Logo Hanzeroute

Ontdek de Hanzesteden op de fiets

Logo Hanzeroute

Ook in de middeleeuwen was er al een soort van Europese Unie: de Hanze. Het was een verbond tussen handeldrijvende steden die gingen samenwerken om de belangen van de deelnemers te beschermen en de veiligheid van hun handel te verbeteren. Koningen en andere edellieden gaven aan de Hanzekooplieden voorrechten, al was dat niet altijd helemaal op vrijwillige basis. Ze hoefden bijvoorbeeld minder of geen tol te betalen.

Er zijn nog altijd sporen terug te vinden van de Hanzetijd, hoewel de ene stad meer geluk heeft gehad dan de andere. Waar de ene stad vrijwel intact is gebleven, hebben andere steden te maken gehad met oorlogen, stadsbranden of overstromingen. Maar of er nu veel of weinig restanten te zien zijn van de Hanzetijd, altijd is er het achterland waaraan de steden hun welvaart en positie te maken hadden: de rivieren, de Zuiderzee of de oude handelswegen die de handel met het achterland mogelijk maakten.

 Wie zelf de Hanzesteden wil ontdekken pakt natuurlijk de fiets, omdat je dan meer ziet van dat rijke landschap dat de Hanzesteden omringt. En omdat je gemakkelijker de steden binnenrijdt, want de oude binnensteden zijn immers niet altijd even eenvoudig te verkennen! Daarom heeft Fietsnetwerk veertien fietsroutes rondom de oude Hanzesteden gemaakt.

Green bike icon Themaroutes
Green eye icon Onderweg te zien en te doen