Stadhuis Venlo
Stadhuis Venlo
Stadhuis Venlo

Stadhuis Venlo - Venlo

N 51.3703346 / E 6.1689507

Op de eerste kaarten van Venlo staat een gebouw dat eigendom was van ridder Gerart van Boicholt. De schepenen van Venlo vonden het wel een geschikt pand om hun vergaderingen te houden, maar waarschijnlijk wilde de ridder het pand niet verkopen. Daarop verzonnen ze een plan: het huis naast het pand werd ingericht als leprozenhuis. Lepra was een uiterst besmettelijke ziekte, dus werden die huizen normaal gesproken ver buiten de stadsmuren geplaatst. Het boze plan lukte: Gerart verkocht zijn huis in 1343 aan het gemeentebestuur en verdween uit de stad. Net als het leprozenhuis, dat naar buiten de stadsmuren werd verplaatst.

Na 250 jaar gebruik van het stadsbestuur, werd het door welvaart en vrede mogelijk om het pand te moderniseren. Rond 1600 werd het gebouw grondig gerestaureerd naar ontwerp van bouwmeester Willem van Bommel. Het stadhuis heeft allerlei bijzondere kenmerken, met allen hun eigen verhaal. De typerende ongelijke torens aan de voorkant van het stadhuis werden toen gebouwd. In de oostelijke zit een uurwerk, in de westelijke een zonnewijzer. Over de gehele voorgevel verspreid zie je een aantal wapenschilden, onder andere van de stad Venlo, provincie Gelderland en de Verenigde Nederlanden. Maar ook zijn familiewapens van vroegere stadsbestuurders verwerkt in de glas-in-loodramen.

Bovenin de voorgevel zie je vier medaillons van beroemde Venloënaren. Van links naar rechts zie je: klokkengieter Jan van Venlo, humanist Erycius Puteanus, penningkundige Hubert Goltzius en kunstschilder Jan van Cleef. Maar de afbeeldingen van de laatste twee bleken later niet juist te zijn. Hubert Goltzius was verwisseld met zijn neef Hendrick, dus het gezicht dat we op vandaag de dag zien is Hendrick. En van Jan van Cleef bestonden geen afbeeldingen als volwassene, alleen als kind. De medaillonmaker heeft dus, naast een verkeerd medaillon, ook een eigen 'fantasiebeeld' van Van Cleef geplaatst.

Niet alleen de buitenkant is bijzonder, ook in het interieur zijn een aantal kunstschatten verwerkt, bijvoorbeeld een beroemde Adam en Eva-klok uit 1716 en goudleren behang uit 1734.

Stadhuis Venlo
Stadhuis Venlo

Stadhuis Venlo
Markt 2
5911 HD Venlo

Contactgegevens
T: 14 077
E: info@venlo.nl

Openingstijden
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 20:00
Woensdag 09:00 - 17:00
Donderdag 09:00 - 20:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Het gebouw is altijd van de buitenzijde te bewonderen.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.