Knooppuntenroute fietsen
Hoe fiets ik een knooppuntenroute?
De knooppuntenroute is oorspronkelijk ontstaan in Belgisch Limburg, bedacht met als uitgangspunt een nieuwe manier van het bewegwijzeren van de fietsroutes. Ze zijn bedoeld om eenvoudig je fietsroute te kunnen plannen en volgen. Door het systeem van tweecijferige nummers is het erg simpel geworden om je route samen te stellen en te fietsen.
Voordat het knooppuntennetwerk ontstond waren er langeafstandsfietsroutes of zogenaamde lusvormige fietsroutes. Het nadeel van deze fietsroutes was dat steeds dezelfde route werd gevolgd. Daarom hebben veel knooppunten in het fietsroutenetwerk nu deze nummers gekregen die je kan gebruiken om een eigen route samen te stellen, of routes van bijvoorbeeld fietsroutewebsites te fietsen.
Fietsroutes in Nederland
Verschillende formaten knooppuntenroutes
Voordat je een knooppuntenroute kunt gaan fietsen heb je natuurlijk een route nodig die je mee kunt nemen. Dit kan op verschillende manieren afhankelijk van hoe je het liefst je route meeneemt. Een aantal manieren zijn:
- geprint papier met routebeschrijving
- knooppunter formaat ( overzichtje van de nummers op een rij in klein formaat )
- een kaart waar de nummers op staan
- Fietsnavigatie (GPX bestanden met de route kunt u vanaf de computer hierop installeren)
- Fietsapp
Op Fietsnetwerk.nl kun je al deze formaten terugvinden. Daarnaast kun je de route uitbreiden met leuke afstapmomenten.
Een knooppuntenroute samenstellen met een fietsrouteplanner
Je kunt de route op onze website maken en de knooppunten toevoegen die je interessant vindt. Naast onze website zijn er ook diverse fietsrouteplanners op internet te vinden om zelf een route samen te stellen. Daarbij is het wel van belang om goed te kijken of de routeplanner actueel is. Als dit dit het geval is kun je voor behoorlijke teleurstellingen komen te staan doordat bijvoorbeeld de route niet overeenkomt met de borden. De database van Fietsnetwerk.nl wordt dagelijks geüpdatet zodat je er zeker van bent dat de knooppunten actueel zijn. Mocht je toch onderweg een fout tegenkomen van passen wij dit dezelfde dag nog aan. Zo houden we het fietsroutenetwerk samen actueel.
Fietsen met de Fietsnetwerk App
Het blijft natuurlijk een heerlijk ouderwets gevoel om met een kaart in de hand op stap te gaan. Toch zitten er door de snelle ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefoons behoorlijk wat voordelen aan het gebruik van een fietsroute app.
Naast het handzame formaat van een mobiele telefoon kun je met een App nooit meer de weg kwijtraken. Doordat je ziet waar je fietst is het eenvoudig om weer op de route te komen als je hier per ongeluk even vanaf geweken bent. Door de routebegeleiding alleen te geven waar nodig kun je rustig genieten van de omgeving. Bovendien kun je met de App leuke afstapmomenten bezoeker die je normaal niet tegenkomt als je een fietsroute gaat fietsen.