Landgoed Eyckenstein
Landgoed Eyckenstein

Landgoed Eyckenstein - Maartensdijk

N 52.1602907 / E 5.1979923

Het landgoed bezit een aantal prachtige gebouwen, zichtlanen en landbouwgronden die geleidelijk overvloeien in bossen. Het vond zijn oorsprong toen het veengebied ten westen van de Utrechtse Heuvelrug werd ontgonnen.

Kort na 1600 staat er een herenboerderij op de plek waar Adriaan Eyck in 1780 een vernieuwde voorgevel en achterhuis bouwt. Vanaf het begin wonen er altijd vooraanstaande families op Eyckenstein, zoals een muntmeester en burgemeesters. Bekend is dat Maurits Eyck er als eerste permanent woont. In zijn tijd is dit ongebruikelijk, omdat buitenhuizen 's winters slecht te verwarmen zijn.

Van 1777 tot 1876 wonen er drie generaties Eyck, die Eyckenstein tot een statige buitenplaats hebben gemaakt. In 1876 wordt Eyckenstein gekocht door Elisabeth Both Hendriksen, weduwe van Christiaan van Boetzelaer van Dubbeldam. Sindsdien wonen er meerdere generaties Van Boetzelaer. Willem Carel van Boetzelaer laat omstreeks 1880 door tuinarchitect Leonard Springer het park in Engelse landschapsstijl aanleggen.

Eyckenstein heeft zijn naam hoogstwaarschijnlijk te danken aan de ondertussen ruim 300 jaar oude eiken die erbij staan. Het landgoed telt 395 hectare, waarvan 185 hectare direct achter het huis. Het landgoed heeft een eigen winkel met producten, die in de weekenden te bezoeken is. Naast het grote landhuis, vind je ook de boerderijen De Morgen, De Middag en De Avond op het landgoed.

Landgoed Eyckenstein

Landgoed Eyckenstein
Dorpsweg 193
3738 CD Maartensdijk

Contactgegevens
T: +31346212018
E: info@eyckenstein.nl

Landgoed is vrij toegankelijk; hoofdhuis, woningen en directe omgeving zijn niet toegankelijk.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.