Kapel Bronkhorst
Kapel Bronkhorst

Kapel Bronkhorst - Bronkhorst

N 52.0766319 / E 6.1794367

De kapel is het letterlijke middelpunt van Bronkhorst. Gijsbrecht van Bronckhorst stichtte de kapel in 1344, zoals staat geschreven in een akte uit dat jaar. In het document is al sprake van een 'opnieuw gestichte kapel', wat er op wijst dat de huidige kapel al een voorganger heeft gehad.

In 1633 woedde er een stadsbrand in Bronkhorst, waarbij de kapel beschadigd raakte. In 1636 werd het kerkje hersteld en twee jaar later kreeg het zijn huidige luidklok.

Toch raakte de kapel in de 18e eeuw in verval. Omdat er geen religieuze diensten meer in werden gehouden, diende het gebouw zelfs een tijdje als pakhuis. Daarna heeft het een tijdje gediend als school. Pas in 1954 werd door de lokale dominee gepleit om de kapel weer om te bouwen naar een kerk waar geloofsdiensten gehouden konden worden. Zo gezegd, zo gedaan.

Het kerkje is een belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheid binnen het kleine stadje Bronkhorst. Alle huizen zijn rondom de kerk gebouwd. Binnen is nu een 18e-eeuws kabinetorgel te bewonderen, maar ook de wapenborden van verschillende edele families uit de regio. Nu wordt de kerk vaak ingezet als trouwlocatie en expositieruimte.

Kapel Bronkhorst

Kapel Bronkhorst
Kapelstraat 2
7226 LL Bronkhorst

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.