kunstenaar. In 2000 maakte zij 'Naiade in bassin', de 'Kleine Naiade' en de 'Muurnaiade'. Deze Naiaden stammen uit 1999.

Dit beeld is te vinden bij de Fietsroute Langs Goejanverwellesluis.

Zinnebeelden – Tegelen

Zinnebeelden

Dorothe Jehoel studeerde van 1969 tot 1974 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Haar duidelijk aanwezige werk is terug te vinden in heel Nederland, vaak in de openbare ruimte. Bij zorgcentrum 'De Nieuwe Munt' in Tegelen maakte zij in 2011 vijf beelden in graniet van diverse afmetingen, die associaties oproepen met fantasiefiguren, kinderspeelgoed of natuurlijke vormen.

Dit beeld is te vinden bij de Fietsroute voor Helden.

Baken van Overijssel – Wijhe

Het Baken van Overijssel

Het Baken van Overijssel van Lolke van der Bij staat aan de IJssel bij de veerpont. De kunstenaar werkt vanuit meetkundige vertrekpunten, maar hebben toch een speels en open karakter. Hij wil met zo weinig mogelijk franje de kern vastleggen. Hij streeft naar eenvoud, wat ook in dit kunstwerk goed te zien is. Veel van zijn werken zijn uitgevoerd in roestvast staal, maar de laatste jaren combineert hij ook verschillende materialen in zijn werk. Dit beeld is te vinden bij de Fietsroute Rond Windesheim.

Fourwheeldrive Lady – Lelystad

Four Wheel Drive Lady

De veelzijdige kunstenares Anita de Harde volge haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie. Daarna werkte zij voor Donald Duck en de Toonder Studio's. Zij maakt schilderijen van zeer realistisch tot abstract en maakt sculpturen. In 2010 deed zij met de Fourwheeldrive lady mee aan een internationaal symposium voor beeldhouwers in China. Uit de ruim 1000 inzendingen werden er slechts 26 gekozen. Het drie meter hoge werk is nu te zien in een beeldenpark in Changchun. Een soortgelijk beeld heeft ze in beeldhouwerschuim en acrylaat gemaakt en dat staat nu hier in Lelystad.

Dit kunstwerk is te vinden bij de Fietsroute Afwisseling rond Lelystad.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via