Knooppuntenroute Zeeland

Knooppuntenroute Zeeland

Ontdek knooppuntenroutes in Zeeland

Verken het prachtige landschap van Zeeland met de knooppuntenroutes van Fietsnetwerk.nl. De routes nemen je mee langs schilderachtige waterwegen, sfeervolle dijkjes, kronkelende paden en adembenemende duinen. Je passeert ook bekende steden, waaronder Middelburg, Vlissingen, Terneuzen, Renesse en Goes. Dit is slechts een kleine greep uit het indrukwekkende aanbod dat Zeeland te bieden heeft, met zijn schitterende (schier)eilanden. Je kunt ervoor kiezen om een ontspannende fietstocht door heel Zeeland te maken, een route over meerdere eilanden te plannen of elk eiland afzonderlijk te verkennen. Zeeland wacht erop om ontdekt te worden per fiets.

Fietsroutes in Zeeland

Fietsen op Schouwen-Duiveland

De fietsroutes op Schouwen-Duiveland, vaak beschouwd als de kroon op Zeeland, voeren je langs de Grevelingen, de Oosterschelde en natuurlijk de Noordzee. Tijdens je fietstocht geniet je van de serene rust langs de kustlijn, met prachtige stranden, duinen en waterrijke gebieden. Deze rust wordt niet alleen gewaardeerd door mensen, maar ook door talloze vogelsoorten die hier hun toevlucht vinden. De fietspaden leiden je niet alleen langs de wateren; achter de duinen en dijken liggen pittoreske dorpjes zoals Dreischor en bekende badplaatsen als Renesse en Burgh-Haamstede.

Ontdek Noord-Beveland op de fiets

Noord-Beveland herbergt veel polders die achter de zeedijk liggen en die bekendstaan als "inlagen." Vanaf de dijken heb je een prachtig uitzicht op deze gebieden. Maak tijdens jouw fietstocht kennis met deze inlagen. De meeste inlagen bevatten zoet water en zijn gedurende het hele jaar rijk aan vogelsoorten. Op Noord-Beveland vind je ook het beroemde Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. Dit unieke en dynamische natuurgebied herbergt duizenden soorten vogels, planten en dieren, dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water.

Verken Zuid-Beveland op de fiets

Zuid-Beveland, dat in de 13e eeuw bestond uit verschillende stukjes land omringd door water, heeft geleidelijk aan meer land aan de zee onttrokken. Dit is terug te zien in de diverse landschapstypes die je tegenkomt tijdens je fietstocht op Zuid-Beveland. De historische handelsstad Goes, gelegen in het hart van Zeeland, vormt een uitstekend startpunt voor verschillende fietsroutes. Bewonder de schilderachtige welen en kreken, het landschap van de Zak, of breng een bezoek aan de indrukwekkende Deltawerken. Na de verwoestende Watersnoodramp van 1953 werden de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kusten beter beveiligd door de aanleg van de Deltawerken. De Oosterscheldekering en de dammen zorgen niet alleen voor waterbeheer, maar creëren ook prachtige recreatiegebieden. Dankzij de fietsknooppuntenroutes geniet je ten volle van het fietsen in Zeeland.

Fietsen in Walcheren

Dit deel van Zeeland biedt een schat aan knooppuntenroutes door gevarieerde natuur en bekende steden. Vergeet niet te genieten van Vlissingen met zijn bruisende haven, Middelburg als provinciehoofdstad, en de omringende wateren van Walcheren, waaronder de Noordzee, de Westerschelde en het Veerse Meer. Tijdens je fietstocht in Walcheren mag een bezoek aan Veere niet ontbreken. Ontdek ook de vliedbergen, daterend uit de 11e en 12e eeuw, die werden gebouwd als verdedigingstorens tegen vijandelijke aanvallen en overstromingen.

Tholen en Sint Philipsland per fiets

Na de Watersnoodramp van 1953 werd op het eiland Tholen een zeewering van ruim veertig kilometer aangelegd om het eiland beter te beschermen tegen de krachten van de zee. Ondanks de ingrijpende veranderingen heeft dit geleid tot prachtige natuur, waar talloze vogels graag vertoeven. Gelukkig zijn de charmante, karakteristieke plaatsen zoals Tholen en Sint Philipsland bewaard gebleven. Fietsroutes over dit eiland laten je genieten van de mooiste natuurlijke plekjes en de gezellige stadjes en dorpen van Zeeland.

Op de fiets naar Zeeuws-Vlaanderen

Als je op de fiets naar Zeeuws-Vlaanderen gaat, kun je kiezen voor fietsroutes die je langs eindeloze landweggetjes voeren, met prachtige uitzichten op de zee, dijken, forten en vestingwerken. Zeeuws-Vlaanderen is het enige deel van Zeeland dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omringd. Wil je dit van bovenaf bekijken? Fiets dan naar de zestig meter hoge watertoren bij het plaatsje Axel. Andere interessante ervaringen in Zeeuws-Vlaanderen zijn het zoeken naar haaientanden op het strand van Cadzand en een bezoek aan Aardenburg, de oudste stad van Zeeland met een geschiedenis die teruggaat tot het Stenen Tijdperk. Laat je meeslepen in de rijke historie van dit eiland!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant