Molen de Weert
Molen de Weert

Molen de Weert - Meppel

N 52.69355 / E 6.186201

Molen De Weert, ook wel Eekmolen of De Reest genoemd, is gelegen aan de noordzijde van het riviertje De Reest, en is volgens de gevelsteen gebouwd in 1807. Deze molen was de belangrijkste eek-of runmolen voor de leerlooi-industrieën in Meppel. De eekmolen was een achtkante stellingmolen op een stenen onderstuk. Aanvankelijk was de molen ingericht als run- en pelmolen, later is er een koppel maalstenen bijgekomen.

Rond de molen bevonden zich drie houten schuren, die oorspronkelijk dienden voor de opslag van eikenschors. De vraag naar gemalen eikenschors nam sterk af en ook de oprichting van de Cooperatieve Landbouwbank haalde veel werk bij de molen vandaan. De Eekmolen werd in 1937 stilgezet. Hoewel de molen op dat moment nog in goede staat verkeerde, werd hij wegens de hoge onderhouds-en verzekeringskosten in dat jaar grotendeels afgebroken. De houten schuren werden gesloopt en het enige wat overbleef was de stenen onderbouw. Deze situatie is zo gebleven tot 1997.

Op 13 mei 2000 werd de molen na restauratie officieel in gebruik gesteld. Momenteel is de molen alleen in bedrijf als korenmolen. De twee oude eekstenen liggen nog in en buiten de molen.

Molen de Weert

Molen de Weert
Weerdstraat 78
7941 XH Meppel

Contactgegevens
T: 06-40061915
E: demolenaars@molendeweert.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 13:00 - 17:00
Zondag Gesloten
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.