De vijf mooiste fietsgebieden van Nederland

De vijf mooiste fietsgebieden van Nederland

De mooiste fietsgebieden van ons land

Ons kikkerlandje heeft enkele prachtige gebieden om te fietsen. Voor jou hebben we uit alle gebieden de vijf mooiste gekozen.

De Veluwe

Fietsen op de Veluwe

Wanneer je fietst op de Veluwe wordt je verrast door de enorme diversiteit. De fietspaden in de regio brengen je natuurlijk door de Veluwse bossen maar ook langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen. Door voor fietsroutes op de Veluwe te kiezen ontdek je de grootse natuur van misschien wel het mooiste fietsgebied van Nederland. De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en meet ongeveer 91.200 hectare. Veel daarvan bestaat uit bos, waar gelukkig veel fietspaden doorheen kruisen. Na de Waddenzee is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied globaal begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Het bestaat voornamelijk uit droge bossen, heide, vennen en zandverstuivingen.

 

De Betuwe

 

Fietsen in de Betuwe

Bijna iedereen kent wel slot Loevestein, maar tijdens het fietsen in de Betuwe kom je nog veel meer kastelen tegen. Zo kan je binnenlopen bij kasteel Ammersoyen, Doornenburg en kasteel Hernen, terwijl Wijenburg één van de meest geliefde trouwlocaties in Gelderland is. De Betuwe kent ook interessante natuurgebieden, zowel grote als kleine. Ken je bijvoorbeeld het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van de Steendert of de Diefdijk? En niet te vergeten het Heuff-terrein, een gebied in ontwikkeling bij een oude steenfabriek met eiken, iepen en essen. Je mag hier buiten de gebaande paden banjeren. Kijk overigens niet vreemd op wanneer je een kudde grazende runderen tegenkomt...

 

Twente

Achterhoek

De mooiste manier om van dit gebied te genieten is door te fietsen in Twente. In het landschap van Twente wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Twente is een unieke plek om te fietsen en biedt veel mogelijkheden, want er ligt maar liefst 1500 kilometer aan fietsroutes in dit mooie gebied. Kasteel Warmelo in Diepenheim staat bekend als de woning van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Zij bracht hier haar laatste jaren door, en wie de omgeving en het fraaie kasteeltje ziet snapt dat onmiddellijk. Het kasteel uit 1339 is omringd door een prachtig park waarin je kennis maakt met vier eeuwen tuinarchitectuur. Wanneer je in Twente bent is het zeker aan te raden om erheen te fietsen.

Midden-Limburg

Fietsen in Midden-Limburg

De provincie Limburg heeft twee Nationale Parken. De Meinweg, in Midden-Limburg, ligt aan de oostkant van Roermond tegen de Duitse grens aan. In het prachtige bos- en heidelandschap is een rijke diversiteit aan planten en dieren te vinden. De Meinweg is ook een leefgebied voor adders. Deze enige Nederlandse gifslang is schuw, dus de kans dat je hem tegenkomt is redelijk klein. Met een beetje geluk kun je tijdens fietsroutes in Limburg de adder ontmoeten. Midden-Limburg heeft een enorme variatie aan kastelen, molens en kerken, elk met een eigen geschiedenis, het één nog interessanter dan het andere. Vaak zijn rondleidingen mogelijk en soms kun je er ook eten of slapen.

 

De Peel

Fietsen in de Peel

Twee eeuwen geleden werd de Peel met name beschouwd als jachtgebied. Patrijzen en hazen uit de Peel stonden bekend om hun extreem goede smaak, in een document uit 1841 werd waterwild uit de Peel verheerlijkt. Ter bescherming van de goudplevier schreef Frans van Baar uit Venray in 1919 een brief aan Natuurmonumenten met de vraag om een stuk van de Peel te pachten. Hij moest geduld hebben tot 1930, toen kwam het eerste natuurreservaat in de Peel tot stand.

Deel via