Fietsen langs de kust? De 5 mooiste fietsroutes langs de kust

Fietsroutes door de duinen

Een fietsavontuur langs de Nederlandse kust

Fietsliefhebbers, maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur langs de betoverende kustlijnen van Nederland! In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis langs de vijf mooiste fietsroutes door adembenemende landschappen en met schilderachtige uitzichten. Gegarandeerd inspiratie voor je volgende fietsavontuur.

Waarom fietsen langs de Nederlandse kust?

De Nederlandse kust is officieel 523 kilometer lang. Het grootste gedeelte ervan grenst aan de Noordzee: maar liefst 353 kilometer. De resterende kilometers strekken zich uit langs de Westerschelde en de Waddenzee. De kustgebieden kenmerken zich als mooie natuurgebieden die uitermate geschikt zijn om op de fiets te ontdekken. De kleine badplaatsen en historische steden vormen leuke tussenstops voor een hapje eten, een koffiepauze of een cultureel uitstapje. Zodra je de zilte zeelucht opsnuift en de wind door je haren voelt, ervaar je direct het ontspannen kustgevoel. Eén ding is zeker: na het fietsen van onze vijf mooiste kustroutes, ben jij heerlijk uitgewaaid!

  1. Rondje Brouwersdam - Ouddorp, Renesse
  2. Zeezicht in Zuid-Holland - Scheveningen, Katwijk aan Zee
  3. Van Lange Jaap naar Egmond - Den Helder, Egmond aan Zee
  4. Friese vuurtorens - Harlingen, Workum
  5. Verleidelijke Noord-Hollandse duinen - Zandvoort, Haarlem

Fietsroutes langs de kust

Dit zijn de 5 mooiste fietsroutes langs de kust

Of je nu op zoek bent naar een rustige rit langs de duinen, de wind in je haren wilt voelen terwijl je langs uitgestrekte stranden fietst, of de charme van vuurtorens en historische plekken wilt ervaren - deze fietsroutes bieden voor elk wat wils.

1. Rondje Brouwersdam - 47 km

Ontdek de bruisende Brouwersdam per fiets met deze fietsroute. Van Ouddorp tot Scharendijke biedt deze zes kilometer lange dam ruimte voor avontuur en ontspanning. Oorspronkelijk werd de Brouwersdam gebouwd als verbinding tussen Zuid-Holland en Zeeland en is het onderdeel van de Deltawerken. Met de Grevelingen aan de ene kant en de Noordzee aan de andere, is de Brouwersdam ook een perfecte plek voor watersporters. Tijdens het fietsen zul je vast een paar windsurfers voorbij zien schieten over het water.

Geniet van prachtige natuurgebieden rond Ouddorp en verken de Zeeuwse kant met duinen en het brede zandstrand van Renesse. Deze fietsroute belooft een gevarieerd duinlandschap, gecombineerd met het levendige kustleven op de Brouwersdam. Laat de Zeeuwse zon, schone stranden en zilte zeelucht je alledaagse stress wegblazen. Helemaal ontspannen? Blijf dan lekker slapen bij Center Parcs Port Zélande.

Interessante afstapmomenten:

2. Fietsroute Zeezicht in Zuid-Holland - 52 km

De fietsroute langs de Noordzeekust biedt niet alleen prachtige duinen, maar ook culturele hoogtepunten die de rijke geschiedenis van deze regio belichten. Bezoek bijvoorbeeld het museum Escher in het Paleis, het Katwijks Museum en Muzee Scheveningen. De vuurtorens van Katwijk aan Zee en Scheveningen zijn op deze route niet te missen. Stap even bij ze af of kijk of je ze kunt beklimmen voor een waanzinnig uitzicht. Mooie zeegezichten vind je ook in het Mauritshuis en bij Panorama Mesdag, waar je onderweg langskomt.

Vergeet onderweg ook de inwendige mens niet: op de route liggen genoeg leuke restaurantjes voor een hapje en een drankje.

Interessante afstapmomenten:

De Lange Jaap Vuurtoren Den Helder
Vuurtoren Lange Jaap in Den Helder

3. Fietsroute tussen Lange Jaap naar Egmond - 62 km

En nu helemaal naar de andere kant van Holland! Ontdek de adembenemende kustlijn van Noord-Holland met de fietsexpeditie van de Lange Jaap in Den-Helder naar de J.C.J. van Speyk Vuurtoren van Egmond aan Zee. Terwijl je door de duinen fietst, geniet je van fantastische uitzichten op de Noordzee en de stranden. Onderweg passeer je ook een kasteel, een molen, een landgoed en een fort.

Maak er een compleet fietsweekend van door te overnachten in een van de badplaatsen. Voor een last minute naar een vakantiepark ben je nooit te laat.

Interesssante afstapmomenten:

4. Fietsroute Vuurtorens in Friesland - 82 km

De fietsroute langs de kusten van de Waddenzee en het IJsselmeer is een ontdekkingstocht langs twee bijzondere vuurtorens: die in Harlingen en die in Workum. De vuurtoren in Workum is met zijn 9 meter hoogte maar bescheiden in vergelijking met de indrukwekkende witte vuurtoren in Harlingen.

Terwijl je van toren naar toren fietst, kom je onderweg langs culturele en natuurlijke uitstapjes. Neem bijvoorbeeld het Jopie Huisman Museum in Workum, gewijd aan de 20e-eeuwse meesterschilder uit het dorp. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart op halen op deze route. In het relatief kleine natuurgebied Filenspolder leeft een overvloed aan weidevogels, zoals grutto's, kieviten en scholeksters.

Interessante afstapmomenten:

Vuurtoren Workum
Vuurtoren Workum

5. Fietsroute Verleidelijke Noord-Hollandse duinen van Haarlem - 59 km

Deze tocht door de Noord-Hollandse duinen van Haarlem naar IJmuiden en Zandvoort belooft een onvergetelijke ervaring. Je avontuur begint in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een gebied met woeste duinen van maar liefst 3.800 hectare. Op het Kopje van Bloemendaal, tussen knooppunt 19 en 99, word je letterlijk en figuurlijk naar nieuwe hoogten gebracht met een adembenemend panoramisch uitzicht als beloning bovenop deze heuvel.

Een ander hoogtepunt van de route is het traject door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Om de natuur te respecteren, lopen de fietspaden langs d randen van het natuurgebied. Uiteraard kun je vanaf de fietspaden alsnog genieten van de omringende rust en de ruimte. De duinen worden afgewisseld door statige landgoederen, indrukwekkende kastelen en historische ruïnes.

Bewonder de historische pracht van deze plekken terwijl je over de schilderachtige paden fietst. Overnacht ervoor of erna bij Center Parcs Zandvoort: een van de best gewaardeerde parken van Nederland.

Interessante afstapmomenten:


Waar wacht je nog op? Plan die fietsroute, maak vakantieplannen en ervaar de perfecte combinatie van natuur, avontuur en ontspanning.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via