Proosdij of Buveburcht
Proosdij | Buveburcht

Proosdij | Buveburcht - Deventer

N 52.2529348 / E 6.1555131

Het oudste stenen huis van Nederland, de Proosdij en nu de Buveburcht genoemd, staat in Deventer. Het houten dak dateert uit 1130. Het is gebouwd van trachiet en tufsteen dat geïmporteerd werd vanuit het Eiffelgebergte. Dat was destijds zeer kostbaar dat het maar voor weinigen was weggelegd. Ondanks dat niet bekend is wie de opdracht tot de bouw heeft gegeven, kunnen we met de bekende informatie wel stellen dat het een vermogen persoon moet zijn geweest.

Voordat het een woonhuis werd, diende het gebouw als toegangspoort tot het kerkelijke gedeelte van de stad. Je ziet nog een aantal poortelementen terug, waarvan het onderste deel van de muur uit 900 stamt.

Door de jaren heen hebben verschillende roemrijke namen het woonhuis bewoond, bijvoorbeeld de Hertog van Alva, Prins Maurits en de Spaanse officier De Sandra, die het huis heeft verder heeft uitgebreid tot een grote residentie en naar wie de steeg is vernoemd.

Proosdij of Buveburcht

Proosdij | Buveburcht
Sandrasteeg 8
7411 KS Deventer

Contactgegevens
T: 0570-641449
E: info@buveburcht.nl

De burcht wordt particulier bewoond en daarom niet te bezichtigen. Soms zijn er rondleidingen. Kijk voor meer informatie op de website.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.