Knooppuntenroute Zeeland

Knooppuntenroute Zeeland

Knooppuntenroutes in Zeeland

Knooppuntenroutes in Zeeland leiden u langs een landschap van water, dijkjes, kronkelende paden en duinen. U komt door bekende steden als Middelburg, Vlissingen, Renesse en Goes. Het is nog maar een kleine greep van wat Zeeland te bieden heeft op haar prachtige (schier)eilanden. Fiets eens een rondje Zeeland, plan een knooppuntenroute verdeeld over een aantal van de eilanden of bekijk elk eiland juist stuk voor stuk. Zeeland is het meer dan waard om op de fiets ontdekt te worden.

Fietsroutes in Nederland

Schouwen-Duiveland op de fiets

Fietsroutes op Schouwen-Duiveland, het deel wat ook wel de kroon op Zeeland wordt genoemd, leiden u langs de Greveling, de Oosterschelde en natuurlijk de Noordzee. U ervaart rust langs de kustlijn met mooie stranden, duinen en de watergebieden. Die rust wordt niet alleen door mensen gewaardeerd, maar ook door de vele vogelsoorten die hier verblijven. De fietsroutes leiden u niet alleen langs het water: achter de duinen en dijken liggen karakteristieke dorpjes zoals Dreischor en badplaatsen als Renesse en Burg-Haamstede.

Fietsen door Noord-Beveland

Op plekken waar men een dijkdoorbraak vreesde in Noord-Beveland, liggen veel polders die achter de zeedijk liggen. Deze polders worden ook wel inlagen genoemd. Vanaf de dijken zijn deze gebieden goed te bekijken. Neem tijdens het fietsen op Noord-Beveland met een knooppuntenroute van Fietsnetwerk.nl eens een kijkje. De meeste inlagen op Noord-Beveland bevatten zoet water. De plekken, die voor het merendeel uit open water bestaan, zijn het hele jaar door rijk bezet met vogels. Het bekende Nationaal Park Oosterschelde is op Noord-Beveland te vinden. Het is het grootste Nationaal Park dat we in Nederland hebben. Een uniek en dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren.

Fietsen op Zuid-Beveland

Dit stukje Zeeland bestond in de 13e eeuw uit allerlei stukjes, omringd door water. Langzamerhand werd er steeds meer land op de zee veroverd. Dat is terug te zien in de verschillende landschapstypen die u tegenkomt tijdens het fietsen op Zuid-Beveland. Precies in het midden van Zeeland ligt de oude handelsstad Goes, een mooi punt om diverse fietsroutes te starten. Fiets langs welen en kreken, het landschap van de Zak of breng een bezoek aan de Deltawerken. Na de verschrikkelijke Watersnood van 1953 werd besloten de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust beter te beveiligen door middel van de Deltawerken. De Oosterscheldekering en de dammen zorgen voor extra bescherming tegen het water, maar ook voor een betere bereikbaarheid van de Zeeuwse elanden. Bijkomend voordeel van de deltawerken zijn de mooie recreatiegebieden die zijn ontstaan. Mede dankzij de fietsknooppuntenroutes kunt u heerlijk fietsen in Zeeland!

Fietsen in Walcheren

Er zijn in dit gedeelte van Zeeland ontzettend leuke knooppuntenroutes te fietsen door de afwisseling van de natuur en bekende steden. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan Vlissingen met haar gezellige haven, Middelburg als hoofdstad van de provincie en het omliggende water rond Walcheren, de Noordzee, de Westerschelde en het Veerse Meer. Vergeet vooral niet tijdens het fietsen in Walcheren om Veere een bezoek te brengen! Of misschien ontdekt u wel vliedbergen, waarvan de meeste dateren uit de 11e en 12e eeuw. Ze werden gebouwd om er een verdedigingstoren, ook wel mottekasteel genoemd, op te plaatsen. Hierdoor kon men de vijand bestoken vanuit een hogere positie. Maar er was nog een andere reden waarom er nog meer verdedigingstorens gebouwd werden: als bescherming tegen overstromingen.

Tholen en Sint Philipsland per fiets

Op het eiland Tholen is na de watersnoodramp van 1953 een zeewering van ruim veertig kilometer aangebracht. Dat was hard nodig, omdat het eiland zich beter moest kunnen weren tegen het geweld van de zee. Hoewel de veranderingen ingrijpend waren voor het landschap heeft het wel opnieuw prachtige natuur opgeleverd waar vogels graag neerstrijken. De leuke ’oude’ karakteristieke plaatsjes zoals Tholen en Sint Philipsland zijn gelukkig behouden gebleven. Fietsroutes over dit eiland laten je genieten van de mooiste plekjes in de natuur en de gezellige stadjes en dorpen van Zeeland. Kies door voor Tholen en Sint Philipsland per fiets (maar laat de andere hoogtepunten ook niet liggen)!

Op de fiets naar Zeeuws-Vlaanderen

Gaat u op de fiets naar Zeeuws-Vlaanderen? Kies dan voor knooppuntenroutes door oneindig veel landweggetjes met uitzichten op zee, dijken, forten en vestingwerken. Zeeuws-Vlaanderen is het enige gedeelte van Zeeland dat niet aan minstens drie kanten door water wordt omsloten. Zou u dat wel eens van boven willen bekijken? Fiets dan elektrisch of op eigen kracht naar de zestig meter hoge watertoren bij het plaatsje Axel. Andere leuke belevenissen op Zeeuws-Vlaanderen: haaientanden zoeken op het strand van Cadzand, of een bezoek aan Aardenburg, de oudste stad van Zeeland. Laat u meevoeren in de historie van de stad die helemaal teruggaat tot in het Stenen Tijdperk!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant