Fietspad van Biocomposiet in Drenthe

Fietspad van Biocomposiet in Drenthe

Innovatief fietspad geopend in provincie Drenthe

Sinds afgelopen vrijdag is een Drenthe een innovatief fietspad officieel geopend. Het fietspad is gemaakt van zogenaamd biocomposiet. Biocomposiet bestaat uit houtvezels die versterkt zijn met biohars. Door de opening van het fietspad in de provincie Drenthe kunnen fietsroutes al uitvoerig getest worden met het materiaal. Het voordeel van het gebruik van biocomposiet is dat het materiaal recyclebaar is, super milieuvriendelijk dus.

 

 

Studenten van Hogeschool Stenden doen onderzoek

In de komende twee jaar gaan studenten van de Hogeschool Stenden onderzoek doen naar onder andere de levensduur en slijtage van het fietspad. Daarnaast doen ze onderzoek naar het comfort van het fietspad en wat de beste manier is om het materiaal aan te leggen of een kleur te geven. Om het onderzoek soepeler te laten verlopen is het pad langs de Dordsestraat in Emmen opgedeeld in vier stukken. Elk stuk heeft een andere toplaag (dit is ook te zien aan de verschillen in kleur) en de samenstelling van het biocomposiet verschilt per deel.

Gebruik van biocomposiet op fietsroutes nog in de kinderschoenen

Hoewel het gebruik van het materiaal nog maar in de kinderschoenen staat kan het op den duur hardhouten planken vervangen waarvan bijvoorbeeld voetgangers- en fietsbruggen zijn gemaakt. Ook wordt biocomposiet al gebruikt voor lichtmasten langs de weg, die daarnaast zijn uitgerust met slimme sensoren en zuinige led-lampen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant