Fietsroutes dwars door bossen

10 mooiste fietsroutes door verrassende bossen

Fietsen in een bosrijke omgeving

Als fervente fietsers weten we maar al te goed hoe prachtig en rustgevend het is om door bossen te fietsen. De Veluwe en Utrechtse Heuvelrug zijn dan bekende bosrijke plekken. Maar wist je dat er nog veel meer plekken zijn waar je tussen de bomen kunt fietsen? Sommige plekken had je misschien niet verwacht. Wij selecteerden 10 fietsroutes met verrassende bossen.
Foto: ©Gijs vd Brink

Waar vind je bossen in Nederland?

  1. Laurabossen in Weert, Limburg - 53 km
  2. Wodanseiken in Wolfheze & Renkums Beekdal, Gelderland - 48 km
  3. Creatieve stadsbossen in Almere, Flevoland - 37 km
  4. Bergherbos in Montferland, Gelderland - 33 km
  5. Duinbossen in Zandvoort, Noord-Holland - 18 km
  6. De bossen van Ommen, Overijssel - 50 km
  7. Oisterwijkse Bossen en Vennen, Noord-Brabant - 36 km
  8. Kralingse Bos in Rotterdam, Zuid-Holland - 35 km
  9. Kaapse Bossen in Doorn, Utrecht - 52 km
  10. Het Hart van Drenthe in Grolloo, Drenthe - 64 km

De 10 mooiste fietsroutes door verrassende bossen

1. Laurabossen in Weert - 53 km

Het gebied op de grens van Noord-Brabant, Limburg en de Vlaamse Kempen was van oorsprong een gebied met heide, stuifzand en natte moerassen. Rond 1900 was de mijnbouw een van de belangrijkste industrieën in deze regio. De Lauramijnen, vernoemd naar de vrouw van de mijnoprichter, waren bekende steenkoolmijnen in Weert. Om de ondergrondse bouwconstructies te ondersteunen, werd hier een productiebos met snelgroeiend naaldhout aangelegd: de Laurabossen. Er werden grove dennen en sparren geplant. Het hout werd vervolgens via het kanaal vervoerd naar de mijnen.

De oudste bomen van de Laurabossen zijn van 1925 en herken je aan hun locatie. Deze staan namelijk het verst van het kanaal af. In 1997 heeft Natuurmonumenten het beheer van het bos overgenomen en heeft er loofbomen geplant, zoals eiken, lijsterbessen en berken. Zo is het inmiddels een diverser en natuurlijker bos geworden, waar diverse vogels op af komen.

Op de fietsroute zijn de Laurabossen niet de enige bomen die je tegenkomt, je fietst ook door prachtige moerassige gebieden die inmiddels ook zijn omgetoverd tot loofrijke bossen. Het Wijffelterbroek, waar de bomen vroeger met hun voeten in het water stonden, is een gevarieerd natuurgebied waar bijzondere diersoorten hun thuis vinden. Wellicht stuift de alpenwatersalamander op het fietspad voorbij of zie je een blauwe flits over het water schieten; de ijsvogel.

Het Stamprooierbroek is een van de meest bijzondere landschappen van Limburg. Ook dit was ooit een groot moeras waar de A-beek doorheen stroomde. Samen met het Hasselterbroek en de Zig is het nu een gebied van wel meer dan 400 hectare aaneengesloten natuur. Je fietst langs elzenbroekbossen, eikenbossen en wilgenstruwelen. De natuur wordt hier overigens helemaal met rust gelaten, dus geniet van een stukje ongerept gebied.

Interessante afstapmomenten:

Laurabossen in Weert
Laurabossen in Weert

2. Wodanseiken in Wolfheze & Renkums Beekdal - 48 km

Denk je aan bossen, dan denk je al snel aan de Veluwe. En terecht, je vindt hier de mooiste bossen van het land! Ook de natuur in het Gelderse Wolfheze is uniek. In de dichte bossen vind je cultuurhistorische sporen. Zo zijn er vijftien grafheuvels gevonden en liggen er de fundamenten van een middeleeuwse kerk.

Als bosliefhebber zijn de Wodanseiken het echte hoogtepunt. Deze vijf eiken, verscholen tussen de begroeiing, zijn wel meer dan vierhonderd jaar oud. Hun kronkelende takken maken dat ze er mysterieus uitzien, alsof je je in een sprookjesboek bevindt. De weelderige bomen zijn vaak nageschilderd door de schilders van de Oosterbeekse School, een stroming binnen de 19e eeuwse Romantische stijl. Het Zuid-Veluwse landschap was een grote inspiratiebron voor deze kunststroming. Al fietsend zul je ook nu direct begrijpen waarom.

De fietsroute trakteert je op nog meer bosrijke natuur. Je fietst namelijk ook door het prachtige Bennekomse Bos, natuurgebied Planken Wambuis, de Ginkelse heide - met schaapskooi - en het Renkums Beekdal. Kortom, ontzettend veel natuur en dat onder de 50 kilometer.

Het bezoekerscentrum van het Renkums Beekdal is een aanrader om even te pauzeren om wat te drinken in het Boscafé of een korte wandeling langs de prachtige natuurbeken. Je kunt hier overigens ook goed je route beginnen als je eerst met de auto komt.

Interessante afstapmomenten:

3. Creatieve stadsbossen in Almere - 37 km

In en om Almere zijn heel wat mooie stadsbossen aangelegd. Op de route doorkruis je maar liefst vijf bossen en een schitterend park. Fietsen door de stad wordt ineens een natuurrijke ervaring!

Het Cirkelbos, ook wel het Museumbos genoemd, is goed te herkennen aan zijn vorm. Ontwerpers en kunstenaars mochten hun gang gaan op een aantal percelen. Zo zijn er daadwerkelijke cirkels in het bos ontstaan. Vanaf de uitkijkheuvel heb je prachtig zicht op dit stukje landschapskunst, of bezoek het labyrint. Ook het Kathedralenbos is een kunstzinnig natuurgebied. Je vindt er De Groene Kathedraal, bestaande uit 178 bomen die de kathedraal in het Franse Reims nabootsen. Stap dus zeker even af bij knooppunt 45. 

De oudste bossen van Almere zijn het Vroege Vogelbos en het Beginbos, waar je tijdens deze route ook door fietst. Doordat ze als eerste zijn aangelegd, zijn het nu de meest weelderige en gevarieerde bosgebieden van de stad. Aan deze twee bossen is ook het Kromslootpark verbonden. Het park kenmerkt zich door de speels kronkelende sloten, omringd door wilgen en vlieren. Extra aanrader in de lente, wanneer de vlierbloesem uitbloeit!

Interessante afstapmomenten:

Bos in Almere
Bos in Almere

4. Bergherbos in Montferland - 33 km

In Montferland nodigt de natuur je uit voor een heerlijke ontdekkingsreis. De regio in het uiterste oosten van Gelderland schuurt tegen de Duitse grens en is een groene verbinding naar de Achterhoek, Liemers en de Veluwe. Wandelaars, fietsers en ruiters kunnen hier hun hart ophalen. Hier wachten prachtige heuvelachtige bossen en kleurrijke akkers, die in de zomer tot leven komen met een explosie van geuren en kleuren.

Eén van de juweeltjes van Montferland is het Bergherbos, gelegen tussen 's-Heerenberg, Doetinchem en Didam. Met meer dan 1800 hectare aan natuurpracht en glooiende landschappen is dit de perfecte bestemming voor een dagje fietsen. Je zult meerdere keren worden getrakteerd op prachtige uitzichten en verrassende doorkijkjes.

Over mooie uitzichten gesproken: midden in het Bergherbos ligt de Hulzenberg, een heuvel van 82,4 meter boven NAP. De heuvel wordt bekroond met een uitkijktoren boven op de top. De uitkijktoren is nog eens 21 meter hoog en volledig gemaakt uit het hout van het Bergherbos. Vanaf de parkeerplaats aan de Eltenseweg in Stokkum volg je de zilveren pijlen om bij de uitkijktoren te komen.

Interessante afstapmomenten:

5. De duinbossen van Zandvoort - 18 km

In het duingebied van Zandvoort en Bloemendaal, liggen verrassende bossen die uitnodigen tot ontdekking. De duinen maken geleidelijk plaats voor bosgebied. Hoe meer je naar Haarlem toe fietst, hoe beter je de overgangen van duin naar bos ziet. Je fietst dan op de grens van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een schitterend natuurgebied. Vlak bij knooppunt 19 bij Overveen ligt het bezoekerscentrum. De route leidt je verder om het Kraansvlak, een duingebied binnen het Zuid-Kennemerland.

Tussen het geboomte verschijnen monumentale landhuizen, omringd door lommerrijke landgoederen. Bewonder de omgeving bij bijvoorbeeld Landgoed Elswout en Kasteel Duinlust, beide aan de route gelegen. Ook het nabijgelegen Aerdenhout, een schilderachtig villadorp gelegen aan het Naaldenveld, kent mooie bossen. Vermoedelijk vind je hier de oudste dennenbomen van Nederland.

Een ander hoogtepunt op de route is het Wisentuitkijkpunt, te vinden midden in de duinen bij het grootste duinmeer van het Kraansvlak. De wisenten komen hier regelmatig om te drinken. Achter een beschutte plek kun je de indrukwekkende dieren bewonderen.

Deze fietsroute van nog geen 20 kilometer is perfect voor een warme zomerdag. Terwijl je fietst, vind je de verkoeling en rust onder de schaduwrijke bomen. Na afloop van de route, duik je de Noordzee in of ontspan je even op het strand van Bloemendaal. Perfect voor een uitje met het hele gezin!

Interessante afstapmomenten:

Duinbossen in Zandvoort
Bossen in de Zandvoortse duinen

6. De bossen van Ommen - 50 km

Wist je dat ongeveer een derde van het grondgebied van Ommen is aangemerkt als beschermd natuurgebied? Het landschap is zeer afwisselend. Je vindt er zandverstuiving, vennetjes en heidevelden. Op de rand van de Sallandse Heuvelrug gelegen, is het landschap daarnaast ook zeer glooiend. De ideale omstandigheden voor prachtige bossen, want die vind je ook in Ommen!

De Besthmenerberg, zelf 34 meter hoog, herbergt een uitkijktoren van 18 meter hoog. Deze voormalige brandtoren wordt nu gebruikt als antenne voor mobiele telefonie. Je kunt hem beklimmen voor een prachtig uitzicht over de boomtoppen en het omringende natuurgebied. Naast de uitkijktoren is er ook een heus bostheater in Ommen, het grootste openluchttheater van Nederland. Wie weet val je met je neus in de boter en kun je een leuk optreden meepikken.

Fiets door de voormalige landgoedbossen die ooit deel uitmaakten van Landgoed Eerde, en bewonder het historische Kasteel Eerde. De frisse boslucht van de Vechtvallei weet je zintuigen te prikkelen.

Tip: begin je avontuur bij het bezoekerscentrum Ommen, waar je je helemaal kunt onderdompelen in de geschiedenis van Ommen en haar natuur.

Interessante afstapmomenten:

7. Oisterwijkse Bossen en Vennen - 36 km

De natuur bij Oisterwijk is met recht sprookjesachtig te noemen. Hier vind je een afwisseling van sfeervolle vennen, verborgen heideveldjes en geheimzinnige bossen, ideaal voor een betoverende fietstocht. De vele doorkijkjes of gewoon even op een bankje naast de vennen zitten, laten je wegdromen terwijl je uitkijkt over het serene water. 

De geschiedenis van de vennen voert terug naar de laatste ijstijd, toen ijzige poolwinden zand opbliezen tot heuveltjes die nu nog steeds zichtbaar zijn. Regenwater vulde de uitgestrekte kommen achter deze heuvels, waardoor prachtige vennen ontstonden. Van het Kolkven, gevormd door een kolkende rivier, tot vennen met namen die herinneren aan hun vroegere gebruiksfunctie of aan bekende families, elk meertje heeft zijn eigen unieke verhaal en karakter.

Begin je avontuur bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk, waar je alles te weten komt over dit bijzondere natuurgebied. Je kunt er ook terecht voor excursies met de boswachter of leuke activiteiten voor kinderen.

Naast de Oisterwijkse Bossen en Vennen ligt nog een prachtig natuurgebied: De Kampina. Ook hier vind je tientallen vennen, omringd door natte heide, kabbelende beekjes en gagelstruwelen. Hier zie je Brabant zoals het vroeger was. Een paradijs vol schilderachtige landschappen, zoals het Dal van de Beerze, ontzettend veel vogels, vlinders en libellen, en cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals de Spoordonkse watermolen.

Interessante afstapmomenten:

Oisterwijkse Bossen en Vennen
Oisterwijkse Bossen en Vennen

8. Kralingse Bos in Rotterdam - 35 km

Laat je meevoeren door de bewogen geschiedenis van het Kralingse Bos, een oase van groen en rust in het bruisende Rotterdam. De plannen voor de aanleg voor een bos in de havenstad ontstonden aan het begin van de twintigste eeuw. De directeur van Gemeentewerken wilde graag een heus stadspark realiseren, geïnspireerd door soortgelijke parken in andere steden in Noord- en Zuid-Holland.

De Kralingse Plas was er toen al; die was in de 17e eeuw al ontstaan als gevolg van turfwinning. De realisatie van het Kralingse Bos verliep echter niet zonder hindernissen. Eerst moest de plas worden opgehoogd, maar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vertraagde het proces. Uiteindelijk werd in 1928 de eerste boom geplant: speciaal in Noord-Brabant gekweekte eiken. Met de hulp van werklozen en de Rotterdamse schooljeugd werden de bossen langzaam gevormd. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Rotterdam wordt gebombardeerd en veel bomen die bestemd waren voor het stadspark worden opgestookt tijdens de hongerwinter.

In 1953 werd het Kralingse Bos dan eindelijk geopend. In de Kralingse Plas zie je een aantal eilandjes, met elkaar verbonden via loopbruggen. De eilandjes zijn gemaakt van het vele puin uit het centrum van de gebombardeerde stad.

Rondom Rotterdam liggen ook de Bergse Plassen en de Zevenhuizerplas. Niet alleen mooie natuurgebieden, maar ook plekken waar diverse watervogels zich thuis voelen. De combinatie van geschiedenis, stad en natuur maakt deze fietsroute een aangename tocht.

Interessante afstapmomenten:

9. Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug - 52 km

Dit is de ultieme bossentocht voor liefhebbers van bossen. Je fietst over het meest bosrijke stuk van de Utrechtse Heuvelrug, maar ook langs indrukwekkende kastelen, uitgestrekte heide en landgoederen vol natuur.

Een van de landgoederen met schitterende natuur is het Landgoed Maarsbergen, gelegen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Het landgoed telt maar liefst 400 hectare bosgebied! Te midden van de weelderige natuur, waar je overigens eeuwenoude bomen tegenkomt, vind je een indrukwekkend kasteel, de oranjerie, het koetshuis, de duiventoren en het tolhuis. Alle gebouwen zijn beschermde Rijksmonumenten.

Verderop verheft zich de Amerongse Berg, het hoogste punt van de provincie Utrecht. Ontdek ook het Leersumse Veld, een oase van rust en natuur bij Leersum. Dit natuurgebied van 80 hectare biedt een afwisseling van heide, vennen en bos. In Boswachterij Leersum wisselen loof- en naaldbomen elkaar af, doorkruist door oude lanen en bloemrijke graanakkers.

En dan kom je door misschien wel een van de mooiste bossen van de Utrechtse Heuvelrug: de Kaapse Bossen bij Doorn. Het glooiende landschap maakt dat de bomen in dit bos extra mooi uitkomen. Je slingert over de bospaadjes langs boswallen, brede beukenlanen en cultuurhistorische herkenningspunten. Beklim de uitkijktoren De Kaap, ook aan deze route gelegen, voor een panoramisch uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug. Vanaf hier kijk je van de Amerongse Berg uit tot aan de Domtoren in Utrecht. Op een heldere dag kun je misschien zelfs een glimp van de Rijn opvangen!

Interessante afstapmomenten:

Kaapse Bossen Doorn
Kaapse Bossen in Doorn

10. Het Hart van Drenthe in Grolloo - 64 km

Een trio van boswachterijen wacht om ontdekt te worden: Grolloo, Hooghalen en Schoonloo. Samen vormen ze het robuuste natuurgebied het Hart van Drenthe, een uitgestrekt landschap van zo’n 5.000 hectare aan bossen, heide, stuifzandgebieden en kabbelende beekdalen. De menselijke invloeden van de bossen worden zo veel mogelijk teruggedraaid. Rechte paden worden hersteld naar slingerende bospaadjes en er wordt zo min mogelijk ingegrepen met betrekking tot onderhoud. De natuur mag hier haar eigen gang gaan. Dat werpt zijn vruchten af: inmiddels kent het gebied een diverse mix van boomsoorten en floreren er zeldzame planten en dieren. Van reeën en adders, tot dassen en zelfs wolven!

Wil je het bos van grote hoogte beleven? Bij het Amerdiep kun je de uitkijktoren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over dit fantastische gebied. Of bestijg zelf de boomtoppen bij het Buitencentrum Boomkroonpad! Via het wandelpad op hoogte wandel je naar de kronen van de bomen en kijk je uit over het bladerdak van het bos in Drouwen. Een leuke ervaring voor jong en oud.

Interessante afstapmomenten:

Het Hart van Drenthe Grolloo
Natuurgebied Het Hart van Drenthe

  

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via