Spinolaschans
Spinolaschans

Spinolaschans - Breda

N 51.6257238 / E 4.774609

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vochten de Spanjaarden en de Staatsen om Breda. De Spinolaschans of Grote Schans is in 1624 gebouwd door Spaanse veldheer Spinola om Breda af te sluiten. De schans was een groot verdedigingswerk met vier bastions en onderdeel van een 50 kilometer lange verdedigingslinie zodat de Staatsen de stad niet konden belegeren. Maar omdat hierdoor ook geen voedsel de stad kon binnenkomen, moest Breda zich na elf maanden (in 1625) overgeven aan de Spanjaarden.

Spinola ontmantelt de Spinolaschans om te voorkomen dat de Staatsen er gebruik van zouden maken, maar in 1637 laat Frederik Hendrik de schans opnieuw bouwen waardoor het alsnog in handen komt van de Staatsen. In datzelfde jaar vindt het Beleg van Breda plaats en wordt de stad weer onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (de Staatsen).

Waar vroeger de Spanjaarden en de Staatsen vochten om een stad, heeft flora en fauna nu de overhand. De Spinolaschans is benoemd tot Rijksmonument en is in beheer bij Staatbosbeheer. Je kunt hier nu in alle vrijheid fietsen en wandelen over de liniewal met vier punten.

Bron afbeelding: www.zuidwaterlinie.nl

Spinolaschans

Overdag vrij toegankelijk.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.